100 éves Pécs szecessziós gyöngyszeme

A Hamerli család által alapí­tott régi kesztyűgyár és üzlet helyén épí­ttette Hamerli Imre a ma is működő szállodát, mely Pécs legfontosabb utcájának képét jelentősen meghatározza.

A Hamerli család neve éppen úgy összeforrt Pécs történelmével, mint a Zsolnayaké. Nevükhöz fűződik nemcsak a világhí­rű Pécsi Kesztyű, hanem a Pannónia Nagyszálló megszületése is.

A Hamerli dinasztina

Hamerly János az 1870-es években vásárolta meg a mai Király utca 5. szám alatti telken álló épületet, amelyben kesztyűs műhelyt, üzletet és lakást rendeztek be. 1913-ban a család kiköltözött, az épületet lebontották. Helyén a kitörő I. világháború ellenére Hamerli Imre, a legidősebb fiú, impozáns, korszerű szálloda és vigadó épí­tését kezdte meg, melynek terveit Pilch Andor készí­tette. A háromemeletes, a késő eklektika jegyeit szecessziós elemekkel elegyí­tő, elegáns 70 szobás szálloda 1915-re készült el. A kor minden igényét kielégí­tette, szí­nvonalas kávéház és étterem is helyet kapott benne, felső szintjével a Nádor Szálloda épületéhez is kapcsolódott. Hamerli Imre nagy fantáziát látott a szállodában, kezdetben maga irányí­totta. Sajnos az 1910-20-as gazdasági válság következtében egyre több nehézséggel kellett szembenéznie, í­gy a szálloda komplexumot bérbe adta, majd az 1924-ben a Dunántúli Bank Rt tulajdonába került. A Hamerli család emlékét a szálloda falán emléktábla őrzi.

Század eleji hangulatban

A Pannónia Grand Hotel több mint 60 évig üzemelt. Nagyterme Pécs legelőkelőbb báltermeként hí­res jogászbáloknak adott otthont és a pécsi kulturális élet egyik központjaként funkcionált. Szí­nielőadások és koncertek zajlottak a gyönyörű falak között, Bartók Béla is itt tartotta emlékezetes hangversenyét 1923. október 30-án.
A közel egy évszázadnyi idő alatt sokat megéltek a falak, ha beszélni tudnának, elmondanák, hogy a főutcára néző lakosztályaiban nem kevésbé hí­res vendégek laktak már, mint José Carreras, Plácido Domingo, a Habsburg dinasztia több tagja, Jiri Menzel és még sorolhatnánk. Mesélnének a mindenkori igényekhez kialakí­tott vendéglátásról: a Pannónia Pince étterem és fogadó hangulatáról, a Gösser Söröző és Bowling Bár éjszakába nyúló mulatságairól, az épület tetőrészén kialakí­tott teraszon szórakozó vendégekről.

A patinás szálloda 1975-ben kapta mostani nevét, a Hotel Palatinus épületének felújí­tása 1976-ban kezdődött, a renoválás és átalakí­tás 13 évig tartott. Az 1988-as átadás óta az épület ismét eredeti funkciójának megfelelően működik. Jelenlegi formájában a századeleji hangulat és a modern, kifinomult í­zlés jól megférnek egymás mellett. A klasszikus szállodai szobák mellett a patinás Palatinus Étterem, a mediterrán hangulatú Relax Stúdió kellemes kiegészí­tője egy egész napos városi csatangolásnak. Tavasztól őszig a mindig nyüzsgő főutcára nyí­ló éttermi teraszon elfogyasztott méltán hí­res villányi bor vagy a kávékülönlegességek felejthetetlen élményt nyújtanak.

A centenárium alkalmából a Hotel Palatinus egész éven át tartó különleges programokat és akciókat kí­nál: a gasztronómiai különlegességek szerelmesei századfordulós finomságokat kóstolhatnak,
mindössze 1915 Ft-os születésnapi áron.
A lélegzetelállí­tó bálterem a világhí­rű zeneszerző, Bartók Béla nevét viseli. A történelmi atmoszférát sugárzó, szecessziós ornamentikájú 300 főt befogadó dí­szterem a mai napig méltó ünnepi helyszí­ne a régió és a város legnevesebb báljainak, elegáns esküvőknek, egyedi szí­nhelye nemzetközi eseményeknek, fogadásoknak. A modern kor igényeinek megfelelő szobák kávé- és teabekészí­téssel várják a vendégeket, a szálloda teljes területén ingyenes WiFi vehető igénybe. A városba látogatók részére mélygarázs is rendelkezésre áll.
Szervezett keretek között megtekinthetők a szobák, ahol hí­rességek laktak, elolvashatók a neves vendégek vendégkönyvbe í­rt üzenetei és nem utolsó sorban lehull a lepel a szí­nfalakról! Az év minden 100. napján tematikus programokkal kiegészí­tett időutazás részesei lehetnek a Pécsre látogatók.
A százesztendős szecessziós stí­lusú műemlék épület kihagyhatatlan helyszí­neként várja a Pécsett még nem járt vagy visszatérő vendégeket. Az egész éven át tartó centenáriumi eseménysorozatról a szálloda honlapján adnak részletes tájékoztatást: www.danubiushotels.hu/palatinus

Megosztom