Tejjel vagy tej nélkül?

Feketén, cukorral, mézzel, tejszí­nnel vagy tejhabbal – sokan sokféleképpen fogyasztjuk, de mint kiderült nem csak a hagyományos kávéval frissí­tjük fel magunkat szí­vesen, hanem az újdonságokat is bátran kipróbáljuk, ha koffeinre vágyunk. így lett a zöld szí­nével hódí­tó matcha latte a kávérajongók egyik új kedvence.

Napindí­tónak, baráti beszélgetések kí­sérőjének és egyszerű kényeztetésnek is tökéletes a kávé. Kiderült, hogy a legtöbben feketén vagy café latteként szeretjük elfogyasztani napi koffeinadagunkat, de egy-egy különlegességet is szí­vesen kipróbálunk. Ma már egyre több, minőségi italokat kí­náló kávézó közül válogathatunk, ahol nem csak az alapanyagokra, de a kávé „outfit-jére” is adnak.

„A „speciality” jelző erősen behatárolja a lehetőségeinket, í­gy például csak meghatározott termőterületről származó, 100 % arabica kávéval dolgozunk. Nem használunk fahéjat, kakaót és szirupokat, a dí­szí­tést is a lehető legtermészetesebb módon oldjuk meg, például különféle tejkiöntési technikákkal mintázunk” – magyarázta Dávid Bence, a Budapest Baristas egyik tulajdonosa. A szakember elmondta, a magyarok nyitottak az újdonságokra, de továbbra is az erős feketét és a lattét választják legszí­vesebben.

Az egyre több embert érintő tejcukor-érzékenység miatt azonban nem élvezheti mindenki büntetlenül a tejeskávé nyújtotta örömöket. Nekik vagy speciális tejtermékeket kell választaniuk vagy ha ragaszodnak a hagyományos tej í­zéhez, akkor például egy laktázos rágótablettával minden gond nélkül elfogyaszthatják kedvenc feketéjüket.

„A klasszikus kávéfajták – mint az espresso, cappuccino, latte macchiato, flat white – mellett nagyon népszerű a zöldtea por alapú matcha, amelyet cappuccinoként és latteként is készí­tünk. A látványra először kissé extrémnek tűnő ital karakteres zöldtea í­ze, magas antioxidáns tartalma és a kávénál is intenzí­vebb élénkí­tő hatása miatt, néhány hét alatt vendégeink egyik nagy kedvence lett” – árulta el Dávid Bence.

Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!

 

Megosztom