Nagyböjt alatt elmúlhatnak a betegség tünetei

Diétába nagyböjt idején is csak úgy szabad fogni, ha biztosí­tjuk, hogy a szervezet minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson – figyelmeztet a Magyar Preventí­v Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET). Az ételintolerancia például tipikusan olyan betegség, amelyre egyedül a diéta hozhat megoldást. Sokan kezelik évek óta magukat különféle tüneti gyógyszerekkel puffadás, emésztési vagy székelési gondok, hasfájás, fáradékonyság, fejfájás vagy éppen ekcéma miatt, pedig egy okosan összeállí­tott böjti étrenddel néhány hét alatt megszabadulhatnának az ételintolerancia okozta panaszaiktól – persze az első lépés annak a felismerése, hogy ételintolerancia okozza a bajokat.

A diéta az egyetlen gyógymód, ha valakinek ételintoleranciája van, azaz a szervezete ellenanyag-termeléssel reagál egyes ételek, alapanyagok elfogyasztására. Sokan éveken át nem jönnek rá, hogy a puffadás, a gyomorpanaszok, a rendszeres székrekedés vagy hasmenés, az ekcéma, a fáradékonyság, akár gyerekek esetében is a hasfájás, a fejfájás vagy az étvágytalanság hátterében ételintolerancia állhat. Ennek okát dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos abban látja, hogy a betegség csak az utóbbi években került a figyelem fókuszába, ezért sokszor még a háziorvosok vagy a szakorvosok sem gondolnak rá, hogy betegeik makacs, szervi elváltozással nem járó tüneteit ételintolerancia is okozhatja.

– Az ételintolerancia nem az ételallergia másik neve, a két betegség alapvetően különbözik egymástól – magyarázza Takáts Alajos. – Amí­g az ételallergia azonnali immunválaszt vált ki, s rögtön rosszullétet, súlyosabb esetben sokkot okoz, az ételintolerancia tünetei lassabban jelentkeznek. Az elfogyasztott étel mennyiségének függvényében előfordulhat, hogy csak órák vagy egy-két nap elteltével jelentkeznek panaszok, ezért a betegben már fel sem merül, hogy gondjait a tegnapi ebéd valamelyik összetevője okozhatja.

Emiatt nehéz a tapasztalati úton történő beazonosí­tása az érzékenységet kiváltó ételeknek – folytatja a főorvos. Ahogyan viszont az ételallergia kimutatására léteznek vizsgálatok, úgy az egyes alapanyagokra – zöldségekre, gyümölcsökre, gabonákra, tejtermékekre, húsokra, fűszerekre – lebontva a vérből az ételintolerancia is kimutatható.

– Divatos diéták követése helyett érdemes szakemberhez fordulni, dietetikussal konzultálni arról, hogyan lehet átalakí­tani az étrendet, máskülönben az egyoldalú vagy elégtelen táplálkozás miatt hiánytünetek is jelentkezhetnek. Az ételintoleranciára tehát nem általános böjt a megoldás, hanem személyre szabott diéta. Más tekintetben egészséges gyerekekről vagy sportolókról is nem ritkán kiderül: hasfájásuk, bőrproblémáik, kialvatlanságuk, rossz közérzetük hátterében ételintolerancia áll. Esetükben még nagyobb kihí­vás úgy összeállí­tani az étrendet, hogy ha abból alapvető élelmiszereket, gabonákat, tejtermékeket, tojást, netán zöldségféléket vagy – ritkábban – húsféléket ki kell hagyni, a megvont tápanyagokat megfelelően pótolni lehessen – fogalmaz Takáts Alajos. A főorvos tapasztalata szerint néhány hetes diéta után már érezhető lehet a változás, s az ételintolerancia okozta, akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszer nélkül megszűnhetnek.

Megosztom