2019.02.17. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Nem a gólya hozza

Tinik és a szex - vajon mindent tudnak? Mikor és hogyan beszéljünk velük a témáról?

Kormos Olga
2016.01.18  14:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Mikor beszéljünk kislányunkkal először a menstruációról, hogy ne ijedjen meg? Hogyan készítsük fel gyermekünket arra, hogy azt a bizonyos első alkalmat tartogassa az első, igazi szerelmének, és hogy az óvszer sok mindentől megvéd? Miként mondjuk el neki, hogy a 18-as karikával ellátott filmek nem a valós életet mutatják? Ilyen, és ehhez hasonló témákat kéne a kamaszokkal boncolgatni, de úgy tűnik, ezekről sok családban nem esik szó.
- Anyukámmal nincsenek tabutémák, így amikor el kezdtem kamaszodni, sokat faggattam arról, hogyan történtek meg vele a dolgok - meséli Rozi (19). - Nekem ő volt a minta, ezért én is 16 évesen akartam elveszteni a szüzességemet egy olyan fiúval, akibe őrülten szerelmes vagyok. Aztán úgy alakult, hogy 14 évesen találkoztam Danival, így a tervezgetésem ellenére előbb megtörtént minden. Négy évig jártunk, nemrég lett vége, de semmit nem bántam meg. Anyukám kicsit korainak tartotta az első együttlétünket, de nagyon boldog volt attól, hogy az első nagy szerelmemmel történt meg életem meghatározó élménye, és nem egy házibuliban egy ismeretlennel. Annak is nagyon örült, hogy egyből megosztottam vele, pedig nagyon izgultam, hogy mérges lesz. Én már akkor rohantam volna gyógyszert felíratni, de azt tanácsolta, hogy ha egy év múlva is együtt leszünk, akkor menjünk csak el a nőgyógyászhoz, addig óvszerrel védekezzünk. Egy év múlva aztán elkísért a dokihoz.

Talán a 14 éves kor túl korainak tűnhet, pedig az AHA Országos Szexuális Mentálhigiénés Felvilágosító Program legfrissebb statisztikái szerint a magyar fiatalok 13-16 éves korukban élik át első szexuális élményüket, és 90 %-uk semmilyen módon nem védekezik a nem kívánt terhesség ellen. Nagyon szomorú és aggasztó, hogy felmérések szerint 2015-ben a tinédzser fiúk 62 %-a, a lányok 50 %-a egyáltalán nem beszél senkivel a témáról, miközben meggyőződésük, hogy elegendő információjuk van a menstruációról, a szexről, a maszturbációról, a fogamzásgátlásról. Séllei Györgyi szexológus szerint azonban még ennél is hervasztóbb a helyzet.
- Épp most jövök egy vidéki szakiskolából, ahol felvilágosító órát tartottam - mondja. - Megkérdeztem őket, ki beszélgetett már a szüleivel intim témákról. Huszonnyolcból négyen az édesanyjukkal igen, de az édesapjával senki sem. Nincs mit csodálkozni ezen, nekem az a tapasztalatom, hogy a szülők zöme még a saját szexuális életéről sem tud vagy mer beszélni, nem hogy a gyerekét felvilágosítani.


Ömlik rájuk az erotika


Valóban, valamiért generációk óta nem történik áttörés a szexuális felvilágosítás terén. Míg a szocializmusban az emberek többsége nemigen mert beszélni a gyerekével a szexről, addig most, a rendszerváltás után is maradt a szemérmesség, plusz még idejük sem jut arra, hogy kamaszodó gyermeküket felkészítsék az előttük álló eseményekre. Pedig nagyon megváltoztak a szexuális szokások, ezért Séllei Györgyi szerint a kívánatos az lenne, ha a felvilágosítással a szülők hatéves kortól folyamatosan foglalkoznának, hiszen a kicsiknek már ekkor számtalan kérdésük van. Véleménye szerint azért kell már ebben az életkorban érinteni a témát, mert a média mesterségesen gerjeszti az érdeklődésüket, ami 6-8 évesen (!) már megtalálja őket. Elég, ha csak megnézünk egy jégkrém-, vagy parfümreklámot, vagy belepillantunk egy valóság show-ba...
Régen a szerencsésebbek kezébe nyomták otthon legalább a felvilágosító irodalmat (Gólya hozza ...?, Sehányéves kislány, stb.), ma már ez is ritkább. Ennek híján a mai fiatalok a kortársaiktól és az interneten található információkból, valamint a tévében látottak alapján teszik össze nemi tudásukat.
- Az interneten látottak teljesen személytelen képsorok, amelyek nagyon távol állnak egy párkapcsolatra jellemző szerelmi élettől - mondja a szexológus. - Sokan innen másolják le az érzelmek nélküli, mechanikus együttlétet, többségük mindjárt orális szexszel kezdi. Fogalmuk sincs arról, hogy ez az intimitásnak olyan foka, amely egy párkapcsolat fokmérője. Nekik csak az a fontos, hogy ezzel, valamint az anális szexszel elkerülhető a nem kívánt terhesség. Ezért a médiában látottakról beszélgetni kell! Azt gondolom, hogy sok szülő csak arról beszél, mit ne csináljon a gyerek, de a rá ömlő erotikus tartalmakra nem reflektál. A világot sajnos nem tudjuk megváltoztatni, de legalább beszélgessünk az ott tapasztalható szexuális kihívásokról.

A teljes cikket a Családi Lap 2016. januári számában olvashatják el.

 


cimkék:
szex, tinédzser, erotika
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás