2020.02.29. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Nálunk is megvan az alpesi hangulat - síeljünk itthon!

A hegyekben még tél van, várnak a havas pályák!

Bauer Zsuzsa
2015.02.23  10:03   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Bár már a síszezon vége felé közeledünk, egy-két napra még mindig érdemes elugrani valamelyik közeli hazai síterepre. Mint közepesen profi síelő én is szívesen töltök el néhány órát, napot az itthoni pályákon. Feburár közepén pedig igazán tömény élményben lehetett részem.
A hazai síélet népszerűsítésére szervezett sajtóúton vettem részt, ahol bizony nem csak kívülről kellett megszemlélni a havas lejtőket. Síbakancs, síléc, no meg persze egy kis forralt bor és gőzgombóc is dukált a tanulmányúthoz. Két nap alatt öt, kisebb-nagyobb síterepet és két műanyag pályát üzemeltető síiskolát (zuglói Babos Síklub és gödöllői Megyeri Sport) látogattunk meg.

Felejtsük el a gyorstalpalót!

Korábban csak a gyerekeim tanultak műanyag pályán, de most én is kipróbálhattam, milyen érzés azon az érdekes, műanyag lábtörlőhöz hasonló felületen síelni. Kellemesen csalódtam, hiszen majdnem olyan, mintha havas pályán lennék. Arra mindenképpen nagyon jó, hogy elsajátítsuk az alapokat, vagy felkészítsük izmainkat egy hosszabb külföldi sítúrára.
Dr. Egri Katalain, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke nem győzte hangsúlyozni, hogy csakis szakképzett oktatótól érdemes megtanulni síelni. Ha egyedül, esetleg a barátok által tartott pár perces gyorstalpaló tanfolyam után indulunk el a lejtőn, nagy a veszélye a balesetnek. És ha meg is ússzuk szerecsésen, akkor sem járunk jól, hiszen a rosszul berögzült mozdulatokat később sokkal nehezebb "kiirtani" a mozgáskultúránkból.

Alpesi feeling

Több mint tíz évvel ezelőtt jártam a kékestetői sípályán, s nagyon meglepődtem, milyen nagy változáson ment át a terep azóta. Több lett a felvonó, a pályák jobban kezeltek és karbantartottak. S még Klausmann Viktorral, a Szerencsekerék c. műsor egykori arcával is találkozhattam, aki a a Magyar Síakadémia tulajodnosa és a kékestetői sípályák egyik üzemeltetője. Itt sajnos nem volt idő a siklásra (helyette finom ebéd várt ránk), ám a Mátraszentistváni Síparkban erre is volt lehetőség.


Éppen előtte hétvégén jártam itt, amikor szinte több időt töltöttem a felvonóra várakozva, mint a lejtőkön (itt 6-7 rövidebb-hosszabb pályán lehet síelni). Kedden azonban nem kellett sorban állni a csákányos és korongos felvonókhoz, egymás után róhattuk a köröket. Jól síelőknek kellemes időtöltés lehet egy-két napot itt eltölteni, de én inkább tanulásra, gyakorlásra (felnőttnek és gyereknek is) ajánlanám. Bár a hegyek itt nem olyan magasak, mint az Alpokban, az üzemeltetők igazi alpesi hangulatot varázsolnak ide: az étterem utánozhatatlan hütte-stílusban épült, kandallóval, isteni ételekkel: gőzgombóc, rántott hús, sztrapacska, szlovák káposztaleves, rétes, és még sok más finomság közül válogathatunk. Az pedig valóban felejthetetlen élmény, amikor a napon sütkérezve, a síeléstől kipirulva kortyolgatjuk a forralt bort vagy a habos forró csokit. Erre itt is van lehetőség. Mindenkinek ajánlom!


Kicsik, de szépek

Ennél kisebb terep a visegrádi Nagyvillám Sípálya, ám néhány órát itt is kellemesen el lehet tölteni. És végre itt kipróbálhattam a hófánkozást (snowtube), amit eddig csak kívülről szemléltem (a képen nem én vagyok). Kicsit hasonló érzés a csúszdaparki élményhez, amikor nagy, úszógumi-szerű eszközön kell leevickélni a csúszdán. A Dobogókői Sícentrum még ennél is csendesebb és családiasabb. Szerdán járunk ott, s talán 3-4 síelőre bukkantunk. Kikapcsolódásra, relaxálásra kiváló, ráadásul Budapestről gyorsan megközelíthető.

Síelés este, felvonózás ülve

A Bakonyban található Eplényi Síaréna már sokkal nagyobb léptékű az előző kettőnél. S ez talán érződik is az itteni mentalitáson...Nekem kicsit nagyüzeminek, személytelennek tűnt az itteni hangulat, hozzáállás, és sajnos a gőzgombóc sem sikerült a legfinomabbra. Előny azonban, hogy nem kell rohanni délután 4-5 körül a felvonókhoz, hogy elcsípjük az utolsó járatot, mert itt folyamatosan, késő estig síelhetünk a kivilágított pályákon. Bár esti síelésre a többi terepen is van lehetőség, de ott előtte néhány órát pihennek a felvonók, míg Eplényben egyfolytában járnak. És hazánkabn egyelőre csak itt található négyüléses felvonó!Ápolják és fejlesztik

A két nap alatt alaposan elfáradtam, de megérte. Eljutottam olyan helyekre is, ahol viszonylag tapasztalt síelőként még nem jártam. Jó volt látni, ahogy az üzemeltetők mint a gyermekükről, úgy beszélnek a sípályákról. Gondozzák, ápolják őket, újabb és újabb terveken, fejlesztéseken törik a fejüket. Nekik köszönhetően pedig a pár száz méteres hegyeken is már majdnem ugyanúgy érezhetjük magunkat, mintha a többezer méteres Alpokban szelnénk a havat.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás