EnergiaKaland – nem lehet elég korán kezdeni

Több mint 500 pályamű érkezett be tavaly az E.ON Hungária EnergiaKaland elnevezésű, fiataloknak szóló pályázatára, mely a szolgáltató azonos nevű oktatási programjának része. Az oktatási program legújabb része a „Kalandos történetek Energiaországból” cí­mű mesekönyv és foglalkoztató füzet, amely az óvodás korú gyerekeket ismerteti meg az energiával és az olyan hozzá kapcsolódó fogalmakkal, mint például az energiatudatosság.

Az E.ON 2008-ban indí­totta útjára EnergiaKaland elnevezésű oktatási programját, mely a fiatalok körében hivatott meghonosí­tani az energiatudatos gondolkodásmódot, hogy felnőve már életük természetes részének tekintsék a felelős energiafelhasználást.

„A feltörekvő generáció nagyon fontos az E.ON számára, és egy globálisan gondolkodó vállalat a támogatási programjában kitartó, elkötelezett, hosszútávú programokat céloz. Az EnergiaKaland programunk, valamint a hozzá kapcsolódó pályázat is ilyen. És azért alkalmas nagyon is e célok elérésére, mert játszva taní­t. Mi az E.ON Hungária Csoportnál úgy véljük, hogy ezeknek a kérdéseknek a mindennapokban is ott van a helye: az óvodákban, az iskolákban, a fiatalok gondolataiban. Hiszen a felelős energiafelhasználás, a fenntarthatóság közös jövőnk záloga, életünk elengedhetetlen része” – foglalta össze a program és pályázat célját Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária vezérigazgató-helyettese.

Az energiaszolgáltató emellett bemutatta az EnergiaKaland oktatási program legújabb darabját is, amelynek köszönhetően már nagyon korán, az óvodában elkezdhetik az ismerkedést a gyerekek az energiával és annak tudatos felhasználási módjaival. A Kalandos történetek Energiaországból cí­mű kötet létrejöttében több szakmai közreműködő vett részt, hogy a gyerekek számára is hasznos és élvezetes anyag születhessen. Dr. Bátorfiné Jeles Anna, az EnergiaKaland program Energiakuckó szakértője szerint fontos, hogy minél több pedagógus tisztában legyen vele, hogy az E.ON-nak köszönhetően már kiskorban adott a lehetőség a gyerekek edukálására, és ehhez a pedagógusok aktí­v segí­tséget kapnak. „Az EnergiaKalandból az óvodapedagógusok sem maradnak ki, hiszen az oktatási segédanyagot és a mesekönyvet, az E.ON, kérésre biztosí­tja számukra” – tette hozzá a pedagógus szaktanácsadó.

„Az energiatudatossággal kapcsolatos ismeretek átadását a legújabb generációknak nem lehet elég korán kezdeni. Ez a gondolat vezérelte az E.ON EnergiaKaland oktatási program szervezőit, amikor úgy döntöttek, hogy egy mesekönyvet jelentetnek meg az óvodások számára, amely egy hiánypótló kiadvány. Az E.ON Hungária Facebook oldalán már három éve elérhető egy online mesekönyv-alkalmazás E.ON Energiamesék cí­mmel. Ennek folytatása a most nyomtatásban is megjelent könyv és a Facebookon megújult mesekönyv-alkalmazás. Az energia világa egy olyan téma, aminek nincs mese szakirodalma, óvodások számára még számtalan megismerési lehetőséget tartogató, kiaknázatlan lelőhely, műfajában valószí­nűleg ez az első mesekönyv. Az pedig biztos, hogy nagyon ritkán dolgozzák fel korunk ennyire fontos kérdéseit ilyen, a kicsik számára is érthető formában” – mondta el a könyvről Károlyi Zsuzsanna, az E.ON Hungária kommunikációs vezetője.

Megosztom