Ezek a finomságok biztosan a család kedvencei lesznek!

Előfordul, hogy fejtörést okoz, mit együnk és/vagy adjunk a családnak reggelire, tí­zóraira, uzsonnára – hogy az finom, laktató, egészséges és változatos is legyen.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár kedvencet segí­tségképpen, de a finom receptek előtt azonban vegyünk át néhány általános tanácsot, amelyeket érdemes szem előtt tartani, saját és családunk egészségének megőrzése érdekében:

  • Törekedjünk rá, hogyha kenyeret, pékárut fogyasztunk, akkor az lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből (pl.: rozs, durum, tönköly) készüljön a fehér finomliszt helyett.
  • Idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasszunk minél többet naponta, ha nem is biót, de lehetőleg ellenőrzött forrásból származót. Segí­tségükkel nélkülözhetetlen vitaminokkal láthatjuk el szervezetünket.
  • A finomí­tott fehér cukrot, margarint és az olajban sült fogásokat lehetőség szerint kerüljük, vagy csak nagyon ritkán fogyasszuk.
  • Igyunk meg napi több liter szénsavmentes, lehetőleg lúgos vizet, vagy gyógyteát, esetleg 100%-os gyümölcs- és zöldséglevet.
  • Napi 4-5 dkg olajos magvat is érdemes elrágcsálni.

REGGELI

Mazsolás-almás zabkása

A zabkásának rengeteg jótékony hatása ismert. Lassan felszí­vódó, gluténmentes szénhidrátról van szó, ami magas rosttartalma miatt kedvezően hat az emésztésre, nyugtatja a gyomrot, a beleket.

Hozzávalók:

• 1 pohár/2 dl zabpehely
• 2 pohár ví­z
• mazsola és alma í­zlés szerint
• mokkáskanálnyi fahéj
• mokkáskanálnyi kókusztejpor
• méz

Elkészí­tés: A zabpelyhet sűrűn kevergetve szárazon átforrósí­tjuk. Amikor illatozni kezd, hozzáadjuk a vizet, a fahéjat, a kókusztejport, illetve annyi mazsolát és meghámozott, feldarabolt almát, amennyit szeretnénk. Mindezt kis lángon, folyamatosan kevergetve főzzük, amí­g besűrűsödik (kb. 10-15 perc). Ezután kevéske mézzel tálaljuk.

Házi müzli

A változatosság gyönyörködtet! Éppen ezért inkább vásároljunk külön magokat, pelyheket, és mi magunk készí­tsünk el a saját, egyedi müzlinket reggelire. Gyümölcsökkel és natúr joghurttal dúsí­tva igazán mennyei! Ráadásul nem tartalmaz annyi szénhidrátot, mint az előrecsomagolt bolti társai.

Hozzávalók:

• 25 dkg zabpehely
• 10 dkg puffasztott rizs
• 10 dkg durvára tört mogyoró
• 10 dkg durvára tört mandula
• 10 dkg durvára tört dió
• 10 dkg mazsola
• tálaláshoz gyümölcs, natúr joghurt í­zlés szerint

Elkészí­tés: a hozzávalókat összekeverjük és egy csavaros üvegben tároljuk. Tálaláskor különféle gyümölcsöket és natúr joghurtot adunk hozzá í­zlés szerint.

TíZí“RAI

Fahéjas körte-/barackturmix

Hozzávalók:

• 2 pohár natúr joghurt
• 1 db körte és 1 db őszibarack
• fahéj, méz í­zlés szerint

Elkészí­tés: Turmixgépben összeturmixoljuk a hozzávalókat, majd poharakban, hűtve tálaljuk.

Céklás-almás smoothie

Hozzávalók:

• 5-6 édeskés alma
• kis fej cékla
• gyömbér, fahéj, citromlé í­zlés szerint

Elkészí­tés: Az almákat mossuk meg és vágjuk ki a magházát. A céklát hámozzuk meg vékonyan és vágjuk nagyobb darabokra. Ezeket turmixgépben összeturmixoljuk, kevéske ví­zzel hí­gí­tjuk, majd gyömbérrel, fahéjjal, citromlével í­zesí­thetjük.

UZSONNAAvokádókrém

Hozzávalók:

• 1 érett avokádó
• 1 evőkanál tejföl
• 1 gerezd reszelt fokhagyma
• só, bors, citromlé í­zlés szerint

Elkészí­tés: Vágjuk félbe az avokádót, evőkanállal kaparjuk ki a belsejét, majd villával törjük össze. Ezután keverjük össze a többi hozzávalóval, és frissen fogyasszuk el. Amúgy kb. 2 napig eláll a hűtőben, de előfordulhat, hogy kissé bebarnul a teteje, de citromkarikával lefedve kivédhetjük ezt.

Majonézes padlizsánkrém

Hozzávalók:

• 2 db közepes padlizsán
• 2 közepes fej vöröshagyma
• só, bors
• 3 dl házi majonézhez: 2 db tojássárgája, 2 dl olaj, 2 kávéskanál mustár, só, bors í­zlés szerint

Elkészí­tés:A padlizsánt puhulásig sütjük (kb. 40 perc), a héját lehúzzuk, majd műanyag szeletelővel apróra vágjuk. A padlizsánpéphez hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és sózzuk, borsozzuk í­zlés szerint. Ezután elkészí­tjük a házi majonézt: egy keverőtálba tesszük a tojássárgákat, majd hozzákeverjük fakanállal a sót, a borsot és a mustárt. Ezután óvatosan, vékony sugárban, lassan, folyamatos keverés mellett elkezdjük hozzáadagolni a szobahőmérsékletű olajat. Ha felvette az olajat és kellően krémes, akkor kész a majonéz. Ezután alaposan elkeverjük a majonézt a padlizsánpéppel, és hűtve tálaljuk.

Forrás: www.vitaminsziget.com

Megosztom