2018.10.22. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A tehetség csodákra képes

Nemcsak boldogság, hanem hatalmas felelősség és lehetőség is a tehetség, a jövőbeli siker egyik kulcsa.

Bauer Zsuzsa
2015.11.18  15:13   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Ki ne örülne, ha gyermeke valamiben tehetséges? Ám a tehetség nemcsak boldogság, hanem hatalmas felelősség és lehetőség is, a jövőbeli siker egyik kulcsa. Éppen ezért segíteni, támogatni kell a tehetséges gyermekeket. Ezt felismerve, a Nemzeti Tehetség Program keretén belül idén először kapott hatvan gyermek egyéni ösztöndíjat, hogy álmaik ne csak ábrándok maradjanak.
Október 26-án a sportokban, művészetekben és/vagy társadalomtudományokban jeleskedő diákok vehették át ösztöndíjukat Novák Katalintól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárától.

Lehetőség és felelősség

- A tehetség lehetőség a boldogulásra, a sikerre, amivel élni lehet - mondta az államtitkár asszony. - Akik ma itt vannak, azok éltek ezzel a lehetőséggel, őket ünnepeljük most. Ám a siker nem csak a csillogásról és az ünneplésről szól, hiszen ott van mögötte a napi küzdelem, a kemény munka és a sok lemondás is.
A mindennapos gyakorlás, edzés, tanulás különösen fontos, ha valaki eredményeket szeretne elérni. A sportoló hajnalban kel, és rója a köröket a pályán vagy a medencében, a kutató naphosszat böngészi a könyveket és az internetet. A diákok emellett pedig az iskolai tanulmányaikat is folytatják.
- Mindegyik díjazottunkra igaz, hogy nemcsak az adott területen kiemelkedőek, hanem az iskolában, más tantárgyakban is jól teljesítenek. Útravalóul három dolgot szeretnék mondani nekik. Az első, hogy a tehetségre tekintsetek úgy, hogy ez egy nagy lehetőség, amit el lehet szalasztani. Jusson ez az eszetekbe, amikor valami nehéz, ha épp feladnátok. A második gondolatom, hogy a tehetség egyben felelősség is, rajtatok múlik, éltek-e vele, kihasználjátok-e a benne rejlő lehetőségeket. És végül, ami talán a legfontosabb, hogy élvezzétek a tehetségeteket! Amikor nehéz, vagy kudarc ér, akkor is legyen örömforrás a sport, a tudományos és a kulturális tevékenység, amivel a közvetlen környezeteknek is sokat tudtok adni.


Az a kis plusz

A Nemzeti Tehetség Program öt éve működik hazánkban, az idei költségvetése 2,8 milliárd forint, amelyből 260 millió forintot fordítanak az egyéni ösztöndíjakra. Ez lehet egyszeri támogatás (100 ezer és másfél millió forint közötti összeg), vagy tíz hónapon át tartó ösztöndíj (tíz- és százezer forint közötti összeg). A támogatásra a keret erejéig folyamatosan lehet pályázni, az elnyert összeg fordítható például utazásra, felkészülésre, eszközbeszerzésre.
- Azokat szeretnénk támogatni, akiknek megvan a szorgalmuk, az elszántságuk, a kitartásuk, akiknek csak az a kis plusz hiányzik, ami segítné őket álmaik elérésében - mondja Novák Katalin. - Ám nemcsak anyagi hozzájárulás kell ahhoz, hogy egy tehetség kibontakozhasson. Nagyon fontos a támogató családi háttér, az odaadó szülők, akik a gyerek mellé és mögé állnak, vállalják az ezzel járó anyagi és időbeli lemondásokat. Éppen ezért a családokat is segíteni kell, hiszen egy támogató családban a tehetséges fiatal valóban csodákra lesz képes!


Képek: Kobza Miklós


Kapcsolódó cikkek:
A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Manka - 2015.11.26 15:13:15

s nem csak a csaldon mlik a tehetsg kibontakoztatsa, minden tehetsges gyermek mgtt ll (legalbb) egy mester. ?ket is megilleti az elismers, s biztos jl esik nekik mg ha csak jellik is ?ket: http://bit.ly/Mester-M