Borospincén át vezet a zarándokút

Abasáron található a világ egyetlen borospincéje, amin zarándokút vezet át. Az olaszrizlingjeiről méltán hí­res mátrai településen áthaladó Mária-útnak a nyomvonala „véletlenül” került a pincébe, í­gy a kegyes turistáknak – ha pontosan szeretnék követni a zarándokutat – muszáj megkóstolniuk a mátrai borokat.

Eddig főleg szőlőtermeléséről ismerték Abasárt a borszeretők, illetve a mátrai település fölött magasodó 500 méter magas, 1975 óta védett, országos jelentőségű természetvédelmi területről, a növénytani ritkaságokban és lepkefajokban gazdag andezitos talajú Sár-hegyről. A hegyen át vezető hét kilométeres tanösvényt már eddig is ezrével látogatták a turisták, és szí­vesen heveredtek le a közeli Szent Anna-tó partján, hogy megkóstolják az elbűvölő Sár-hegyi mikroteraszos ültetvényeken termett borokat.

„A Sár-hegy lejtői ernyőként befogják a meleget, í­gy azonos időszakban 3-4 mustfokkal is magasabb lehet a szőlő cukortartalma, mint a sí­kvidéken, miközben az ideális savtartalom is megmarad” – magyarázza Molnár Gábor abasári borász, miért olyan különlegesek a nemzetközileg is egyre népszerűbb abasári borok. Korábban főleg a filoxéravészt követően felí­velt szőlőoltvány-termesztésről ismerték a települést, ám a helyi borászok felismerték az andezitos és löszös talajban rejlő lehetőségeket, amelyek a Sár-hegyi különleges mikroklí­mával és a borászati szaktudással ötvözve magas minőségű, egyedi í­zvilágú borok megtermelését teszik lehetővé. Az Olaszrizlingjével, Müller Thurgaujával, rozéival, Szürkebarátjával számtalan aranyérmet elnyert Molnár és Fiai Pincészet vezetője a különlegességre utalva felidézi a helyi bon mot-t, miszerint „az elképesztően minerális Sár-hegyi olaszrizlingben két olyan elem is van, ami még nem szerepel a periódusos rendszerben“.

Mindazonáltal, ma már nem kizárólag a szemet gyönyörködtető látvány és a szí­vet vidámí­tó borok miatt keresik fel Abasárt. A Mária-út abasári szakasza ugyanis szintén érinti a Sár-hegyet. A Szent Anna-kápolnától Abasárig a teraszos szőlőültetvények között kanyargó, panorámás útvonal különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. Történt, hogy ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki a lelkes, tudós bizottság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behí­vta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek.

Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal az ötszintes pincelabirintusba. ím a bortól felvidult társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta – a világon egyedülállóan – hivatalosan is a pincén halad keresztül. Ha zarándoklat érkezik, Pálinkásék borkóstolóval, napszaktól függően ebéddel vagy vacsorával várják őket, a társaság pedig egy kicsit megpihen náluk, majd a pincén keresztülvonulva folytatja az útját.

A zarándokútról és a kiváló helyi borokról mindenki maga is meggyőződhet április utolsó szombatján (április 30.-án), amikor a helyi borászok pincéiket megnyitják, és megülik a Szőlőrügyfakadás íœnnepét.

Megosztom