Tavasszal nyí­lik Hollókő első négycsillagos szállodája

Hollókő első szállodája, a négycsillagos Hotel Hollókő igazi kuriózum a vidéken, hiszen az UNESCO világörökségi listáján szereplő településre érkezők egyelőre csak a falusi vendéglátás keretében tudnak itt szállást találni.

A négycsillagos Hotel Hollókőben minden megtalálható, ami a valódi feltöltődést és pihenést szolgálja. A szobák (51 db standard, 10 db superior) kényelmesek, minibárral, wifivel, széffel, légkondicionáló berendezéssel felszereltek. Aki igazi luxusra vágyik, az is megtalálja itt a számí­tásait, őket jakuzzival vagy kandallóval ellátott lakosztályok várják. Sőt, a hotelben két akadálymentesí­tett és egy antiallergén szobát is kialakí­tottak. Az épület nemcsak a szobák terén követi a legújabb épí­tészeti trendeket, hanem az energia előállí­tása terén is, hiszen az áramot napelemek segí­tségével állí­tják elő.

Az étteremben í­nycsiklandó falatok várják a vendégeket: hagyományos, hazai és nemzetközi, reform, valamint a palóc konyha különlegességei kerülnek majd nap mint nap terí­tékre. A különleges ételekhez különleges italok járnak: minőségi exkluzí­v borok, hungarikumok, különleges í­zvilágú dí­jnyertes pálinkák, frissí­tő koktélok kerülnek az itallapra.

A gasztronómiai élmények után érdemes lesz elmerülni a hotel wellness részlegében, ahol : élménymedence, jacuzzi, infra és finn szauna, gőzkabin, szolárium, különféle masszások, fittness terem várja a felfrissülni vágyókat.

És akinek ez nem elég, az további kikapcsolódási lehetőségeket talál itt. Többek között bowling-pálya, ping-pong asztal, kerékpárkökcsönzési lehetőség, vezetett kirándulások teszik feledhetetlenné a pihenést. Hollókő és a környék is számos érdekes látnivalót tartogat az ide érkezők számára. Érdemes tehát egy kicsit felkerekedni, és felfedezni Hollókő és a vidék egyéb rejtett kincseit.

Hollókő – Nógrád-megye ékszerdoboza

Rendszeres programok

Hollókői Húsvéti Fesztivál
Hollőkői Bornapok
Pünkösd Hollókőn
Szent István Napi Kenyérünnep
Hollókői Szüreti Fesztivál
Szent Márton Napi VigasságVilágörökségi kis falu a Cserhátban, az í“falu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi.
A település szí­vében áll a fatornyos, zsindelytetős katolikus templom, amely a falu emblematikus épülete, története 1889-ig nyúlik vissza. Körülötte sorakoznak a jellegzetes, fehérre meszelt, tornácos, deszkamellvédes, kontyolt palóc parasztházak, melyek az 1909-es tűzvész után kapták mai formájukat. Néhányukban kézműves műhelyek, múzeumok, bemutatóházak kaptak helyet, ahol kipróbálhatjuk a fazekasságot vagy a szövést. A néphagyományokhoz kapcsolódó rendezvényeken a falu lakói a máig őrzött hí­res palóc népviseletben ünnepelnek. Különleges élmény az összeszokott kis közösség életének a részese lenni, még ha csak néhány napra is.
A falut legelők, és a 141 hektáros Hollókői Tájvédelmi Körzet öleli körbe.

Izgalmas örökséget rejt a 13. század óta a falu fölé magasodó vár, valamint a Hollókő-patak völgye: itt a mosótavak és a kenderáztató tavak, illetve a Vár-hegy déli oldalán húzódó völgyben a parasztfürdő maradványai idézik fel az itt élők egykori hétköznapjait.

Szentkút, a nemzeti kegyhely

Számos felfedezni való várja az ide látogatókat. 1705-ben épült fel itt az első kőkápolna: Almásy János Szentkúton nyert rendkí­vüli gyógyulásáért hálából, 1758-tól 1763-ig felépí­tette a mai kegytemplomot és mellé egy kolostort. 1970-ben VI. Pál pápa a kegytemplomot „basilica minor” cí­mmel tüntette ki.
2006-ban, a Nagyboldogasszony búcsún Erdő Péter bí­boros, prí­más búcsújáróhelyünket, mint Magyarország legjelentősebb búcsújáróhelyét Nemzeti Kegyhellyé nyilvání­totta. Főbúcsúja a Nagyboldogasszony ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon van.

Szécsény, a fejedelemválasztó város

A város legnevezetesebb látnivalója a Forgách-kastély, amely helyet ad a Kubinyi Ferenc Múzeumnak. A Ferences templom is szép látvány, különösen annak szentélye, templomhajója és orgonája. Érdemes meglátogatni a sekrestyét, a Rákóczi-termet és a tornyot is. A külön épületben lévő kolostor könyvtárában számos könyvritkaságot őriznek.
A városháza előtt álló háromszintes Tűztoronyban megtekinthető annak története. A torony érdekessége, hogy szemmel láthatóan ferde, észak felé dől.
A város az elmúlt években felújí­totta a régi várának maradványait, és sétálóutcát alakí­tott ki.

Ipolytarnóc – Åsmaradványok Természetvédelmi Terület

A világhí­rű természetvédelmi terület a régmúlt emlékeit őrzi, egy vulkánkitörés során betemetett miocén kori, ősi kincseket. A Miocén Parkban cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok, s mindezek eredeti helyzetükben, egy geológiai tanösvény mentén ismerhetők meg.

 

 

Karancs-Medves vidékeNógrád megye észak-keleti részének felfedezetlen, geológiai, történelmi és kulturális értékekben bővelkedő vidéke. A terület központja Salgótarján, ahonnan északra található Eresztvény és Salgóbánya. Salgóbánya a Medves-fennsí­k szélén, Salgó vára alatt terül el. A várból csodás panoráma tárul elénk: tiszta időben beláthatjuk innen a környező nógrádi, hevesi hegyeket, sőt a Magas-Tátrát is!
A Somoskői várhegy északi oldalán, a várkaputól 150 méterre találjuk a vidék egyik legkülönlegesebb geológiai képződményét, a 8-9 méter magas, í­velt, oszlopos formát felvevő somoskői bazaltorgonát.
Somoskőtől nyugati irányban magasodik a Karancs-hegy. A Karancs egy közeli magaslatán elnyúló tisztáson a Margit-kápolna békéje várja a kirándulókat.
A Medves Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű bazaltfennsí­kja. A bányászat maradványaiként több bányató is tarkí­tja a tájat, melyek kedvelt pihenő- és kirándulóhelyek a környék lakói körében.
A nógrádi szénmedence történetét, a helyi bányászat eszközeinek, a kitermelés módjának fejlődését ismerhetik meg a látogatók Magyarország első olyan föld alatti bányamúzeumában, melyben egykor egy valódi bánya működött.

 

Megosztom