ZeneKÉPzelet – avagy a hangok mögött rejlő üzenet

Várnagy Andrea és Farkas Zsolt közel 10 éve járják a világot ZeneKÉPzelet elnevezésű projektjükkel, és előadásaikat eddig már több mint 700 000 gyermek hallotta. 2016. március 4. és 6. között a legifjabbaknak adnak lehetőséget, hogy a versenyzés félelme nélkül mutathassák meg tudásukat egy profi versenyen. A háromnapos programra Kárpátaljáról és Erdélyből is érkeznek gyermekek, akik utazását a szervezők támogatják.

A művészek, akik nem csak a zongora billentyűzete előtt alkotnak egy párt, különleges projektjük során az együttzenélés örömét adják át a klasszikus zenére nyitott gyerekeknek. „A ZeneKÉPzelet régi álmunk volt, amelyre gyermekeink inspiráltak minket. Fontos számunkra, hogy megnyerjük a fiatalokat a komolyzenének és a négykezes műfajnak. Azzal a céllal indí­tottuk a projektet – és most ezt a különleges versenyt -, hogy megértessük a gyerekekkel a művekbe rejtett üzenetet, és meglássák a hangok mögötti csodálatos világot” – mondta Várnagy Andrea zongoraművész.
„Nagy várakozással tekintünk erre az első alkalommal megrendezendő versenyre és kurzusra. Célunk, hogy évről évre visszatérő fiatal muzsikus palántákkal és tanáraikkal találkozhassunk, és a személyes kapcsolat kialakí­tásával nyomon követhessük pályájukat” – emelte ki Farkas Zsolt zongoraművész.

A fiatal korosztálynak szóló négykezes zongoraversenyre 2016. február 21-ig minden gyermek jelentkezhet, aki szeretné megmutatni tudását. Az előadandó művekkel kapcsolatban sincsenek megkötések – a gyerekek maguk választhatják ki a zongoradarabokat, és a ZeneKÉPzeletre – ellentétben a legtöbb zongoraversennyel – pedig nincsenek előválogatók sem. A verseny célja, hogy minden klasszikus zenére nyitott gyermek megismerhesse a szí­npad varázsát és az együtt muzsikálásban rejlő lehetőségeket.

„A tehetséges gyerekek támogató közeg, mentorok, példaképek segí­tségével sokkal többre képesek. Ilyen példa lehet számukra a Várnagy-Farkas házaspár, akik nemcsak az együtt zenélés örömét adják át, de missziójuk, hogy hátrányos helyzetű gyermekek is kulturális élményben részesülhessenek, és megtapasztalhassák a zene örömét. A tehetségek támogatása közös ügyünk, ezért is álltunk a program mellé” – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a verseny fővédnöke.

A verseny a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Doncsev András, az Alap alelnöke hangsúlyozta, hogy minden gyermeknek szüksége van kulturális élményekre. „Fontosnak tartjuk a ZeneKÉPzelet projektet. Sok tehetséges gyermek szociális helyzete miatt nem tudja fejleszteni zenei tudását, de az ilyen rendezvényeken való részvétel életre szóló élményt jelenthet számukra.

A rendezvény gálakoncerttel zárul az Egri Lí­ceum kápolnájában 2016. március 6-án, ahol a fiatalok is bemutatják darabjaikat, és hogy mit tanultak a versenyt kí­sérő kurzuson. A koncertre meghí­vást kaptak a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ nevelésére bí­zott gyermekek is.

Megosztom