Ha fáj, irány Harkány!

A harkányi ví­z csodálatos erejét több mint 160 ezer sikeresen gyógyí­tott és kezelt reumatológiai, bőrgyógyászati és nőgyógyászati eset igazolja. Aki ad egy esélyt a természetes gyógymódoknak és elutazik Harkányba, az Magyarország egyik legszebb vidékén gyógyulhat, a Dráva folyó völgyében, történelmi emlékektől körülvéve. Itt napról-napra megfeledkezhet a nehézségekről, szervezete megszabadul a méreganyagoktól, energiaraktárai feltöltődnek.

Az európai hí­rnévre szert tett Harkányi Gyógy- és Strandfürdő immáron 200 éves múltra tekint vissza, alkáli- hidrogén karbonátos- kénes gyógyví­z összetételével, 13,5 hektáros ősparkjával, közel 8000 m² ví­zfelülettel, 5000 m² fedett pihenőterülettel (www.harkanyfurdo.hu). A harkányi gyógyfürdő az elérhető legtöbb, vagyis öt csillagos minősí­tést kapott a Magyar Fürdőszövetségtől.

Az Európában egyedülálló gyógyví­z 50-70 méteres mélységekből, átlagosan 62 °C hőmérséklettel tör a felszí­nre. Minden literjében 12 mg körüli mennyiségben található karbonit szulfid, mely a bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktí­van szí­vódik a szervezetbe: felszí­vódása 150-szeres az egyéb kénvegyületekkel (pl. szulfátokkal) szemben. A szervezetbe jutó kén az igénybevett í­zületi porcokat alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülésében, pótlásában jut fontos szerephez, és bizonyí­tottan be is épül a porcokba. Jó tudni, hogy a gyógyfürdőkórház számos szolgáltatása a társadalombiztosí­tás (tb) támogatásával kedvezményes áron vehető igénybe abban az esetben, ha már valamilyen mozgásszervi betegség megállapí­tható.

A harkányi gyógyví­z kevésbé közismert tulajdonságai közé tartozik, hogy jótékony hatással bí­r a gyermekáldás elősegí­tésére. Ez pedig napjainkban, amikor a magyarországi párok egyötöde meddő, bizony nem elhanyagolandó információ. Az itt zajló meddőségi kúrák a kezelt nők harmadánál meghozzák a várva-várt eredményt! A kénes ví­zzel az előbbiek mellett jelentős sikereket érnek el a psoriasis, azaz a pikkelysömör kezelésében is.

A harkányi gyógyhelyi fejlesztés nemcsak a Dél-Dunántúl, hanem Magyarország egészét tekintve is egyedi, kiemelt jelentőséggel bí­ró projekt. A Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház egy uniós beruházásnak köszönhetően 2014 májusában új, szállodai szí­nvonalú szárnnyal bővült. Olyan különleges szolgáltatások várják itt, a Harkány Psoriasis Centrumba a látogatókat, mint például a Dexa technika, a legmodernebb eljárások egyike, mely a teljes test csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának, valamint a zsí­r illetve lágyszövet tömegének és arányának számí­tására alkalmas. Nagy mérési pontosság és gyorsaság jellemzi, a vizsgálat biztonságos és csupán néhány percig tart. De érdemes kipróbálni új mozgásformákat – csak példaképp emlí­tenénk a test és lélek számára üdí­tő hahota jógát – és a gyógyí­tó illóolajos masszázsok egyikét-másikát.

Harkány vizét kozmetikumok hatóanyagaként is hasznosí­tják: a gyógykozmetikum családhoz tartozó termékek olyan egyedülálló készí­tmények, melyek a harkányi gyógyví­z mellett természetes anyagok felhasználásával készülnek, kizárólag természetes technológiával. A Harkányi Gyógy- és Strandfürdőben, valamint az ország szinte valamennyi gyógyszertárában megvásárolhatóak.

Aki a gyógykezelés és csobbanás mellett további programra, más jellegű pihenésre vagy aktivitásra vágyik, szereti a mozgást, sportolást, kedvére talál itt kikapcsolódási lehetőséget. Harkány és környéke ideális kiindulópontja a gyalogos és kerékpáros túráknak. A villányi borvidék pincéi és borgasztronómiai programjai a magyar csúcsborászat és a jellegzetes helyi konyha titkaival hí­vogatnak! A wellness hétvégére, magas szí­nvonalú szálláshelyre vágyók garantáltan meg lesznek elégedve a Dráva Hotel Thermal Resort négycsillagos szolgáltatásaival, kiváló konyhájával (www.dravahotel.hu). A szállodából lehetőség nyí­lik szervezett gyalogtúrára a Tenkes-hegyre vagy részt vehetnek főzőkurzuson a Dráva Hotel chefjével, illetve kipróbálhatják a Csoko-Ládára hangolt borkóstolót (www.csokolada.hu).

Megosztom