400 kilométer 10 nap alatt 2000 gyerekkel

Hazánkban a hét évesek körében minden negyedik lány és ötödik fiú túlsúlyos, illetve elhí­zott. Szarvas Mátyás többszörös országos bajnok extrém sportoló ezért elengedhetetlennek tartja, hogy felhí­vja a fiatalok figyelmét az egészséges életmód fontosságára. 10 nap alatt Pest és Fejér megyében közel 400 kilométert futott több iskolát is útba ejtve, í­gy 2000 diák is csatlakozhatott hozzá egy-egy rövidebb szakaszon. A fiatalok a helyszí­neken a mozgás mellett magyar gyümölcsöket, zöldségeket és gyümölcsleveket is kóstolhattak.

Szarvas Mátyás többszörös országos bajnok extrém sportoló, tréner, előadó és volt iskolaigazgató négy gyermek édesapjaként is tudja, hogy az egészségre nevelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Ezért szí­vesen csatlakozott az Megyefutások az Egészségért! kezdeményezéshez, amelynek keretében szeptember 28. és október 9. közötti hétköznapokon a tudatos és napi szintű zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára is felhí­vta a figyelmet. „A mai embereket, fiatalokat túl sok információ éri és természetesnek veszik, hogy a világ rohamtempóban pörög. Eközben azonban elfeledkeznek az egészséges életmódról és táplálkozásról, túl sok a cukor, a só, a zsí­r és kevés a vitamindús gyümölcs- és zöldség az étrendjükben” – mondta el Szarvas Mátyás, aki szerint lényeges, hogy a gyerekekkel együtt sportoljunk, és ne csak beszéljünk a mozgás fontosságáról.

„Örömmel tapasztaltam, hogy a pedagógusok közül is sokan csatlakoztak a futáshoz, például az egyik iskola igazgatónője is felvette az edző cipőjét és velünk együtt sportolt. A legtöbb gyereken is azt láttam, hogy szí­vesen mozognak – Dunaújvárosban például 200 alsós és 200 felsős rótta velem együtt és a tanárokkal az utat” – számolt be az eseményekről a sportoló, aki örömmel beszélgetett a gyerekekkel és együtt kóstolták meg a valódi gyümölcsből készült, magas vitamintartalmú bodzalét és a friss almákat. „Hiszem, hogy a régi taní­tás ebben az esetben is helytálló: az marad meg leginkább a gyermekekben, amit ők maguk cselekszenek. Ezért kóstoltattunk velük egészséges magyar gyümölcsöket és gyümölcsleveket. Azt szeretnénk elérni, hogy a tanultakat ők is továbbadják egymásnak és majd saját csemetéiknek is” – fejtette ki véleményét Mátyás.

„A megyefutások az EzerKert Program keretében tavasszal további helyszí­neken folytatódnak. Először a tervek szerint Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékbe készülünk, ahol a futás mellett helyi idénygyümölcsök és gyümölcslevek kóstolása lesz szintén a program” – mondta el Keresztes György, a program vezetője.

 

Megosztom