A feleségem az én jó tündérem!

Decker ídám világbajnok ví­zilabdázója keményen edz, versenyekre készül, fiatal sporttehetségeket patronál, második diplomáját csinálja, júliusban pedig apuka lett. Ilyen aktí­v életmód mellett „kétméteres” immunrendszere bizony támogatásra szorul, ebben kiváló partnere a 12 féle vitamint és 10 féle ásványi anyagot tartalmazó One-A-Day multivitamin.

Több mint 20 éve vagy az élsportban. Hogyan foglalnád össze röviden ezeket az éveket?
A ví­zilabda engem és a testvéremet, Attilát is rendesen megfertőzte, mindketten a válogatott tagjai vagyunk, én védő, ő kapus. Az eddigi legkomolyabb eredményem a világbajnoki arany, azonban további szép érmek csillognak a gyűjteményemben. Szí­vesen emlékszem vissza a tavalyi eb-re, ahol bár ezüsttel zártuk a versenyt, ugyanakkor nagyon inspiráló volt hazai közönség előtt játszani. Rendkí­vül közel állnak a szí­vemhez a magyar bajnoki cí­mek, ezekre már nagyon vágytam, és egy igazán jó társasággal küzdöttem meg értük. Jelenleg a jövő évi olimpia a fő fókusz, de előtte még jó lenne aranyat hozni az Európa-bajnokságról is.

Mik az erősségeid és a gyengeségeid a sportban?
Pozití­vumként emlí­teném meg a kitartásomat és az elszántságomat, illetve hogy mentálisan erős vagyok. Hátrányom, hogy az állóképességem gyengébb, illetve méreteimből adódóan a finom mesterfogások szoktak gondot okozni.

Milyen edzésmunkát kí­ván meg tőled a ví­zilabda, illetve milyen mozgásformákat kedvelsz civilben?
Nemrég elkezdődött a klubszezon és ezzel együtt a kemény alapozó edzések: úszás, lábtempó, súlyzózás, cross fit – ez jelenleg fizikailag maximálisan lefáraszt. Amikor nem alapozunk, akkor az edzések inkább a taktika, a lábtempó irányába mozdulnak el. Alapvetően aktí­v ember vagyok, szeretek mozogni, amennyiben marad rá kellő időm és energiám. A feleségemmel például nagyon szeretünk teniszezni, ő kifejezetten jó benne, de sajnos már régen nyí­lt alkalmunk a közös játékra. Emellett szimpatizálok a wakeboard-dal is.

Azt mondják, minden sikeres férfi mögött egy nő áll. A te esetedben ez a feleséged, Andrea.
Igen, ő az én jó tündérem, aki gondoskodik arról, hogy mindig egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Andi korábban magyar bajnok fitneszversenyző volt, í­gy kisujjában van a sporttáplálkozás. Emellett pedig a BioTechUSA sporttáplálkozási szakértője, Silye Gabriella Sporttáplálkozás a maximális teljesí­tményhez c. könyvéből „puskázunk”. Nagyon odafigyelünk arra, hogy minőségi élelimszereket fogyasszunk, bevásárláskor például rengeteg időt töltünk a cí­mkék, összetevők böngészésével. Igyekszünk keveset nassolni és egészséges, de finom alternatí­vákat találni a hizlaló vagy egészségtelen ételek helyett. A főzőtudományunkat pedig már bizonyí­tottuk is egy tévéműsorban, ahol azon a héten mi készí­tettük a legegészségesebb menüt.

Mennyire van jelen az életedben a táplálék-kiegészí­tés?
Sajnos a ví­zilabdában nincsenek olyan komoly szakemberek, akik a táplálkozásban segí­teni tudnának a sportolóknak. Én nagyjából a húszas éveim közepéig azt ettem, ami éppen eszembe jutott. Amikor észrevettem, hogy lassul az anyagcserém, akkor kezdtem el érdeklődni a táplálék-kiegészí­tők iránt. Az élsportolói lét egyik nagy előnye, hogy rendszeresen vizsgálnak bennünket, í­gy folyamatos visszajelzést kapunk az egészségi állapotunkról. A laboreredmények és az aktuális célok alapján állí­tom össze a termékeket, amiket szedek, illetve sok segí­tséget kapok Németh Sándortól, a BioTechUSA táplálék-kiegészí­tő specialistájától. Nagyjából három éve fogyasztom a BioTechUSA termékeit, ezek maximálisan biztonságosak, doppingmentesek, ami egy élsportoló számára kulcsfontosságú.

Jelenleg fehérjét, l-carnitine-t, ásványi anyagokat és multivitamint szedek rendszeresen. Habár rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz az étrendem, tisztában vagyok azzal, hogy ezek vitamintartalma már nem ugyanaz, mint 10-20 évvel ezelőtt, ezért választottam a One-A-Day multivitamint, ami 12 féle vitamint és 10 féle ásványi anyagot tartalmaz, emellett pedig gluténmentes. Igyekszem edukálni a csapattársaimat is, bár a fejekben sajnos még sok negatí­v sztereotí­pia él. Sokan gondolják azt, hogy az a tuti, ha egyáltalán nem szednek semmit, mert abból biztosan nem lehet baj. Amikor csapatkapitány voltam, bevittem a termékeket az öltözőbe, ennek köszönhetően a bajnokság végére többen rendszeres fogyasztókká váltak. A táplálék-kiegészí­tőknek jelentős szerepe van abban is, hogy az élsportban egyre jobban tolódik ki az életkor, drasztikusan fejlődik a tudomány a sport mögött.

Megnyerő külső, sikeres sportkarrier, szerető család. Lehet még kerekebb Decker ídám világa?
Júliusban megszületett a kislányom, Lilien, í­gy most minden idő a családomé. A ví­zilabdát továbbra is imádom, addig szeretném folytatni, ameddig a testem engedi. Jelenleg mechatronikai mérnöknek tanulok. Borzasztóan érdekelnek a kütyük, szeretnék autók közelében elhelyezkedni, és egy saját vállalkozás is tervben van. Fontos szí­vügyem, hogy a sport által másnak is ilyen teljes élet, ilyen kerek világ jusson. Nagy Viktorral és Kiss Gergellyel ezért alapí­tottuk a Modern Sport Akadémiát, ahol a sportolni vágyó gyerekek magas szinten tudják elsajátí­tani a ví­zilabda, az úszás, a szinkronúszás és a sportlövészet alapjait. Szeretnénk megadni a gyerekeknek a lehetőséget arra, hogy a tehetségüket időben felfedezzük és gondozzuk, a kevésbé tehetségeseknek pedig egy egészséges, önbizalommal teli, és kudarctól nem tartó életben próbálunk segédkezet nyújtani.

Megosztom