Együtt erősebbek vagyunk!

Az ember nem jut messzire, amí­g nem kezd el valamit tenni másoknak.” Ezzel a gondolattal alapí­totta Melvin Jones 1917-ben az első Lions Klubot az Egyesült íllamokban, amelyből aztán nemzetközi szövetség lett. Ma 206 országban, 46 000 klubban, mintegy 1,4 millió tagjuk van. Jelenleg ők a világ legnagyobb, klub alapon működő jószolgálati szervezete, egyben az egyik leghatékonyabb jótékonysági világszervezet. Magyarországon 1989. óta léteznek Lions Klubok, ma már 45 klub aktí­van működik, amelyek Szövetséget alkotnak. A Lions Klubok Magyarországi Szövetségének 2015/16-os év kormányzója, az Első Miskolci Lions Klubból: István Zsolt. Vele beszélgettünk.

Mi a Lions legfontosabb üzenete?
Szolgálunk. Ez is a fő jelszavunk. „We serve”. Jószolgálati tevékenységeket végzünk, legfőbb célunk a látássérültek és az ifjúság támogatása. Ezen belül is kiemelkedő az országos szemszűrő programunk. Azt szeretném, ha ezeket minél többen megismernék.

Mi az első vezető, a kormányzó legfőbb feladata?
Többek között a klubok munkájának támogatása, összehangolása, hazai és nemzetközi népszerűsí­tése, valamint országos programok, pályázatok koordinálása.

Mindössze tí­z éve lépett be a Lions Klubba, gondolta volna, hogy egyszer Ön lesz a kormányzó?
Nem, abszolút nem. Engem mindig is a feladatok kerestek meg. Az Első Miskolci Lions Klub tí­z éve felhí­vott, hogy legyek a tagjuk! Ez egy igazi férfi klub, tagjaink csak férfiak. Tulajdonképpen 1987-ig nemzetközi szinten csak férfi klubok voltak, később alakultak csak ki a női klubok, amiből Miskolcon is van egy és természetesen a vegyes klubok.

Szóval 2005-ben megkeresték, hogy legyen Lions tag. Azóta mi történt?
Sokat dolgoztunk együtt. Jól éreztem magam velük, összetartottunk. Kiváló barátokat szereztem. Amikor 2009-ben megválasztottak klubelnöknek, nagy megtiszteltetésnek vettem, hiszen a klubnak óriási presztí­zse van Miskolcon. Tudták, hogy szeretek dolgozni, lehet rám számí­tani, meg tudom oldani a feladatokat, í­gy bizalmat adtak. Emlékszem első önálló munkám egy jótékonysági koncert volt, amelynek a bevételéből a Borsod megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének vettünk hangos szoftvert (speciális szoftver vakok számára), ami már akkor sem volt olcsó. Erre a mai napig büszke vagyok. A nagy Borsod megyei árví­z idején, 2010-ben épp én voltam a klubelnök, akkor minden Lions klub megmozdult az országban. A felsőzsolcai óvodának gyűjtöttünk pénzt, egy finn Lions Klub, kérésemre napokon belül utalt 1000 eurót és a nemzetközi Lions szervezettől is kaptunk tí­zezer dollárt. Talán itt figyelt fel rám az akkori vezetőség és úgy gondolta, hogy vegyem ki részemet a szövetségi munkában. Mérnöki rendszerszemlélettel tudok gondolkodni és dolgozni. Ez ebben a feladatban is igen hasznos.

Hogyan lehet a mai világban működtetni egy jótékonysági szervezetet?
Nagyon nehéz. Adományokat gyűjtünk, szponzorokat keresünk és főképp a munkánkkal segí­tünk. Például a miskolci vakvezető kutyáknak szereztünk kutyatápot. Ezt úgy csináltuk, hogy egy szakbolt elé álltunk mi Lions tagok, óránként váltottuk egymást. Aki bement a boltba kutyatápot vásárolni, megkértük, hogy vegyen egy plusz adagot is a vakvezető kutyáknak. így hat óra alatt kétszázezer forintnyi kutyatápot tudtunk átadni a vakvezető kutyaiskolának. Máskor kirándulunk vagy vitorlázunk egy nevelőotthon gyerekeivel, í­gy adunk nekik élményt. Lehetőségeinket jótékony célra fordí­tjuk és ezzel pedig „szolgálunk”.

Milyen a kapcsolatuk Magyarország másik nagy jótékonysági szervezetével, a Rotary Klubbal?
Tulajdonképpen mindig is jó volt. Több klubunknak volt már közös programja a másik szervezettel. Én most szorosabbra szeretném fűzni a szálakat. Például a médiában közös megjelenéseket tervezek, hiszen az emberek onnan tájékozódnak. Ha ismertebbek vagyunk, támogatókat is könnyebb szerezni. A szemszűrő programunkról is a médiumokból értesül a nagyközönség és tudják, ha a Lions csinálja, akkor az ingyenes, és megbí­zhatnak bennünk.

Tudjuk, hogy semmi sincs ingyen, ez a Lions szemészorvosok és az asszisztensek munkája és felajánlása. Különben homokba dugják a fejüket és nem mennek szűrővizsgálatra?
Szomorú tény, hogy Magyarországon még napjainkban is évente hatezer ember veszí­ti el a látását. És ami ennél is meglepőbb, hogy ennek sokszorosa lehet, azoknak a száma, akiknek komoly, de fel nem ismert látáskárosodása van. Ez a felismerés vezette a Lions Klubok Magyarországi Szövetségét, amikor elindí­totta szemszűrő programját. Az elmúlt két év alatt klubjaink fáradhatatlan szervezőmunkájának köszönhetően 65 helyszí­nen több mint 3000 vizsgálatot végeztünk el. Jártunk kistelepüléseken, idősek otthonában, fogyatékos gyermekek otthonában, hátrányos térségek iskoláiban, de nagyvárosi intézményekben is. A Lions szemszűrő busza folyamatosan járja az országot. Keressék a weboldalunkon (www.lions.hu) vagy kérjük, í­rjon nekünk a szemszures@lions.hu cí­mre!

Vegyük sorba a programjait. Mit tervez őszre?
Szeptember végén a „Tri-Jumelage” találkozóra utazunk Franciaországba, Orleáns-ba. Ez egy háromoldalú együttműködés Németország, Franciaország és Magyarország Lions Szövetségei között. A sok, értékes program közül kiemelkedik a fiatalok számára szervezett zenei verseny. Idén a szaxofoné a főszerep, hazánkat a 18 éves Rikker Dániel képviseli. A többtagú magyar delegációt mindig lenyűgözik a fiatal muzsikus palánták, egy emberként drukkolunk neki.
Október 1-5-ig pedig csaknem száz nemzetközi vendéget fogadunk Budapesten, többek között Dr. Jitsuhiro Yamada LCI nemzetközi elnököt is, aki részt vesz a Lions nemzetközi igazgatók éves ülésén. Rég nem volt ilyen Budapesten, utoljára 1998-ban járt itt a Lions nemzetközi vezetősége. Október 5-én, a Zeneakadémián egy nyilvános, jótékonysági koncert keretében is találkozhatnak vele. Ezen az estén személyesen adja át a „Wanatka Gabriella Lions Média dí­jat” a nyertesnek. Ez az esemény kiemelkedő ünnepünk lesz ebben az évben.
Október 9-11. között Németországba, Augsburgba utazunk, az Európai Fórumra. Ez mindig remek alkalom tapasztalatcserére, közös programokra, ismerkedésre. Ilyenkor kitárul a világ előttünk és büszkék lehetünk arra, hogy milyen sokan vagyunk a nemzetközi Lions közösségben.
Terveim szerint itt í­rnánk alá a Visegrádi Lions együttműködést a lengyel, a cseh és a szlovák kormányzókkal. Az együttműködés első komoly lépése lehet a Visegrádi országok közötti nemzetközi csörgőlabda torna megrendezése. A csörgőlabda, a vakok számára kitalált labdajáték, amiben látók is játszanak, bekötött szemmel. Ez teljesen új projekt, bí­zom a sikerében és az eredményességében.

Mi a tél legfontosabb programja?
Január 23-án rendezzük meg a Lions Szövetség Kormányzói Bálját a Hotel InterContinentalban Budapesten. Fontos tudni, hogy ez jótékony célú bál, bevétele a jegyárakból, a szponzorok adományaiból és a tombola bevételekből tevődik össze. Ezt a milliós nagyságrendű összeget mindig más rászoruló intézménynek adjuk. Már hagyomány, hogy itt adjuk át a legmagasabb elismerésünket, a Lions-dí­jat és a Békeposzter pályázatunk nyertesét is itt köszönthetjük.

Mit takar ez a Békeposzter pályázat?
Ez a nemzetközi Lions Békeposzter pályázat hazai versenye, 11-13 éves gyerekek részére. A rajzpályázat cí­me és témája: “Peace, Love and Understanding” vagyis „BÉKE, SZERETET, MEGÉRTÉS”. A magyarországi nyertes tovább megy a nemzetközi versenyre. Ezen kí­vül még fotó-, és esszéí­ró pályázatot is kií­runk. Rengeteg a program, ám jó csapattal könnyen lehet dolgozni.

Nézzük tovább, tavasszal mire számí­thatunk?
Székesfehérváron rendezik meg a Vakok Kulturális Fesztiválját. Ezen kí­vül rengeteg sport és kulturális programot szervezünk, valódi élményt szeretnénk adni. A tavasz a sok pozití­v meglepetésről szól majd.

Ha egyszer Ön is „volt kormányzó” lesz, mire emlékeznek majd a Lionok?
Remélem a sok jó programra, a megújult, a felpezsdült Lions életre mindenképp emlékeznek. Szeretnék sok fiatalnak esélyt, bátorí­tást és bizalmat adni. Tervezek egy üzleti adatbázist létrehozni, amivel segí­thetnénk egymás munkáját. Jelenleg egy kérdőí­ves stratégián dolgozom, felmérve ezzel a Lions tagok ötleteit, kí­vánságát, meg nem valósult álmait. Boldog vagyok, hogy idén május 8-án átadhattuk a Podmaniczky utcában a „Wanatka Gabriella Lions Központot”. Wanatka Gabriella újságí­ró és Lions tag, hosszú éveken keresztül áldozatos munkával segí­tette a Lions Szövetséget. Négy évvel ezelőtti halála után tovább segí­tett, hiszen nagy értékű adományából valósulhatott meg a régi álom, egy Lions Központ. Itt szeretnék felolvasóesteket, kamaraesteket, zenés, irodalmi esteket szervezni. Ez is egy bevételi forrása lehet a Lions kluboknak, még a kedvezményes jegyek ellenére is.

Azt érzékelem, hogy a munkája és a magánélete mellett a harmadik, mélyen gyökerező lehetősége a Lions ezerfős tagsága. Jól értem?
Igen ez tényleg í­gy van. Miskolcon dolgozom gépészmérnök-közgazdászként jelenleg egy állami kutató cégnél, középvezetőként. Fiaim 20 és 16 évesek, szinte felnőttek. A nagyobbik fiam egyetemista. Amikor én jártam egyetemre, az utolsó év nyarát a Lions által fenntartott táborban töltöttem önkéntesként, az Egyesült íllamokban. A táborban a mozgássérült és értelmi fogyatékos gyerekekre vigyáztunk, szórakoztattuk őket. Akkor érintett meg először a Lions szellemisége. Örök, és meghatározó élmény volt számomra. Boldog vagyok, hogy az azóta eltelt csaknem negyedszázad után is magaménak vallhatom a jelszót: We serve! Szolgálunk!

Megosztom