Öt jó tanács az újévi fogadalom sikeréért

Január elseje az újévi fogadalmak időpontja. Az új év kezdetén a legtöbb ember a pillanat hevében fogadalmat tesz: idén végre tényleg lefogyok, leszokom a dohányzásról, rendbe rakom a pénzügyeimet, többet törődöm a családommal… Ugye ismerős Neked is? Vajon az újévi fogadalmak tényleg csak 10 napig tartanak?

A leggyakoribb újévi fogadalmak képzeletbeli dobogóján évek óta első helyezett a fogyás. Dr. Gajdács ígnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos úgy véli, a fogyásra vonatkozó fogadalmak sikertelenségének leggyakoribb oka a komoly motiváció hiánya, a rossz módszerválasztás,a nem megfelelő szemléletmód és a hiányos önkontroll. „A statisztikák szerint az újévi fogadalmak 65-70%-át már az első 10-12 napon feladják, további 10-15% egy hónapon belül bukik bele a fogadalmába. Hosszú távon, egy éven túl a fogyás tekintetében 5-6 % tart ki a fogadalma mellett!”– árulta el a szakorvos.

Akiknek sikerül, és akiknek nem

„Kutatások szerint, aki a karácsonyi ünnepeket követően egy hónapon belül nem adja le a felszedett súlyt, azon ez a súlyfelesleg rajta is marad. Természetes tehát, hogy felvetődik a kérdés: a sikeresek mit csinálnak másképpen, mint azok, akik elbuknak valahol menetközben.” Dr. Gajdács ígnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos szerint ez kétféle szemléletmód harca. A saját szemléletmód feltárásához tudni kell, hogy az önbizalmat leginkább a mindennapi tapasztalatok, sikerélmények vagy éppen kudarcok formálják, amelyek bizonyos (akár tudat alatti) következtetések levonásához vezetnek. Ezek a konzekvenciák alakí­tják ki azt a személyes szemléletmódot, mely nemcsak az egyes célokra pl. a fogyásra, hanem az életstí­lus egészére hatással van.
A rögzült szemléletmóddal rendelkezők maximalisták, csak a 100 %-os eredménnyel elégedettek. Persze ezt a szintet nehéz folyamatosan fenntartani, í­gy amikor először megáll a fogyási folyamat erőfeszí­téseik ellenére, elvesztik a kedvüket és azt mondják: „Nekem ez úgysem sikerül; biztosan a génjeim vagy a hormonjaim miatt nem tudok fogyni;én még a ví­ztől is hí­zom; ha nem tudok 100%-os teljesí­tményt nyújtani, akkor semmit sem ér az egész; stb.” – és feladják. Ha minden fogyókúrás próbálkozás í­gy végződik, kialakulhat pl. a testsúllyal kapcsolatos struccpolitika, sőt egyre nehezebben kezdenek újabb fogyókúrába az újabb kudarc elkerülése érdekében, í­gy viszont a sikerre sincs esély. A fejlődő szemléletűek másként gondolkodnak: „Én akkor is végigcsinálom a fogyókúrát és elérem a célomat, ha most éppen megállt a fogyás; most egy picit elcsábultam, de holnap kompenzálom a hibámat, és még jobban odafigyelek, sokkal jobban fogom csinálni!” Ők minden nehézséget kí­sérletként fognak fel, és tovább keresik a jó megoldást. Akit a kudarcok nem riasztanak el céljaitól, nagyobb valószí­nűséggel képes tartós sikert elérni. Szerencsére a szemléletmódját bárki bármikor megváltoztathatja, rögzült szemléletét fejlődő szemléletre cserélheti!

így lesz sikeres az újévi fogyókúrád – Kövesd Dr. Gajdács ígnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos tanácsait!

1. Ne áltasd magad

Ha tényleg eldöntötted, hogy le szeretnél fogyni, akkor mérd meg a testsúlyodat és a körfogataidat. A fogyókúra kalkulátorparkban (http://medifat.hu/kalkulator) könnyedén megnézheted, hogy áll a testsúlyod az ideálishoz képest, milyen a testösszetételed, hány kiló zsí­rfelesleggel rendelkezel! Fontos, hogy ne dugd homokba a fejed, légy tisztában az adottságaiddal és állí­ts fel reális célt!

2. Fogalmazz meg egy valós célt és tarts ki

Gondold át és í­rd le, miért szeretnél lefogyni.
Azért szeretnék lefogyni…
– mert javí­tani szeretnék az egészségi állapotomon
– úgy érzem, a párkapcsolatomnak jót tenne, ha leadnék pár kilót
– osztálytalálkozóra, esküvőre készülök és szeretném, hogyha én néznék ki a legjobban…
Ezek valós célok, melyek segí­tenek a motiváció fenntartásában, és a kitartásban nehézségek esetén is, í­gy közelebb hozzák a sikert.

3. Vezess táplálkozási-, mozgás- és alvásnaplót

A sikeres emberek egyik titka az önkontroll. A fogyókúra vonatkozásában óriási segí­tség lehet a táplálkozási – és mozgásnapló vezetése, sőt akár méretnaplót is célszerű vezetni, amibe a testsúlyodon kí­vül, akár a testkörfogataid vagy a ruhaméreted változását is feljegyezheted. Fontos, hogy a naplóvezetésnél mindig légy őszinte magadhoz!
Kevésbé ismert a súlyfelesleg és alváshiány közti kapcsolat. Vezess alvásnaplót az alvás mennyiségéről, a felébredésekről, nappali fáradtságról. Ha például a mindennapi stressz miatt nem alszol eleget, akkor bizonyos stresszkezelő módszereket érdemes elsajátí­tani. Ezek a fogyást is segí­tik, és az alvás minőségét is javí­tani fogják.

4. Légy türelmes

KI kell várni, hogy a régi szokásaid helyét szilárdan átvegyék az új életstí­lusra jellemző automatizmusok. Egy régi szokás lecseréléséhez és egy új szokás megszilárdí­tásához minimum 6 hónap kell, tartós szokássá válásról pedig minimum 1 év után beszélhetünk.

5. Minden mindennel összefügg
Ha az egyik életterületedet képes vagy rendbe hozni, akkor a többi életterületed is rendbe jöhet. Egy egyszerű példa: Ha sikereket érsz el a fogyókúrában és eléred a célodat, akkor ez akár hatással lehet a munkahelyi eredményeidre, a párkapcsolatodra vagy az egészségedre!

Megosztom