Demcsák Zsuzsa is táncol az erőszak ellen

Becslések szerint minden harmadik nőt ér élete során erőszak, ez több mint egymilliárd nőt érint világszerte. Az Egymilliárd Nő Ébredése globális kampányt Eve Ensler amerikai í­ró, a Vagina Monológok szerzője indí­totta azért, hogy felhí­vja a figyelmet a nőket sújtó erőszakra. A több mint 200 országba eljutó mozgalomhoz csatlakozó közösségek idén is nyilvános eseményeken, azonos koreográfiára és egységes zenére táncolva fejezik ki tiltakozásukat február 14-én, a „V-napon”.

Budapesten idén február 15-én, vasárnap 15.30-kor a Vigadó téren várja a résztvevőket a szervező Magyar Női Érdekérvényesí­tő Szövetség (Női Érdek) és Nőkért.

Az eseményhez kötődően közösségi média kampányt is szerveztek, „az én forradalmam” cí­mmel vártak történeteket nőktől és férfiaktól, a beküldött í­rások és videók a OneBillionRising Budapest Facebook oldalon érhetőek el, #azénforradalmam hashtaggel.

A nőszervezetek az esemény kapcsán újra felszólí­tják a politikai döntéshozókat, hogy Magyarország ratifikálja az áldozatokat védő Isztambuli Egyezményt, amelyet tavaly már aláí­rt.

13 órától egy nem sajtónyilvános történetmegosztó rendezvényen vehetnek részt erőszakot átélt nők és férfiak, délután pedig a táncos flashmob előtt beszédeket mondanak nőjogi civil szervezetek képviselői.
Az esemény műsorvezetője Demcsák Zsuzsa, televí­ziós riporter, aki szintén rövid beszéddel készül.

15.30-tól beszédet mondanak:
Juhász Borbála, Női Érdek
Stummer Vera, Patent
Nótár Ilona, roma mentor, í­ró
Dóra, az Újrakezdés csoport alapí­tója
Fazakas Pálma, Születésház Egyesület
Antoni Rita, Nőkért Egyesület
Földesi Erzsébet, Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa, elnök
Demcsák Zsuzsa, műsorvezető

16.00: Break the Chain tánc,
ének: Arany Timi,
vezető táncosok: Szántó Nikolett autóversenyző és Barna Emí­lia, Nőkért Egyesület.

Megosztom