Vigyázzunk egymásra decemberben is!

Az év vége mindig felfokozott hangulatban telik. Rég elmúlt a nyár, megküzdöttünk az időjárás-változásokkal, túléltük az őszt, és beléptünk a télbe, amikor korán sötétedik, a fényeket csak a karácsonyi kivilágí­tás hozza. A munkahelyeken évzáró hajrá van, mintha mindent most kéne bepótolni, ettől feszültebbek lehetünk, és akkor még nem is beszéltünk arról, amit a karácsonyi készülődés hoz.

Mennyi pénzből jövünk ki idén karácsonykor, mi kerül a fa alá, az asztalra, és ha még pénz akad is, van-e vajon elég idő mindent elintézni, beszerezni? Törekszünk a tökéletességre, szeretnénk mindent megadni a családunknak, de a hajsza közben magunkra nem figyelünk eléggé. A stressz pedig az elsőszámú veszélyfaktor a leggyakoribb magyar halálozási ok, a hirtelen szí­vhalál esetén. Hiába az ünnepi hangulat, ha nem pihenünk eleget, akkor könnyen lehet baj, még a legünnepibb pillanatokban is.

Ilyenkor különösen fontos, hogy mindenki mellett legyen egy féltő családtag, barát, kolléga, aki egyrészt figyelmezteti, ha a tempó túlerőltetett lenne. És ha a nehéz pillanatokban az életmentésre is képesek vagyunk, az külön biztonságot adhat. Ez persze nem azt jelenti, hogy arra készüljünk, hogy éppen karácsony környékén várható tragédia, de tény, hogy minden stresszesebb időszakban megnő a hirtelen szí­vhalált elszenvedők száma. És azt még nem tudják elegen, hogy mindössze néhány perc gyakorlással, egy gumilabda segí­tségével, a mellkast ütemesen pumpálva megmenthetjük egy ember életét. Akár karácsonykor is. A TEVAgy a Hős! program oktatásain gyakran elhangzik, hogy nem csak a Stayin’alive vagy egyéb popslágerek, hanem bizony a Kiskarácsony, nagykarácsony cí­mű dal ritmusa is tökéletesen alkalmas a gyakorlásra.

A gyakorlást persze nem karácsony este és nem is okvetlenül decemberben kell elkezdeni, és szerencsére a 2015-ös év a kampány két vezérének, Klupács Péternek és Mészáros Zalánnak nagyon sok csodálatos pillanattal telt. A program indulása óta, melyet hazánk egyik legnagyobb generikus gyógyszergyártója, a Teva karolt fel, közel 3 000 000 érdeklődőhöz jutott el a kampány üzenete, 10 000 főt oktattak személyesen. Mindezt 400 médiamegjelenés is segí­tette, a www.tevagyahos.hu oldalt pedig immár több mint 40 000-en keresték fel információért. Rekordlétszámú résztvevő tanulta egyszerre az újraélesztést szeptemberben, és a Főtaxi több mint 1000 taxisofőrje is életmentő oktatásban részesült idén.

Elindult az önkéntesképzés, következő cél pedig a szórakozóhelyek személyzetének oktatása lesz. Egyre több családi napon program az újraélesztés tanulása, és számos iskolában is meghí­vott vendég lett Péter és Zalán, í­gy megvalósulni látszik a nagy álom, hogy iskolai tananyag lehessen a bárhol, bárki számára egyszerűen megtanulható módszer. Ha valaki egy rosszullét első 4 percét jól használja ki, és a mellkas pumpálásával azonnal helyettesí­teni kezdi a szí­vet, ennyivel meghosszabbí­totta az időt, amí­g nem áll be az agyhalál. Van idő előkeresni a mobiltelefont és hí­vni a mentőket, az érkezésükig pedig tovább folytatni az újraélesztést. így lehet bárki hétköznapi hős, akár karácsonykor is.

Sok tragikus eset elkerülhető lenne, ha egyre többen ismernék és mernék használni ezt a módszert. A TEVAgy a Hős! program nem enged abból, hogy megtaní­tja újraéleszteni az egész országot, í­gy a jövő évben is folytatódik a küldetés, hogy javí­tsuk a magyar statisztikát, és 1000 főből már ne csupán 17-en, hanem sokkal többen legyenek képesek életet menteni. Akár hétköznapokon, akár ünnepnapokon – bárki lehet hős!

Megosztom