A leggyakoribb tévhitek a fogfehérí­tésről

A sárgás fogazat nem túl esztétikus látvány. És nemcsak elrontja a mosolyunkat, hanem fogí­nybetegségeket is okozhat. A fogfehérí­tés jó megoldás lehet, de rengeteg tévhit kering róla a köztudatban.

1. A genetikán múlik, milyen szí­nűek a fogaink

– Hogy kinek mennyire fehérek a fogai, az több tényezőtől is függ. – mondja Dr. Csák Csaba, a győri Dent-Art-Klinik vezetője. Először is ott van a genetikai faktor: van, aki fehérebb fogzománcot örököl, és van, aki kevésbé. Az elszí­neződés okai pedig számosak lehetnek; a kávé, tea, kóla fogyasztása, a dohányzás, a tetraciklines vagy fluoridos kezelés által okozott elszí­neződések, trauma, rossz idegi működés, és akár a gyökérkezelés is. Nem mindegy az sem, mennyit adunk a szánk higiéniájára, de sajnos az életkor előrehaladtával is kopik a fogaink fehérsége.

2. A pénztárcakí­mélő házi praktikák a fogfehérí­tésnél is beválnak

A szakember szerint, ha már sárga és elszí­neződött fogaink vannak, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen a mai fogfehérí­tő eljárásoknak köszönhetően több árnyalatnyi különbség is elérhető. Számos módszer közül választhatunk, az otthoni „sufnituningtól” a „fehérí­tő smile centereken át, egészen a hosszantartó, professzionális fogfehérí­tésig. ím az olyan otthoni fehérí­tő technikáktól, mint például a szódabikarbónás, erős dörzsölés, Dr. Csák Csaba óva int mindenkit. A mostanában egyre divatosabb, úgynevezett kozmetikai fogfehérí­tő, smile centerek rövidtávú fehérí­tő hatás elérésére képesek. Egy-egy fontosabb esemény előtt, gyorsan, bio módon (azaz a fehérí­tésre használatos anyagok igen minimális koncentrációját tartalmazó szerekkel) fehérí­tik a fogakat, szakorvosi felügyelet nélkül.
A professzionális fogfehérí­tés az esztétikai fogászat egyik leglátványosabb eljárása, hiszen akár 5 árnyalattal világosabb szí­nt és gyönyörű, egységes fehérséget eredményez hosszútávra anélkül, hogy a fogakat károsí­taná.

3. A fogfehérí­tés roncsolja a fogainkat

A fogorvosi fogfehérí­tésben használt anyagok hidrogén-peroxid tartalmúak, amelyek fogra kerülés alkalmával oxigént szabadí­tanak fel, az oxidáció pedig bontja a fogak elszí­neződéséért felelős festékanyagokat (pigmentek). De ez a folyamat a fogzománc szerkezetét nem sérti, káros hatása nincs.

4. A fogfehérí­tés mindenkinek ajánlott

Azzal tisztában kell lennünk, hogy fogfehérí­tés során a koronák, héjak, tömések nem fehérednek ki. A gyulladt, lepedékes, fogköves fogazaton fehérí­tés nem végezhető el, ezeket a problémákat az eljárás előtt orvosolni kell. Várandós és szoptatós kismamák számára azonban a fogfehérí­tő eljárás nem ajánlott, ahogyan a gyerekeknek sem.

Megosztom