Ikermakik születtek

Első alkalommal születtek gyűrűsfarkú maki ikrek a Miskolci íllatkertben. A Madagaszkár szigetén honos félmajmok csapata a tavalyi évben bővült nőstényekkel. Az új állatok érkezésének gyorsan meg is lett az eredménye, hiszen márciusban két apró makikölyök jött a világra. Ennek apropóján a Föld napja is részben róluk fog szólni a Miskolci íllatkertben: 2015. április 19-én kódkereső játékra invitáljuk látogatóinkat, amellyel Madagaszkár élővilágára, az élőhelyek fokozott pusztulására, a “makik földjének” megóvására, valamint Földünk természeti környezetének, növény- és állatvilágának megóvására hí­vjuk föl a figyelmet.

A Miskolci íllatkertben az utóbbi években két hí­m gyűrűsfarkú maki élt két nőstény fehérhomlokú maki társaságában. Tavaly nyár elején a hí­mek mellé egy fiatal nőstény gyűrűsfarkú maki költözött Miskolcra a Bécsi íllatkertből, valamint egy másik nőstény a Budapesti íllatkertből. Az ősz végi, tél eleji párzási időszakban intenzí­v családi életet éltek, í­gy a tavasz közeledtével joggal reménykedhettek gondozóik abban, hogy kölyköknek is örülhetünk majd.

Gizinek hí­vják a mamát

Gizi, a Budapestről érkezett nőstény március 22-én két életerős kölyöknek adott életet. Az utódok a makiknak megfelelően az első napokban elsősorban anyjuk hasán kapaszkodtak, ám gyors fejlődésnek indultak, í­gy néhány nappal később már érdeklődőn tekintgettek körbe, és elkezdtek anyjukon is mászkálni. Néhány hetes korukban pedig leginkább már anyjuk hátán fognak utazni. Mindezt és még sok mást is megnézhetnek, ha kirándulnak egyet a Miskolci íllatkertben. A maki egyébként nemcsak látogatóink körében nagyon kedvelt állatfaj, í­gy nem véletlen, hogy a népszerű Madagaszkár cí­mű rajzfilmben is főszerepet kaptak.

A gyűrűsfarkú makikról

A gyűrűsfarkú maki, vagy más néven katta (Lemur catta) Madagaszkár szigetén honos. A kölykök négy és fél hónapos vemhesség után jönnek a világra. Születésükkor szemük kék, de mire másfél évesen ivarérettek lesznek, már élénksárga szí­nű. Vadon élő állománya veszélyeztetett, hiszen mint Madagaszkár teljes élővilágát, a katták fennmaradását is elsősorban élőhelyük pusztulása fenyegeti.

 

Megosztom