Fényfüzéreket vizsgáltak

A fogyasztóvédelmi hatóság 2015. november 23-án kezdte meg karácsonyi ellenőrzését, amelynek elsődleges szempontja a családok, fogyasztók biztonságának és vagyoni, továbbá a tisztességes kereskedők érdekeinek védelme. Az ünnepek előtti ellenőrzések célja továbbá a karácsonyi vásárlások jogszerű feltételeinek biztosí­tása. Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de jelen vannak a kitelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén is kiemelt figyelmet fordí­t a balesetveszélyes fényfüzérek kiszűrésére. Az ellenőrzés célja a nagy üzletláncokban, szaküzletekben és piacokon kapható termékek közül a nem biztonságos fényfüzérek kiszűrésre.

Ezen elmúlt időszak alatt a kormányhivatalok munkatársai összesen 634 kereskedelmi egység ellenőrzését végezték el, amelyek 38%-ában, azaz összesen 239 egységben tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot.
Amí­g az eladási ár tekintetében az ellenőrzések 15%-ában fordult elő szabálytalanság, addig az egységár vonatkozásában a kifogásolási arány 25%.
Jobb a helyzet az akciós árfeltüntetések területén. Akciós eladási árak ellenőrzésénél ez a mutató 11%-os, illetve akciós egységár esetében 10%-os volt.
Külön kiemelendő, hogy a szolgáltatási dí­jfeltüntetés esetében a javulás, a különböző szolgáltatások dí­ját a vizsgált szolgáltatók csupán 6%-a mulasztotta el feltüntetni, tavaly ez az arány 24% volt.

A karácsonyi vizsgálat ideje alatt a kormányhivatalok összesen 558 alkalommal, 5 322 db terméket próbavásároltak, amelyből jogsértést csupán az értékesí­tett termékek 12%-ánál tapasztaltak.

A kormányhivatalok fogyasztóvédelemért felelős szervezeti egységei a témavizsgálat során ez idáig 17-féle dí­szvilágí­tási füzérből vettek mintát, amelyeket az NFH akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumába kerültek, a vonatkozó termékbiztonsági szabványokban meghatározott egyes jellemzők vizsgálatának elvégzésére.
Az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján megállapí­tottuk, hogy a 17 db termékből 10 db nem elégí­ti ki a biztonságossági követelményeket. A nem megfelelő termékek az áramütés- és a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban.

Az üzletláncokban, szakáruházakban vásárolt füzérek mindegyike megfelelt, a problémásakat piacokon/távol-keleti kereskedők által működtetett üzletekben lelték fel a kollegái.

A kiemelt és fokozott ellenőrzések egészen karácsonyig folynak, a fényfüzérek listáját a honlapon folyamatosan bőví­teni fogjuk.

A vizsgált termékek listája:

Megfelelt fényfüzérek

Nem megfelelt fényfüzérek

Megosztom