2018.12.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Így teheted zöldebbé a karácsonyt

Korszerű technológiák és okos megoldások, amelyekkel fenntarthatóbbá tehetjük az otthonunkat, akár már az ünnepek alatt.

Családi Lap
2015.11.27  09:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az IKEA kutatása szerint a magyarokat foglalkoztatja leginkább a háztartás zöldebbé és egyúttal gazdaságossá tétele a közép-európai régióban, de ezt a legtöbben a technika vívmányainak használata helyett spórolással és házi praktikákkal igyekeznek elérni. Az alábbiakban néhány tippet olvashattok, amelyekkel a karácsonyi időszakban is gazdaságossá tehetitek otthonotokat.
Habár a magyarok 98%-át foglalkoztatja a háztartás zöldebbé és gazdaságosabbá tétele, szinte minden területen nagy a lemaradás a legújabb technikákkal elérhető megoldásokhoz képest.

A különbség a konyhában a legszembetűnőbb: indukciós főzőlapok mindössze a háztartások 4%-ában találhatók, pedig hatékonyságuknak köszönhetően áruk néhány hónap alatt megtérül. Az ünnepi menühöz viszont az edények mosogatása is hozzátartozik, ahol a víz takarékos használata nagyban hozzájárulhat bolygónk - és pénztárcánk - védelméhez. Ha nem figyelünk, az elhasznált víz mennyisége könnyen hatalmasra nőhet az ünnepi vacsora után, ezért célszerű folyó víz használata helyett inkább megtölteni a mosogatót. Szóba jöhet még az úgynevezett perlátoros csapok beszerzése is, amelyek levegő hozzáadásával dúsítják a vizet, így megtartva a sugár erősségét.


A világítás terén sokkal jobb a helyzet, 77%-ban energiatakarékos izzókat használunk. Ezek közül is érdemes a LED-es típusokat választani, mert hússzor tovább működnek, mint a hagyományosak, és 85%-kal kevesebbet fogyasztanak.


A szelektív hulladékgyűjtés helyzete itthon a legaggasztóbb régiós viszonylatban, mivel a lakosság 19%-a egyáltalán nem gyűjti szelektíven a háztartási hulladékot, 46% pedig a saját maga módján válogatja szét azt. A hulladék tudatos gyűjtésére azért érdemes és fontos figyelni, mert az így különválogatott műanyag, papír és egyéb anyagok egyszerűbben újrahasznosíthatóak, így pedig jelentősen csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Különösen hasznos lehet ez a közelgő ünnepek idején: az ajándékok be- és kicsomagolása például óriási mennyiségű papírhulladékot eredményez, amelynek szelektív gyűjtésével mi is hozzájárulhatunk a környezet megóvásához. A szelektív hulladékgyűjtők beszerzését sokan hely hiányában ellenzik, pedig ezeknek beépítésére akár a mosogató alatt is lenne lehetőség.


Az IKEA célja, hogy minél többek számára elérhetővé tegye azokat a Korszerű technológiák és okos megoldások, amelyekkel fenntarthatóbbá tehetjük az otthonunkat.. Ennek érdekében átfogó kampányt indított, amelynek weboldalán kalkulátorral segíti az embereket a háztartásuk működésének feltérképezésében, továbbá az érdeklődők megismerhetik azokat a módszereket, termékeket, amelyekkel hatékonyan csökkenthetik az otthonuk ökológiai lábnyomát, és egyúttal jelentős összeget takaríthatnak meg.

Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás