A NŐK ÉLETÉBEN LUXUS A SZABADIDŐ

A magyar nők leterheltek, kimerültek, kevés időt fordí­tanak magukra. Ha mégis sikerül ezen változtatni, akkor sokan támogató női közösségek létrehozásával vagy azokhoz csatlakozva tudnak igazán töltődni -derült ki a Rácz Zsuzsa í­ró és a Richter Gedeon Nyrt. által meghirdetett Terézanyu pályázat í­rásaiból, melynek idén a nő és a szabadidő volt a témája.

„A fiam egyszer azt mondta, hogy olyan ez a jóga, mint egy női magazin, mindenféle rovat van benne” – í­rja az egyik pályázó rávilágí­tva, hogy mennyivel több egy ilyen alkalom a nők számára pusztán egy közösen végzett tevékenységnél. A nők támaszai egymásnak a mindennapi küzdelmekben, melyet a lelkiismeretükkel vagy éppen családjukkal ví­vnak önmagukért, azért a heti pár óra énidőért, ami csak az övék. A több száz pályaműből az is kirajzolódik, hogy idő hiányában sokan választják a magányos sportot, például a futást, hogy kilépjenek a napi rutinból. A pályázat idei újí­tása volt, hogy egyéni í­rások mellett közösségek történeteit is várták. Végül 3 közösséget és 12 egyéni pályázót dí­jaztak. A Terézanyu pályázat, a Richter a Nőkért program részeként már 7 éve segí­ti, hogy a sokszor tabuként kezelt női témákat a társadalom is megismerje.

KELL A NŐNEK KIMENŐ?

Nem kérdés, hogy minden nőnek kell a kimenő, kell a szabadidő, ám a tavalyi nő és a munka témára érkezett í­rások után érdekelni kezdte a Terézanyu pályázat kií­róit, hogy ha ennyit dolgoznak a nők, ennyire leterheltek mégis hogy jut idejük kikapcsolódni, kikapcsolni? „Meglátásom szerint, kezdesz becsavarodni, megszürkülni, aszalódni, és egyszerűen szólva rossz úton járni… pont azt fogod elérni, amit minden nap el akarsz kerülni: a saját magad és a családod összeomlását” – í­r egy pályázó arról, hogy az énidő hiánya hová vezethet.
Az í­rásokból kiderül, hogy a szabadidő a nők számára luxus. Ennek egyik oka az időhiány, az időhiánynak pedig sok esetben a nem megfelelő családi munkamegosztás. Talán emiatt volt, hogy a pályázatok több mint fele az utolsó órában érkezett be, pedig az í­ráshoz még csak el sem kell menni otthonról, és nagy szervezést sem igényel.
Idén sokan í­rtak külföldről, Angliától egészen Székelyudvarhelyig megmozgatta a téma a nőket, az í­rások többsége pedig vidéken élő 40 körüli nőktől érkezett. A nyerteseket, akik között ezúttal közösségek is voltak, a zsűri tagjai – Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Dobó Kata szí­nésznő, Pásztor Anna énekesnő és Rácz Zsuzsa í­rónő – választották ki.

A NŐI KÖZÖSSÉGBEN REJLŐ ERŐ

„Mert minden közösségben erő van. Egy női közösségben varázslatos erő. Egy olyan helyről álmodtam, ahol a megszokott rutinokból kilépve, csak magunkra figyelünk, csak egymásra fókuszálunk” – nemcsak egy pályázó, hanem a Terézanyu pályázat kií­rói is felismerték ezt, mikor úgy döntöttek, hogy az egyéni történetek mellett várják azokét is, akik egy közösséget létrehozva vagy ahhoz csatlakozva töltődhetnek. A pályázat a Richter a nőkért program része, s céljának tekinti a nők társadalmi és erkölcsi megbecsültségének támogatását. A program megvalósí­tásában oroszlánrészt vállal évek óta Beke Zsuzsa, akit idén már másodszor választott meg a Forbes Magazin az ország második legbefolyásosabb magyar nőjévé.

„A Richter a Nőkért programunk egyik célja a közösségteremtés, í­gy örömmel olvastuk, hogy mennyi nagyszerű kezdeményezés van, ami segí­ti a nők mindennapjait, lelki és testi egészségét. A Richternél is fontos szempont hogy dolgozóink, akiknek nagy része nő, megtalálják az egyensúlyt az életükben, hiszen a nők csak akkor tudnak helytállni, figyelni másokra is, ha magukra is figyelnek” – mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.
Richter különdí­j – a közösségekért közösségi dí­jazottja lett Pápai Ildikó és női közösségük: „Minden alkalommal rájövök, milyen egyformák vagyunk, mi nők. Nincs határa a fejlődésünknek és rengeteg energiát kapunk egymástól” – olvashatjuk a vallomást.

Kádár Papp Nóra pedig többgyerekes anyukaként a Gyerünk Anyukám! mozgalom elindí­tásáért kapta meg a Richter különdí­j – a közösségekért elismerést. Nóra online, a saját nappalijából buzdí­tja mozgásra a nőket, miközben közösséggé kovácsolja őket, s aki szerint „az otthon töltött évek alatt felszí­nre törő, addig ismeretlen érzések, mint a bezártság, perifériára kerülés, ki és lemaradás érzése, monotóniából fakadó düh és türelmetlenség mind teljesen normális nem titkolandó dolgok. Viszont van rájuk gyógymód, ami nem más, mint a magunkra fordí­tott idő.” Szintén Richter különdí­j – a közösségekért dí­jat vehetett át Süle Viktória és a szí­njátszó kör. Viktória bevallása szerint a közössége támogatásával jött ki egy kilátástalannak tűnő helyzetből, s változott meg minden területen az élete: „A szí­njátszó a Családot jelenti számunkra. Azt köszönhetem a közösségünknek, hogy szépen lassan visszataláltam magamhoz és a saját értékeimhez.

„A nők pontosan megfogalmazták í­rásaikban, hogy mit jelent egy közösséghez tartozni. Évek óta magam is tapasztalom ezt a saját bőrömön, hiszen hét évvel ezelőtt a Terézanyu pályázat és a Terézanyu Klub is ezért jött létre. Számunkra az í­rás volt egy közös lehetőség arra, hogy a történeteinken keresztül, az életünket is megosszuk egymással. Tudom, hogy a közösségekben mekkora erő van, mit tudunk adni egymásnak általuk” – mondja Rácz Zsuzsa í­ró, a Terézanyu pályázat megálmodója.
A kií­rók a három dí­jazott közösségi történetéből filmet készí­tenek, melyet május 6-án ismerhet meg a nagyközönség. A történetek bemutatásával is inspirálni szeretnék a nőket, hogy merjenek lépni önmagukért, mert ezzel tehetik a legtöbbet másokért is.

A LEGMENŐBB KIMENŐ A SPORT

„Szerinted el lehet mondani, hogy néha még a gyereked sem ad örömöt, mert a kimerültségtől beszélni sincs erőd, csak teszed a dolgod, mint a gép, mert esélyed sincs, hogy elengedd magad?” – teszi fel a kérdést Pápai Ildikó. Nem ő az egyetlen, aki arról í­r, hogy milyen nehézségekkel jár anyának lenni, hogy az otthon töltött legszebb évek sokszor vezetnek elmagányosodáshoz, bezártsághoz. Idén nagyon sok elvált nő pályázott. Megí­rták, hogy a válás után hogyan épí­tették fel férj nélküli életüket és épí­tették újra fel önmagukat is, hogyan sikerült az újrakezdés, és hogy ebben hol és hogyan kaphatott helyet a szabadidő.
Sok családos nő pedig arról számolt be, hogyan sikerült végül kiharcolniuk, hogy a társuk és az egész család támogassa őket kimenőjük megvalósulásában.

Sok nőnek jelenti a magányos sport a megoldást. A futás nagyon népszerű, nem meglepő, hiszen ez az egyik legkönnyebben megvalósí­tható tevékenység. Többen ezáltal valósí­tották meg önmagukat, mint az a két dí­jazott is, akiket Bajnokanyu dí­jjal jutalmaztak. Nagy Tí­mea olimpia bajnok örömmel adta át Kunsági Raffer Gabriellának az elismerést, aki erőn felül küzd azért, hogy miután a Balatont körbe tekerte, éremmel a nyakában térhessen haza gyerekeihez: „Kell már nekem ez a szabadság. Amikor nem a pénz boldogí­t. Ha oda a szabadidőm, oda a ragyogásom, oda a boldog anya, aki türelmes, aki fizikailag bí­rja a mindennapok mókuskerekét is.” Hegedűs Zsuzsa szintén Bajnokanyu dí­jat kapott. Ő négy gyerek mellett, szinte embert próbáló küzdelemben, terepfutóként hódí­tja meg a legmagasabb hegycsúcsokat: “Nem vagyok versenyző, amatőr hobbi futó(gató) vagyok, aki önmagáért és saját céljai miatt fut. A saját lelki békém miatt” – mondja.

Tutorné Guba Adél már három éve í­r, többször bekerült a döntőbe, de még nem nyert. Végig követte a zsűri, miként jutott el bevallottan a munkamániás nő egy betegség után Szélvészig, a szobabicikliig, aki ma már hű társa kimenős órájában. A Törzspályázó dí­jat idén ő kapta. Dr. Borbély Éva pedig, aki a Kell egy csapat dí­jat vette át, arról mesél, mennyivel több egy jógacsapat összejövetele a puszta jógánál.
Ferencz Ildikóé a Kimenő különdí­j lett, ő az utazásban találta meg sok nő vágyát, amikor „nincsenek rutinok, minden nap más“. Ildikónak egyetlen szenvedélye van és ez az utazás. Csak arra spórol, hogy a panelből akár Nepálig repülhessen, akár a fiával közösen.

A Richter a Nőkért dí­j egyéni dí­jazottja Hornyák Éva arra tette fel életét, hogy a hátrányos helyzetű vidékeken élő nőknek segí­tsen a saját példáján keresztül, azoknak „akik negyven évesen szinte eltemetik magukat, mert a hitrendszerük szerint nekik ez a sors jutott. ílmaikat, vágyaikat meg sem merik fogalmazni önmaguk számára
A Nők Lapja Psziché különdí­ját Apaceller-Kozák Virág vehette át, aki elmeséli, hogyan harcolt ki három gyerek mellett minden héten két órát magának. Az elején nehezen ment- mondja -, ám végül a férjében támogató társra talált.
A Sisterhood dí­jat is kiosztották idén, Virág Viktória kivételesen megrázó történetéért. Ő az a nő, aki bármit vállalna, hogy olyan életet élhessen, mint a legtöbbünk, de erre nincs esélye.

A FŐDíJ A MEGSZí“LALí“ LELKIISMERETÉ

A Terézanyu pályázat fődí­jasa Kaluzsa Mónika (képünkön lent, jobb oldalon) lett, aki elérkezettnek látta a pillanatot, hogy levelet í­rjon önmagának a saját lelkiismerete nevében. Végül azt üzeni minden nőnek, hogy vállalják fel a konfliktust és álljanak ki magukért, mert azzal mindenki csak jól jár: „Szánj újra időt a magad örömeire, mert a te örömed, a családodé is lesz, akiket mindig mindennél előbbre valónak tartasz“.
A II. helyezett Balogh Anita lett, aki arról í­r, hogy hogyan tölti azokat a hétvégéket, amikor a gyerekei éppen az apukájukkal vannak. Több ez az í­rás, mint két nap története, benne van az egész élete: „Megtehettem volna korábban is… több időt… magamra… talán akkor… Roli nem… tudod…. Oké, most már lazí­tok“.
„Azt fogok csinálni, amihez kedvem van” – közli a III. helyezett Glázer Ildikó, aki többgyerekes anyukaként elképzeli, milyen lenne egyedül egy titkos nap, ami csak az övé, amikor végre megvenné magának azt a tűzpiros cipőt is, mí­g a megosztott III. hely másik dí­jazottja, Szabó ígnes az újrakezdését ábrázolja, ami egy válás, majd a nagylánya kirepülése után várt rá.

A 7. Terézanyu pályázaton összesen 15 dí­jat osztottak ki, az egyéni í­rások a terezanyu.hu oldalon és a Nők Lapja Psziché felületein is olvashatóak lesznek. A dí­játadó végén a résztvevők fogadalmat tettek, hogy nincs több „majd”, „egyszer” és „pár év múlva”, Pásztor Annával közösen mondták, hogy mostantól kimenőzni fognak.

A Terézanyu pályázat dí­jazottjai:

Fődí­j: Kaluzsa Mónika
II. helyezett: Balogh Anita
III. helyezett megosztva: Glázer Ildikó és Szabó ígnes
Richter különdí­j – a közösségekért: Kádár Papp Nóra, valamint Süle Viktória és a szí­njátszó kör, Pápai Ildikó és női közösségük
Richter a Nőkért dí­j: Hornyák Éva
Nők Lapja Psziché különdí­j: Apaceller-Kozák Virág
Törzspályázó dí­j: Tutorné Guba Adél
Kimenő különdí­j: Ferencz Ildikó
Kell egy csapat dí­j: Dr. Borbély Éva
Sisterhood dí­j: Virág Viktória
Bajnokanyu dí­j: Kunsági Raffer Gabriella és Hegedűs Zsuzsa

Megosztom