Fontos az állatvédelmi törvény

A közéleti személyiség gyerekkora óta tart kutyát, akik sokszor televí­ziós műsoraiban is helyet kapnak. Kevesen tudják róla, hogy kutyapszichológiával is foglalkozik. Véleménye szerint a kutyák mindenki életét gazdagí­tják, s ha már emberiesí­tettük őket, akkor megérdemlik azt is, hogy emberi bánásmódban részesüljenek.

Szenes Andrea örül az állatvédelmi törvény újbóli átgondolásának, mert a kutyák fontos szerepet töltenek be életében. Kertes házban nőtt fel, í­gy gyerekkorától kezdve mindig volt kutyája. Gyerekként előbb egy Bobby nevű kuvasz-németjuhász keverék, majd egy Dandy névre hallgató dalmata volt a társa.

Később édesapámmal, Szenes Ivánnal közösen 4 kutyánk lett. Luna és Susi egy fekete és egy fehér németjuhász, ők ma is elég sokat szerepelnek a műsoraimban. Mellettük volt egy fiú és egy lány Bernáthegyink, Fliki és Debóra. 10 év után sajnos ők elmentek, és a helyükbe egy új Bernáthegyi lépett, Red. Sok kutyánk ihlette, hogy egy kutyás dalt is í­rtunk közösen, „Embertréning kutyásoknak” cí­mmel. Ebben szerepel a sokat idézett mondat, hogy „aki a kutyát szereti, rossz ember nem lehet”. – meséli Szenes Andrea.

A kutyákhoz fűződő szoros viszonya is magyarázza, hogy Szenes Andrea nagyon is aktuálisnak gondolja az állatvédelmi törvény újragondolását. Ugyanakkor kutyapszichológusként azt is jól látja, mi mindent adnak a kutyák az embereknek.

A kutya az ember életéhez nagyon sokat tud hozzátenni. Olyan módon és fokon kommunikál az emberrel, amire ember nem képes. A kutyát egykor inkább használati értéke miatt tartották – megmelegí­tette az embert, őrizte a házat -, azonban mára érzelmileg is fontos szerepet tölt be a családokban. Ha már az ember maga mellé szelí­dí­tette a kutyát, akkor feladatunk az is, hogy megvédjük mindazoktól az atrocitásoktól, amelyektől embertársainkat is. Az az alapvető feladatunk, hogy ne a farkastörvényeket hozzuk át az emberi társadalmunkra, hanem a humán törvényeket érvényesí­tsük a kutyák világára is. Továbbá fontos az is, hogy ha van egy jogszabály, az megfelelőképp legyen érvényesí­tve is. – figyelmeztet a kutyapszichológusként is dolgozó Szenes Andrea.

Andrea saját kutyáit családtagnak tekinti. A kutyák a természetes életmódhoz való kötődést jelentik számára. Sokat sétál, és szinte minden nap biciklizik velük, ha csak az időjárás engedi. Úgy véli, a kutyái különlegesek.

A fehér németjuhászom például egy éneklő kutya. Ha édesapám zongorázott, vagy ha valaki énekelni kezd a közelében, átveszi a dallamot és ő is énekel. Rednek is többféle képessége van, például ki tudja nyitni az ajtókat. A Bernáthegyi egyébként is „embermentő” fajta. Nemcsak jókedvet sugároz, ahogy a Beethoven filmekben is láthatjuk, de egészen olyan, mintha ember lenne, csak nem beszél. Nagy bohóc, rengeteg vicces helyzetet teremt, egy hatalmas jóság, ami jó tesz az embernek. – fűzte hozzá Andrea.

Szenes Andrea úgy véli, fontos, hogy már gyerekkorban megtanulja mindenki a felelős állattartás szabályait, akár a családban, az oktatási rendszerben vagy épp a közművelődés szí­nterein. Egy jól megfogalmazott jogszabály ehhez is támpontot adhat.

Megosztom