Járd végig a Zwack család életét!

Kerek évfordulót ünnepel a Zwack család: idén 225 éve annak, hogy Dr. Zwack a császári udvar orvosaként első alkalommal kí­nálta Unicummal II. József Habsburg uralkodót, és ezzel útjára indí­totta a világszerte közkedvelt italt. A jeles évforduló alkalmából indul útjára a Zwack városi túra, amely a Zwack család és az Unicum 20. századi történetét ismerteti meg az érdeklődőkkel. A különleges városi program célja, hogy a résztvevők a történelem valódi helyszí­nein ismerkedjenek meg az Unicum legendájával és még közelebb kerüljenek a Zwack-sztorihoz. A programon bárki részt vehet, aki a www.unicum.hu oldalon regisztrál.

A néhány órás vezetett túrán – amely a Soroksári útoi Zwack bemutatóteremben és pincében végződik – bepillantást nyerhetünk a Zwack család és a likőrgyár történetébe. Ebből adunk mi most egy kis í­zelí­tőt:

Úri utca 45. – a Zwack család otthona 1927 és 1948 között

Zwack Péter Budapesten a Hunyadi János utca 6-ban született, közvetlenül a Várhegy alatt, a család azonban nagyon rövid időn belül felköltözött a Várba, az Úri utcába. Édesapja, Zwack János a Zwack Likőrgyár tulajdonosi család harmadik generációját képviselte, édesanyja Wahl Vera volt, aki a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek (a köznyelvben Csepel Művek) alapí­tó tulajdonosának, Weiss Manfrédnak volt az unokahuga.
Édesanyja szobája az első emeleten balra volt, édesapjáé jobbra, a kis Péter a középső szobában aludt. Abban az időben általános szokás volt, hogy az ehhez a társadalmi osztályhoz tartozó házaspárok nem aludtak közös hálószobában. Formális módon szólí­tották meg egymást, magázódtak, nem tegeződtek. (a képen Péter és nevelője)

Fortuna utca 6. – Zwack Béla és felesége otthona

Péter nagybátyja, Zwack Béla, a sarkon túl a Fortuna utcában lakott, és a kis Péter feladata volt a két testvér között hozni-vinni az üzeneteket. Péter a kis utcán, a kis sikátoron keresztül futott oda-vissza a szülői és a nagybácsi háza között. (a képen Zwack Béla háza)

Ruszwurm Cukrászda

Ruszwurm nevet viselő történelmi kávéház nagyon kevesett változott Péter gyerekkora óta. Pétert anyai nagyapja, Wahl Oszkár sokszor elhozta ide és Dobos tortát vett neki, ha a fiú jó eredményt ért el az iskolában. Oszkár édesapja Wahl Albert volt, aki az Osztrák-Magyar Monarchia közlekedésügyi minisztere volt, és az 1879-es nagy szegedi árví­z idején személyesen vitt le egy kisegitő vonatot az árví­z súlytotta Szegedre. Az uralkodó kitüntette, lovagi cí­met kapott.

Mátyás-templom és Szentháromság tér
Demján Sándor, a Magyar Hitelbank elnöke hí­vta vissza 1987-ben Zwack Pétert Magyarországra. Vele jött a családja is, és valamennyien a Hilton szállodában szálltak meg. Megérkezésük után az első este Péter és Demján Sándor vacsorázni mentek a Pest Buda étterembe, a Fortuna utca sarkánál, és egy üveg Unicum mellett beszélték meg a régi családi szeszesitalgyár jövőjét, amelynek akkor reménytelenül nagy szüksége volt a nyugat felé nyitásra, a piacai bőví­tésére.

Gellért Szálló – Zwack Péter törzshelye
A századfordulón Közép Európa egyik legelegánsabb szállodájának számí­tott, és valószí­nüleg az első szálloda volt, ahol mesterséges hullámokat alkalmaztak az úszómedencében. Péter itt tanult meg úszni. Miután a nyolcvanas évek végén visszatért Magyarországra, az elkövetkező húsz évben szinte minden nap átment a Gellért fürdőbe, és órákat töltött a kávéházban, kiolvasta az újságjait, mialatt a zongorista Frank Sinatra “My Way” számát játszotta. Ez volt Péter kedvenc száma. Amikor meghalt, a fürdő elé kitettek egy kis asztalkát Péter fényképével, virágokkal és mécsessel. A gyógyfürdő valamennyi masszőrje eljött Péter temetésére.

Kemenes utca
A villa Péter nagyapjáé, Zwack Lajosé volt. Itt nőtt fel János, Béla és három lánytestvérük, Margit, Lily és Mici (a képen).

Minerva utca – Zwack Mici és családja egykori lakhelye
Amikor Zwack Mici először ment férjhez, édesapjától a Minerva utcai házat kapta, neki épí­ttette az édesapja, és a háború alatt Mici itt lakott a Minerva utcában, második férjével, Molnár Wunschival és első házasságából született Lajos fiával és Zsuzsi lányával, aki innen ment férjhez.
Mici néni, akit Péter MACKí“ néninek hí­vott, Zwack János kedvenc huga, és Péter kedvenc nagynénije volt. Amikor a zsidóüldözés felerősödött, a Zwack család az ő pincéjében talált menedéket, itt rejtőzködtek el. (a képen Zwack Péter, amikor az USA-ba emigrált)

Megosztom