2017.11.22. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

Finom sonka mellé jó bor dukál

Tradicionális sonkakészítés Bujdosó-módra

Családi Lap
2016.03.23  10:31   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A húsvéthoz számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.
Sonkakészítési fortélyok

1. Érdemes kerülni a gyorspácolt sonkát, helyette hagyományos pácolású vagy parasztsonkát főzzünk.

2. Súroljuk le meleg vízben a sonkát, majd áztassuk hideg vízben pár órán át.

3. Ezt követően új vízben egy nagyobb fej vöröshagymával, egy fej fokhagymával, szemes borssal, babérlevéllel és szemes korianderrel ízesítve néhány órán át, csendes lángon főzzük puhára.

4. A sonkát ezután hagyjuk a fűszeres lében kihűlni, majd tegyük tepsibe és préseljük le.


Tippek és tanácsok Bujdosóéktól

Az alaposan megmosott tojásokat a sonka mellett vagy annak levében főzik meg, így a tojások is egészen egyedi ízvilágot kapnak.

A sonkát a tojások mellett saját termesztésű zöldhagymával és hónapos retekkel fogyasztják.

A saját alapanyagokból előállított húsvéti menü nem csak ínycsiklandó, de egészséges is.

Tévhit az, hogy ugyanaz a bor jó a főtt sonkához, amit erős tormával eszünk vagy a tojáshoz, amit esetleg lágy ízű mártással fogyasztunk. Ezért érdemes időt fordítani a megfelelő borválasztásra.


A sonka zamatát a szürkebarát teltsége még inkább hangsúlyozza, így az Iránytű, a Matacs, a Nemere vagy a Cirkáló tökéletesen illik a menühöz, de vörösboraik közül a gyümölcsös illatú Ibituba, a Sirocco vagy Katamarán is épp ilyen megfelelő kiegészítője lehet a húsvéti ebédnek.






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás