Egy egyszerű sí­esés kétmillióba került

Egyre többen kötnek utasbiztosí­tást mielőtt elhagyják az országot, de még mindig ők vannak kisebbségben. A Groupama Garancia Biztosí­tó tapasztalatai szerint a magyarok 60-65%-a még mindig biztosí­tás nélkül utazik külföldre. A téli, aktí­v kikapcsolódás sokkal több veszélyt rejt magában, mint más időszak, egy kéztörés is milliós nagyságrendű tétel lehet, ha nincs érvényes utasbiztosí­tása a sérültnek.

Nem az utazás hossza számí­t, hanem a kockázat!
Jelenleg Magyarországon az emberek 35-40%-a köt utasbiztosí­tást, ami az utóbbi évek felvilágosí­tó kampányainak köszönhető, de ez az arány a nyugat-európai országokban kétszer ekkora. A Groupama Garancia Biztosí­tónál is évről-évre növekszik az utasbiztosí­tást kötők száma, 2014-ben jóval többen kötöttek többen utasbiztosí­tást mint az előző évben.
„Sajnos nagyon sokan azt gondolják, hogy ha csak 1-2 napra utaznak és a szomszédos országokba, semmi bajuk nem lehet, pedig egy egyszerű törés, agyrázkódás költsége a vizsgálatokkal, szállí­tással együtt milliós összegre rúghat” – mondta Karsai Márta, a Groupama Garancia Biztosí­tó utasbiztosí­tási szakértője.

Télen gyakran az utolsó pillanatban kötünk utasbiztosí­tást
A magyarok általában az indulás előtt néhány nappal kötnek utasbiztosí­tást. A téli programok esetében sokszor az aktuális hóhelyzet és az időjárás-előrejelzés alapján döntenek az útrakelésről, í­gy az utasbiztosí­tást is az utolsó pillanatban kötik meg. A Groupama Garancia biztosí­tónál az elmúlt évben az utasbiztosí­tások 29%-t kötötték online. Az internetes kötés azért is népszerű, mert az ügyfelek azonnal megkapják a kötvényüket e-mailben, í­gy biztonsággal útra is kelhetnek.

Egy komplikáltabb kéztörés milliós tétel lehet
A téli aktí­v pihenések során a legtipikusabb káresetek a biztosí­tótársaság tavalyi adatai alapján a horzsolás, zúzódás, rosszabb esetben izomszakadás, csonttörés (főleg kéz, láb és medence), valamint az agyrázkódás. Természetesen országonként eltér, hogy milyen összegbe kerül az ellátás, de az biztos, hogy tetemes tételre rúg akár egy kéztörés ellátása is.

„Tavaly Ausztriában sí­elés közben elesett az egyik ügyfelünk. Három helyen törött karját azonnal megműtötték, az ellátás összege közel kétmillió forintba került. Ráadásul a további elmozdulás és az idegsérülés veszélye miatt nem volt szállí­tható állapotban, ezért csak a helyi magánkórházban volt lehetséges az ellátása. íœgyfelünknek í­gy hiába volt Európai Egészségbiztosí­tási Kártyája is, utasbiztosí­tása alapján fizettük ki a költségeket” – mondta el Karsai Márta, a Groupama Garancia Biztosí­tó utasbiztosí­tási szakértője.

Mielőtt elindulunk sí­elni: utasbiztosí­tási tippek

1. Fontos, hogy az utazás jellege, a helyszí­n és a végzett tevékenység alapján válasszunk az utasbiztosí­tási tí­pusok közül! Napi néhány száz forintos dí­jkülönbségért már jóval magasabb szintű szolgáltatásokat kapunk, ami jól jöhet abban az esetben, ha például helikopteres mentésre kerülne sor.
2. A bankkártyákhoz tartozó biztosí­tások limitje gyakran nem fedezi egy esetleges sí­baleset költségeit, és nem minden biztosí­tás terjed ki a téli sportokkal összefüggő mentési és orvosi költségekre sem.
3. A kijelölt pályákról nem szabad letérni, és a helyi előí­rásokat mindenhol be kell tartani, egyébként nem fizet a biztosí­tó.
4. Az Európai Egészségbiztosí­tási Kártya megléte nem helyettesí­ti az utasbiztosí­tást, hiszen a legtöbb turistaközpontban magánorvosok és kórházak működnek, ahol nem fogadják el azt, továbbá a hegyi mentés és a szállí­tás költségeit sem térí­ti meg.

Megosztom