Ne végezze kukában a húsvéti nyuszi!

Az állatkereskedésekben a húsvétra megvásárolható élő ajándékok kavalkádjával találkozhatunk. Van törpenyúl, házinyúl, továbbá hörcsög, tengerimalac, dí­szhal, kutya, cica, a piacokon akár 200 Ft-os naposcsibe is megvásárolható ajándékba. Az Orpheus íllatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnepekre megvásárolt élő állatok az ünnepek után legtöbbször unott teherként vannak jelen a háztartásokban.

A húsvéti ajándéknak összevásárolt élő állatok pillanatnyi mosolyt varázsolnak ugyan a családtagok arcára, de az idill hamar elmúlik: az aranyos füles vagy kiscsibe, ami húsvét napján a szőnyegen fickándozott, az ünnep után már csak nyűgként van a lakásokban. Gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkí­tó szőrzet és a rendszeresen keletkező ürülék (és bűz). Az élőállat szőrére vagy tollára ezeken felül egyre többen allergiásak is.

Kukába dobják, út szélén eleresztik, wc-be húzzák le a megunt állatokat

Seres Zoltán, az Orpheus íllatvédő Egyesület munkatársa az elmúlt évek folyamán az állatoktól megszabadulás kapcsán durva / extrém esetekkel is találkozott. Nem ritka, hogy a felelőtlen tartók a megunt kisállatokat magukra hagyják, út szélére dobják, a dí­szhalaktól wc lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Egy kidobott háziállat emberi gondoskodás nélkül életképtelen, ha utcára dobják, azzal a sorsa végérvényesen megpecsételődik. Házi kedvencet kitenni Magyarországon bűncselekmény, a 2004. évi X. törvény kimondja, hogy ezért letöltendő börtön is kapható.

Akkor mit ajándékozzunk?

Élő állat helyett van alternatí­va: csoki dí­szeket, plüss figurákat – játékot vagy tartós emléktárgyakat. Készí­tsen szeretteinek saját kezűleg ünnepi ajándékot, meglepetést…

Nyuszimentő Akció

Az Orpheus íllatvédő Egyesület szegedi központja 2016-ban is próbál segí­teni az ünnepek utáni megunt nyusziknak. Húsvét után egy hónapig dí­jmentesen leadható az állatvédő egyesületnél minden megunt nyuszi. A www.ebangyal.hu oldalon megtudható az állatok megmentésével kapcsolatban az állatvédők elérhetősége.

Megosztom