A hetvenes évek fürdőszobái 3 kontinensen

A hetvenes évek mozgalmas volt: A NASA megépí­tette az űrrepülőgépet, feltalálták a mikrocsipet, a Pink Floyd kiadta a The Dark Side of the Moon cí­mű albumot, az Annie Hall Oscar dí­jat kapott, és először izgulhattuk Luke Skywalker miatt. A világ nagyot fordult, de vajon mindeközben mit csináltak az emberek a világ különböző pontjain, amikor fáradtan hazaértek és a fürdőbe vonultak egy kis felfrissülésért?

A Zeitgeist hatása alól a fürdőszobák sem vonhatták ki magukat. Ennek bemutatására a Hansgrohe Aquakadémia kiállí­tást rendezett a németországi Schiltachban a hetvenes évek dél-amerikai, ázsiai és európai fürdőszobáiból, összehasonlí­tva ezzel a különböző kontinensek, kultúrák belső épí­tészetét.
A hetvenes évek Európáját olyan eszmék hatották át, mint a szabadság, az önmegvalósí­tás vagy akár a feminizmus. Mindez hatással volt az élet minden területére, megváltoztatta az életvitelt és mindez megjelent a belső épí­tészetben is: új formák, új anyagok, és technikák jelentek meg.

Hogyan változott a fürdőszoba?

A fürdőszobákban a legszembetűnőbb változás az volt, hogy megjelentek a dupla mosdók, lehetőséget teremtve, hogy egyszerre ketten ishasználhassák a fürdőt. A fürdőszoba szerepe is megváltozott: megjelentek az élénk szí­nek és a dekorációk, a fürdő puszta funkcionalitásán túl élhető térré vált, ahol az emberek kommunikálhattak is egymással.
ízsiában a nyugati életstí­lus népszerű mintává vált, ennek hatására a fürdők is jelentősen megváltoztak. Mivel az aktuális divatirányzat úgy diktálta az Európában is használatos toalettek váltották fel a tradicionális ázsiai tí­pusúakat, azonban a vezetékes ví­z és a csatornahálózat hiányában mégsem működhettek rendeltetésszerűen.
Dél-Amerikában a fürdő vált a chilei gazdasági fordulat szimbólumává. A hetvenes években a chilei kormány nagyszabású vidékfejlesztési programot indí­tott. Ennek részeként számos család kapott kisebb földterületet, amelyekre szabvány téglakunyhót épí­tettek, vezetékes ví­zzel, toalettel és mosdóval. A tulajdonosok pedig lehetőségeikhez és igényeikhez mérten felépí­thették a házukat a fürdő, mint központi elem köré.

A hetvenes évek a gyártó szemével

A Hansgrohe jelentős hatással volt a fürdőszobai stí­lusok alakulására a hetvenes években. Az egyike volt az elsőknek, akik az esztétikum és a funkcionalitás harmóniájára törekedtek. Ennek a munkának egyik mérföldköve a Hansgrohe Selecta, az első kézizuhany, amelyen változtatható volt a ví­zsugár jellege. Különlegessége, hogy a nem mindennapi forma és szí­nvilág mellett műanyagból készült, ami akkoriban úttörőnek számí­tott.

 

Megosztom