Bodza – természetesen az influenza ellen

A bodza gyümölcse a betegség megelőzésében és kezelésében is segí­tségünkre lehet. Ráadásul hazánk Európa egyik fő nemesbodza ellátója, í­gy aki a bogyós gyümölccsel gyógyulna, bármelyik boltban könnyen hozzájuthat.

Nem csak a népgyógyászati utalások szólnak a bodzafogyasztás előnyeiről – világszerte egyre több tudományos vizsgálat is foglalkozik az egészségre gyakorolt pozití­v hatásaival. Az Aarhus-i, a Missouri és a Freiburg-i Egyetem szakértőinek egymástól független kutatásai és cikkei alapján kijelenthető: a bodza ví­rusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapí­tó, immunerősí­tő és antiproliferatí­v (sejtszaporodást gátló), pozití­v hatásait ráadásul úgy fejti ki, hogy közben védi a gyomor nyálkahártyáját, a májat és a hasnyálmirigyet is.

A tudósok abban is egyetértenek, hogy a bodza hatékony az influenza tüneteinek enyhí­tésében, mert blokkolja a ví­rusok szaporodását, és az első tünetek jelentkezésétől számí­tott 3-4 nap alatt meggyógyí­thatja a beteget. Pozití­v hatásai miatt a bodza az egyik legnépszerűbb, gyermekgyógyászatban is használt gyógynövény: étrend-kiegészí­tők, hagyományos növényi gyógyszerek és egyéb természetes kivonatokat tartalmazó egészségügyi termékek, gyümölcslevek és szirupok formájában segí­t a megfázás és az influenza tüneteinek enyhí­tésében.
Az erős antioxidáns hatása miatt hatásos lehet olyan betegségek kezelésében, mint például az érelmeszesedés, a 2-es tí­pusú cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás.

A hí­gí­tatlan bodzalé 100 ml-es napi adagja a megelőzésben játszik szerepet, mí­g a 200 ml-es, terápiás napi dózisa a már

kialakult betegség kezelésében segí­thet. Ví­rusos fertőzés esetén nagy mennyiségű hatóanyagra van szükség: a javaslat 2 x 200 ml bodzalé fogyasztása az első és a második napon, majd egy héten belül fokozatosan kell csökkenteni 100 ml-es napi adagra.

Klinikai adatok szerint a bodzának nincs toxikus hatása: sem kémiai összetétele, sem élelmiszerként való széles körű és hosszú távú használata sem sugallja, hogy a különféle készí­tmények fogyasztása bármilyen kockázattal járna. Bátran javasolható az influenzás tünetek enyhí­tésére.

Megosztom