Szilveszteri petárdabalesetek – házi kedvenceink is veszélyben

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat – haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya – macska soha többé nem kerül haza. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a Szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek.

A petárdadurrogások miatt elkóborolt állatok közül sok soha többé nem kerül vissza gazdájához. Legtöbbjük az utcán mászkálva éhen vagy szomjan hal, autók gázolják el őket, de nem ritka, hogy az erdőben vadászok lövik a szerencsétleneket. Az Orpheus íllatvédő Egyesület arra kéri a háziállatok tartóit, hogy az év utolsó ‘durrogós’ napjaiban kedvenceikre fokozottabban ügyeljenek.

A petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerí­tésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni – mondta Seres Zoltán, az Orpheus íllatvédő Egyesület munkatársa. – A kóborrá váló állatok néhány óra alatt 5-10 km-ert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő. A korábban ember által táplált állatok a hidegben legtöbbször pusztulásra vannak í­télve.

Praktikus tanácsok háziállat tulajdonosoknak

A kutyában lévő kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva. így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda adatai gyorsabban kiderí­thetőek. Kutyáinkra, macskáinkra emellett érdemes bilétás nyakörvet kötni, melyen cí­m, telefonszám, név is kerüljön feltüntetésre. A bajok megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassa négylábú barátját. Otthon biztosí­tsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerí­téses udvart). Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk az intenzí­vebb néhány órára. Ha megtörtént a baj, érdemes a www.animalpolice.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni. Az Orpheus íllatvédő Egyesület állatvédelmi központja fokozottan figyel az elkóborolt állatokra. A www.ebangyal.hu oldalon rákereshető az elveszett / megtalált állatokra.

Megosztom