Kétszázezer nőt érint hazánkban az endometriózis

Világszerte 70millió, Magyarországon közel 200.000 érintett nő! A fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van! Lehet, hogy ön is érintett? Vegye komolyan a tüneteket és kérdezzen!

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya (endometrium-szövet) kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt véres váladék gyülemlik fel a méhen kí­vül. Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kí­vüli belső és nemi szerveket, í­gy a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.

Az endometriózis főbb tünetei:
– fájdalommal kí­sért és/vagy
– szabálytalan menstruáció
– meddőség
– alhasi fájdalom
– fájdalmas nemi élet
– szorulás vagy hasmenés
– fájdalmas széklet- vagy vizeletürí­tés
– véres széklet/vizelet
Az endometriózis 95 %-ban a reproduktí­v korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapí­tó kezelések (pl. célzott hormon- és gyógyszerterápia, ezek lehetek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták stb.), vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat, illetve jelentkezik a betegség.
Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében ajánlott a szakorvosok felkeresése.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapí­tvány 2014. decemberében alakult, előtte – 2009 óta – klubként működött. Az Alapí­tvány célja, hogy szakértőkkel karöltve nyújtson segí­tséget az endometriózissal küzdő nők számára. Mindhárom alapí­tónál (Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella és Forró Csilla) évekkel ezelőtt endometriózist diagnosztizáltak, í­gy a személyes tapasztalat a kezdetektől fogva meghatározó mind az alaptevékenységet, mind az egyes programokat és kezdeményezéseket illetően. 2014. őszén az alapí­tvány felvételt nyert a Nemzeti Betegfórum szervezetébe, ahol az endometriózissal kapcsolatos információk széleskörű terjesztése mellett a női egészségvédelem aktí­v támogatásán dolgozunk.

Az alapí­tvány kiemelt célja, hogy felhí­vja a figyelmet az endometriózisra, ezért készí­tettek egy kampányvideót, ami a következő linken érhető el: https://youtu.be/CpGxdG78fMc

EndoMarch – Március 28.

Az endometriózis nemzetközi világnapja alkalmából az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapí­tvány szí­nes programokkal várja az érdeklődőket március 28-án, szombaton. A rendezvény INGYENESEN látogatható!

Tervezett program:
18.15 Flashmob
Gyere és táncolj velünk Te is! Amire szükség lesz: fekete felső és némi vidámság!

18.30 ANTRÉ Fashion divatbemutató egy kicsit másképp – az E-mancik Szí­nházi Manufaktúra verses előadásában

18.45 Kerekasztal-beszélgetés az endometriózisról, résztvevők:
Dr. Bokor Attila, PhD, egyetemi adjunktus, laparoscopos csoportvezető, SE íOK I.Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Nagy Judit, a Magyar Televí­zió egykori műsorvezetője, coach, az ENJÉ csokoládékollekció megálmodója és tulajdonosa
Salamon Adrienn, „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapí­tvány, Alapí­tó

19.00 Kötetlen beszélgetés, játékok, információs pultok, party-time
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/947652258586906/

Megosztom