2020.01.28. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Kétszázezer nőt érint hazánkban az endometriózis

Vegye ön is komolyan a tüneteket és kérdezzen bátran!

Családi Lap
2015.03.26  15:56   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Világszerte 70millió, Magyarországon közel 200.000 érintett nő! A fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van! Lehet, hogy ön is érintett? Vegye komolyan a tüneteket és kérdezzen!
Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méhben található méhnyálkahártya (endometrium-szövet) kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a normális ciklikus változásokat, amelynek következményeként a menstruáció alatt véres váladék gyülemlik fel a méhen kívül. Az ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása súlyos panaszokat és erős fájdalmakat okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is.

Az endometriózis főbb tünetei:
- fájdalommal kísért és/vagy
- szabálytalan menstruáció
- meddőség
- alhasi fájdalom
- fájdalmas nemi élet
- szorulás vagy hasmenés
- fájdalmas széklet- vagy vizeletürítés
- véres széklet/vizelet
Az endometriózis 95 %-ban a reproduktív korú nők betegsége, a nem szült nőknél gyakoribb. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen. Aktiválhatják gyógyszeres és fájdalomcsillapító kezelések (pl. célzott hormon- és gyógyszerterápia, ezek lehetek akár fogamzásgátló vagy fájdalom- és gyulladáscsökkentő tabletták stb.), vagy gyógynövények folyamatos és indokolatlan fogyasztása, illetve állandó alacsony szintű gyulladások a szervezetben, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a helytelen és hektikus táplálkozási szokások, alhasi trauma (extrém mozgások vagy baleset, műtét által kiváltott hasi stressz). Sokszor szülés, császármetszés vagy vetélés után is kialakulhat, illetve jelentkezik a betegség.
Az endometriózis könnyen összetéveszthető más, kismedencére kiterjedő betegséggel, például medence- vagy bélgyulladással, ezért a tünetek megjelenése esetében ajánlott a szakorvosok felkeresése.


Az „Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány 2014. decemberében alakult, előtte - 2009 óta - klubként működött. Az Alapítvány célja, hogy szakértőkkel karöltve nyújtson segítséget az endometriózissal küzdő nők számára. Mindhárom alapítónál (Salamon Adrienn, Kocsi Gabriella és Forró Csilla) évekkel ezelőtt endometriózist diagnosztizáltak, így a személyes tapasztalat a kezdetektől fogva meghatározó mind az alaptevékenységet, mind az egyes programokat és kezdeményezéseket illetően. 2014. őszén az alapítvány felvételt nyert a Nemzeti Betegfórum szervezetébe, ahol az endometriózissal kapcsolatos információk széleskörű terjesztése mellett a női egészségvédelem aktív támogatásán dolgozunk.

Az alapítvány kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet az endometriózisra, ezért készítettek egy kampányvideót, ami a következő linken érhető el: https://youtu.be/CpGxdG78fMc

EndoMarch - Március 28.

Az endometriózis nemzetközi világnapja alkalmából az „Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány színes programokkal várja az érdeklődőket március 28-án, szombaton. A rendezvény INGYENESEN látogatható!

Tervezett program:
18.15 Flashmob
Gyere és táncolj velünk Te is! Amire szükség lesz: fekete felső és némi vidámság!

18.30 ANTRÉ Fashion divatbemutató egy kicsit másképp - az E-mancik Színházi Manufaktúra verses előadásában

18.45 Kerekasztal-beszélgetés az endometriózisról, résztvevők:
Dr. Bokor Attila, PhD, egyetemi adjunktus, laparoscopos csoportvezető, SE ÁOK I.Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Nagy Judit, a Magyar Televízió egykori műsorvezetője, coach, az ENJÉ csokoládékollekció megálmodója és tulajdonosa
Salamon Adrienn, „Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány, Alapító

19.00 Kötetlen beszélgetés, játékok, információs pultok, party-time
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/947652258586906/


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás