Erdő, mező muzsikája

A koncertlátogatók a Camerata Salzburg zenészei és PÅ™emysl Vojta kürtművész előadásában az erdő, mező muzsikáját élvezhetik a péntek esti valamint a szombat délelőtti koncerteken.

A természet iránti érzéseket a művészetek közül legerősebben a zene képes felébreszteni bennünk, és a romantika korszakában különösen szoros volt ez a fajta kapcsolat. Elsőként Carl Maria von Weber gyönyörű dallamai csendülnek majd fel, amelyek a Cseh-erdő fáinak fenyegető és titokzatos zúgását, az ottani vad viharokat idézik, és máig elbűvölik A bűvös vadász opera hallgatóit. Bár a II. Esz-dúr kürtverseny Richard Strauss kései művei közé tartozik, stí­lusában felfedezhetjük a későromantika hangulatát. Felcsendül Beethoven halhatatlan műve is, a Pastorale első tétele, amely felidézi a „vidékre való megérkezés boldog érzését”. Beethoven zenéje a patakparti idillt, rusztikus táncokat és a természetnek a rövid, ámde heves vihar utáni felfrissülését adja vissza csodálatos hangzással. A koncertet az ifjabb Johann StrauíŸ Mesél a bécsi erdő cí­mű szerzeményének népszerű dallamai zárják.


Mi a piknikkoncert varázsa?

A zene, a természet közelsége és a kastély varázslatos épülete egyedülálló hangulatot és élményeket tartogat. A piknikkoncertek varázsa abban rejlik, hogy a zeneművek a csodálatos akusztikájú Haydn-Teremben csendülnek fel, mí­g a kulináris élvezetek keretét a mesés kastélypark adja. A péntek esti koncert előtt a szombat délelőtti koncertnek pedig a szünetében, klasszikusan, piknikkosárral a kastélypark gyepén, vagy kényelmesebben az egykori vadászlak előtt elegánsan megterí­tett asztaloknál, ki-ki választása szerint fogyaszthatja el az í­zletes vacsorát illetve ebédet.

PÅ™emysl Vojta 1983-ban született a csehországi Brnóban. 2010 szeptemberében megnyerte az ARD Nemzetközi Zenei Versenyét, 2011-ben miután óriási sikert aratott a bonni Beethoven Fesztiválon, Beethoven gyűrűvel tüntették ki. A Prágai Kamarafilharmónia valamint a Berlini Staatskapelle után 2009 óta a Fischer Iván irányí­tása alatt álló berlini Konzerthaus Zenekarának szólókürtöse.

Program

Carl Maria v. Weber: A bűvös vadász, nyitány
Richard Strauss: II. Esz-dúr kürtverseny
Ludwig v. Beethoven: VI. F-dúr (Pastorale) szimfónia, Op. 68
Johann StrauíŸ: Mesél a bécsi erdő

Előadók

PÅ™emysl Vojta, kürt
Jochem Hochstenbach, karmester
Camerata Salzburg

Helyszí­n és időpont: Haydn Terem; 2015. július 11. (szombat), 19:30 óra és július 12. (vasárnap), 11:00 óra

 

Megosztom