A Ragyogj! sztárja újra Magyarországon

A világhí­rű zongorista Beethoven és Csajkovszkij műveibe enged betekintést a Papp László Budapest Sportarénában. Élettörténetét dolgozza fel a Ragyogj! cí­mű film.

Az 1996-ban bemutaott Shine (Ragyogj!) cí­mű film 5 Golden Globe és 7 Oscar-dí­j jelölést kapott, Geoffrey Rush, a film főszereplője elnyerte a legjobb férfi szereplőnek járó Golden Globe és Oscar-dí­jat. A Shine bemutatása óta 15 évet kellett a hazai nagyközönségnek várnia David Helfgotra.

David Helfgott 1947-ben született Melbourben. Igazi csodagyerekként indult, lenyűgöző és kiemelkedő képességeket mutatott a matematika, sakk és zene területén. Annak ellenére, hogy a világ hazánktól egyik legtávolabbi pontján élt és él, igen erős szál fűzi Magyarországhoz: 17 éves volt, amikor Bálint Alice magyar származású zongoraművész felfedezte tehetségét. Helfgott 19 évesen Londonban folytatta tanulmányait a Royal College of Music-ban, játékstí­lusát, virtuozitását Horowitzéhoz hasonlí­tották.

Egyik koncertje után, ahol Rahmanyinov 3. zongoraversenyét adta elő, idegösszeroppanást kapott. Az 1970-es évek elején betegsége miatt visszatért Ausztráliába, ahol több mint 10 évig kezelték. Mindenki azt gondolta, nagyszerűen induló karrierjének vége szakadt. Régi tanára, Bálint Alice (Alice Carrard) gondoskodott róla, hogy megfelelő pszichiátriai kezeléseket kapjon, és betegsége alatt is zongoraórákat adott neki.

Az 1980-as évek közepén tért vissza a zenei életbe, miután megismerkedett jelenlegi feleségével, Gillian-nel, akinek szeretetével és segí­tségével ismét megtalálta önmagában a zenét, és a világ legnevesebb koncerttermeinek ünnepelt sztárjává vált. Ma David Helfgottot a komolyzene egyik leghitelesebb előadójaként tartják számon. Évente csak néhány szóló koncertet ad, ezért is egyedülálló és rendkí­vüli, hogy Budapesten üdvözölheti őt a klasszikus zenét szerető hazai közönség.

November 10-én a koncert első felében Beethoven Sonata Opus 13 “Pathetique”, a második részben David Helfgott & Hungarian Studio Orchestrával, Csajkovszkij Piano Concerto, No.:1,bűvöli el a közönséget.

A Hungarian Studio Orchestra muzsikusai iskolás koruk óta, több mint 15 éve játszanak együtt a legkülönbözőbb zenei produkciókban. Olyan nagyszerű muzsikusokkal dolgozhattak már együtt, mint Ennio Morricone, Michel Legrand, Michael Price, Patrick Doyle, Sheridan Tongue, Richard Harvey, Bill Connor, Graham Preskett, Nick Wollage, Michael Richard Plowman, Tom Garrad-Cole, Fekete-Kovács Kornél vagy Pejtsik Péter. Klasszikus zenei feladatokon túl szí­vesen teljesí­tenek jazz, könnyűzenei és crossover felkéréseket, teljes szimfonikus zenekartól akár a legkisebb kamaraegyüttesig, bármilyen összeállí­tásban.

Megosztom