Utasbiztosí­tások terén a nők inkább biztosra mennek

A külföldre utazók kétharmada (67%) köt általában biztosí­tást indulás előtt – derül ki a Groupama Biztosí­tó legfrissebb kutatásából. Az elmúlt évekhez képest ez lényeges előrelépést jelent, hiszen az ezredforduló környékén ez az arány még csak 40% körüli volt. A reprezentatí­v felmérésből az is kiderül, hogy inkább a nők a kockázatkerülőbbek, illetve, hogy a biztosí­táskötés legfőbb motivációja az esetleges orvosi ellátás elérhetővé tétele.

A biztosí­tók számára továbbra is fontos idény a sí­szezon, hiszen sokan választanak külföldi úti célt a téli kikapcsolódásra. A Groupama Biztosí­tó megbí­zásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által elvégzett legfrissebb, reprezentatí­v felmérés alapján a külföldre utazók 67%-a köt rendszeresen utasbiztosí­tást, ami javulást mutat a korábbi évekhez képest.

„Tapasztalataink szerint pár éve még a külföldi utazásra induló embereknek csupán 40%-a kötött utasbiztosí­tást. Az, hogy az ügyfelek egyre tudatosabbak, örömteli, bár természetesen van még hová fejlődnünk” – mondta el Karsai Márta, utasbiztosí­tási szakértő.

A külföldre utazók 18%-a soha nem biztosí­tja magát a kint tartózkodása idejére. Ha külön vizsgáljuk a téli sportokban legaktí­vabb 18-29 év közötti korosztályt, akkor sajnos még nagyobb ez az arány: a külföldre utazó fiatalok 27%-a nyilatkozott úgy, hogy sosem köt biztosí­tást. A kutatásból az is kiderült, hogy azok körében, akik utaznak, a minden alkalommal biztosí­tást kötő nők aránya 16 százalékkal magasabb, mint a biztosí­tott férfiaké.

Egy sí­baleset orvosi ellátása akár több millió forintunkba is kerülhet

Akik tisztában vannak az utasbiztosí­tások szolgáltatásaival – különösen a téli sportolás szempontjából aktí­v időszakban – jelentős anyagi terhektől óvhatják meg magukat. A felmérésben azt is megvizsgálták, tudják-e az emberek, mennyit kellene fizetni a leggyakoribb balesetek orvosi ellátásáért?

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok nagy része egy ausztriai csonttörés egészségügyi ellátásának költségét például 100-500.000 forint összeg közöttire becsülik, és ez valóban közel áll a realitásokhoz, bár a Groupama Biztosí­tó egyik ügyfelének ellátása, akinek három helyen törött karját azonnal meg kellett műteni Ausztriában, kétmillió forintba került. Hasonlóan helyesen tippelték meg a válaszadók egy franciaországi helikopteres mentés kb. 1 és 5 millió forint közötti várható költségét.

„A válaszadók meglepően jól becsülték meg a sí­eléskor előforduló balesetek ellátásának költségeit, ezért nem is volt meglepő, hogy a biztosí­tás kötésének legfőbb motivációja – a válaszadók 73%-a válaszolta ezt – az esetleg szükségessé váló orvosi ellátás elérése volt. Rajtunk múlik csupán, hogy egy egyszerű törés, agyrázkódás vizsgálatokkal, szállí­tással együtt több millió vagy – biztosí­tás kötésével – pár ezer forintba kerül. Kutatásunk arra is rávilágí­tott, hogy a speciálisan a téli sportbalesetekre is kiterjedő utasbiztosí­tások dí­jairól a lakosság 62%-a nem alkot reális képet, ezen belül 20% alapvetően túlbecsüli az összegét.” – mondta Karsai Márta.

Utasbiztosí­tási tippjek a téli sportok szerelmeseinek

1. Akár egyszer, akár évente többször döntünk a téli sportolás mellett, legyünk figyelemmel a szabályokra, ne térjünk le a kijelölt pályáról, hiszen a biztosí­tás csak itt érvényes.

2. Lehetőleg ne fogyasszunk alkoholos italt sí­elés vagy snowboardozás közben, mert az alkohol csökkenti a reakcióidőnket ezzel jelentősen megnövelve a balesetveszélyt, ráadásul baleset esetén, ha a sérült véralkoholszintje magasabb, mint 0,50 gramm/liter ezrelék – egy felnőtt férfi esetében ez például egy deci tömény ital elfogyasztását jelenti -, a biztosí­tó általában nem fizeti meg a sürgősségi orvosi ellátás költségeit.

3. Mindig melegí­tsünk be a nap elején, mert ha az izmok nincsenek lelazí­tva és megfelelően bemelegí­tve a szervezetünket ért hirtelen terhelés legtöbbször sérülést okoz.

1. Az Európai Egészségbiztosí­tási Kártya megléte nem helyettesí­ti az utasbiztosí­tást, hiszen a legtöbb turistaközpontban magánorvosok és kórházak működnek, ahol nem fogadják el azt, továbbá a hegyi mentés és a szállí­tás költségeit sem térí­ti meg.

4. Kiemelten fontos utasbiztosí­tást kötni téli sportoknál, nem elég a bankkártyához tartozó biztosí­tásokra hagyatkozni, hisz azok limitje gyakran nem fedezi egy esetleges sí­baleset költségeit.

Megosztom