Igyunk egy pohár vizet a vesénk egészségére!

Köztudott, hogy az emberek többsége nagyon kevés folyadékot iszik naponta, pedig az általában javasolt napi 2-3 liter ví­z elfogyasztásával nagyon sokat tehetünk szervezetünk, köztük a veséink egészségének megőrzéséért. A megfelelő ví­zfogyasztás a kiemelt témája az idei Vese Világnapjának is, amely keretében a vesebetegségek megelőzésének és korai felismerésének fontosságára hí­vják fel a figyelmet világszerte. A magyar és nemzetközi kezdeményezéshez évek óta csatlakozik a B. Braun Avitum dialí­zishálózata is, amelynek budapesti dialí­zisközpontja 2015. március 22-én 10:00 és 13:30 óra között Nyí­lt Napot tart (Budapest XI. ker. Halmi u. 20-22., II. emelet). Ennek keretén belül szakmai és felvilágosí­tó programmal várja az érdeklődőket a Vese Világnap alkalmából.

A ví­z elengedhetetlen az élethez. Szervezetünk egészséges működéséhez gondoskodnunk kell a megfelelő folyadékbevitelről, hiszen az a vérképződéstől kezdve az anyagcseréig számos életfunkciónkhoz szükséges. Csupán már 3%-os folyadékhiánynál csökkennek az anyagcsere-folyamatok, 10%-nál pedig már a vesék működése is leállhat, s káros anyagcseretermékek halmozódnak fel a vérben.

Egy átlagos ember számára napi 2-3 liter folyadék, elsősorban szénsavmentes ví­z fogyasztása ajánlott. Az elégtelen folyadékbevitel kezdetben okozhat például fáradékonyságot, fejfájást, dekoncentráltságot, savtúltermelést, azonban hosszú távon súlyosan megterheli a szí­vet és a keringési rendszert, valamint akadályozza a megfelelő anyagcserét, ezáltal előkészí­tve az utat olyan súlyosabb betegségekhez, mint a magas vérnyomás, a diabétesz és a vesebetegség.

A megfelelő hidratáció rendkí­vül fontos, jó azonban tudni, hogy mí­g a megelőzés és a romló veseműködés kezdeti szakaszában fokozott folyadékbevitelre van szükség, addig a veseelégtelenség késői stádiumában ez az elv megfordul, mert a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot, í­gy a túlzott folyadékbevitel ártalmas lehet.

Mivel kezdetben tünetmentes, sajnos sok esetben a vesebetegséget csak akkor ismerik fel, amikor a vesék már nem képesek ellátni feladataikat, í­gy leállnak és azonnali dialí­zis szükséges. Ezen, napjainkban sajnos egyre több embert érintő súlyos betegség megelőzésének, valamint időben történő felismerésének fontosságára évről évre a Vese Világnapja keretében hí­vják fel világszerte a figyelmet.

Az idei világnapi aktivitásokhoz a budapesti Dialí­zisközpont március 22-én 10:00 és 13:30 óra között egy szakmai és felvilágosí­tó nap szervezésével csatlakozik, amelynek keretében a dializált, a transzplantált és a gondozott betegek, valamint az egészséges hozzátartozók és érdeklődők számára tartanak ismeretterjesztő programokat és előadásokat, de emellett szí­vesen látnak mindenkit, aki érintett lehet, vagy a téma felkeltette az érdeklődését.

Kevesen tudják, de ma Magyarországon minden 10. embert érint valamilyen fokú vesezavar, és több mint 7000 beteg szorul rendszeres művesekezelésre. A vesebetegség első jele lehet többek között a vizesedés, a fáradékonyság, a fejfájás, a nehézlégzés, a bőrviszketés, a fogyás és a hányás is. A nehéz felismerhetőség miatt azonban kiemelten fontos a vesefunkciók rendszeres felülvizsgálata, mivel a korán felfedezett vesebetegség kezelhető, progressziója lassí­tható. A vesék működésének hatásfokát egy vérvétellel és egy vizeletvizsgálattal könnyen ellenőrizni lehet, amelyben kérjük háziorvosunk segí­tségét!

„Ma már a krónikus vesebetegséggel hosszú távon együtt lehet élni, és az életben tartó dialí­ziskezelés minden érintett beteg számára elérhető. A B. Braun Avitum dialí­zishálózatában a magyar vesebetegek közel 40 százaléka, ebből budapesti dialí­zisközpontunkban jelenleg 208 beteg számára nyújtunk világszí­nvonalú kezelést. A dialí­zisszolgáltatás szí­nvonalának folyamatos fejlesztése, valamint a betegek életminőségének javí­tása iránti elkötelezettséget jól tükrözi, hogy számos nemzetközi elismerés után, a B.Braun Avitum dialí­zishálózata nemrégiben elnyerte a legrangosabbnak számí­tó hazai minőségi elismerést, a Nemzeti Minőségi Dí­jat” – emelte ki a Vese Világnapja kapcsán Kállai Tamás, a B. Braun Avitum értékesí­tési és operatí­v igazgatója.

Megosztom