A fogszuvasodás megelőzésének új dimenziója

Nyolc évig tartó intenzí­v klinikai kutatómunka eredményeként bemutatják a Colgate® Maximum Cavity Protection fogkrémet. Az első fogkrém, amely a Cukor Sav Semlegesí­tőTM technológiát tartalmazza, és az első úttörő jellegű felfedezés a fluoridos fogkrémek bevezetése óta. Az új fogkrém használatával a kezdeti fogszuvasodás gyakorisága akár a felére is csökkenthető!

A fluorid, – amely bizonyí­tottan csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát – 60 évvel ezelőtt lett a fogkrémek alkotórésze. Most egy újabb, maga nemében úttörő termék kerül a piacra. Ez a fogkrém a fluorid vegyületek fogszuvasodást megelőző hatását nagyban támogatva már a fogszuvasodás kezdeti szakaszában kifejti hatását.
Az új fogkrém segí­t a fogzománc károsodása és a fogszuvasodás kialakulása előtt semlegesí­teni – a foglepedék baktériumai által – a cukrok lebontásából termelt savakat, valamint fiziológiás szintre visszaállí­tani a foglepedék pH értékét. A különösen fejlett technológiának köszönhetően, a fogkrém a fogszuvasodás kezdeti szakaszában az ásványi sók kioldódását 50%-kal, az új fogszuvasodás kialakulásának gyakoriságát pedig 20%-kal csökkenti a csak fluoridot tartalmazó fogkrémekhez képest.

– Még egy szigorú diéta sem képes teljesen megvédeni minket a szénhidrátfogyasztástól, hiszen a mai kor emberének tápláléka tele van ún. „rejtett cukrokkal”. A baktériumok anyagcseréjük során savakat termelnek, amelyek a demineralizáció (ásványianyag-vesztés) és ezáltal a fogszuvasodás legfőbb okozói. A kérdés az, hogyan semlegesí­thetjük ezeket a savakat? Kiderült, hogy az arginin, amelyet az orvostudományban már évek óta alkalmaznak, segí­thet ebben – tájékoztatott Dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. – A széles körben elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei megerősí­tik azt a tényt, hogy egy forradalmi és igen jól használható új termékkel van dolgunk, amely a természet erejének hatékony felhasználásával, nemcsak megelőzi a fogszuvasodás korai tüneteinek kialakulását, hanem vissza is fordí­tja a folyamatot. Ezzel a teljes mértékben természetes és biztonságos aminosavnak, az argininnek a hozzáadásával módosí­tható az eddig ellenséges mikróbák anyagcseréje, ezáltal nagy előrelépés várható az egészséges fogakért és a betegeink ragyogó mosolyáért folytatott küzdelemben – tette hozzá a doktornő.
Az új technológia a XXI. század igényeihez igazodik. A fogszuvasodás terjedése világszerte riasztó képet mutat és ennek megoldása lehet a Colgate-Palmolive új terméke. Ahogyan azt a cég a közelmúltban elvégzett tanulmánya is mutatja, minden második ember a szuvas foga miatt kereste fel fogorvosát az elmúlt két évben. A megkérdezettek közel egyharmada úgy gondolja, hogy ha megeszik egy almát, az ugyanolyan hatásos, mintha fogat mosna! Miközben egy nagy alma körülbelül 27 g monoszacharidot tartalmazhat, amely 5 teáskanál cukornak felel meg.

– Táplálkozási szakértők szerint az embernek napi ötszöri étkezésre van szüksége, de ki az, aki minden étkezést után fogat mos? – teszi fel a kérdést Dr. Irmes Ferenc fogszakorvos. – A táplálkozási szokásaink alapvetően befolyásolják fogaink egészségét. Először is, a monoszacharidok negatí­v hatást fejtenek ki a fogainkra. íltalában nem tudatosul bennünk, hogy az általunk elfogyasztott élelmiszerek többsége cukrot is tartalmaz. Itt nem csak az édességekben található szacharózról, valamint a tej és tejtermékekben lévő laktózról, és az üdí­tőitalokról van szó. Még az olyan egészséges ételek is, mint a gyümölcsök és a gyümölcslevek fogyasztása is hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához a bennük található nagy mennyiségű fruktóz miatt. Egyes tanulmányok azt igazolják, hogy a fogszuvasodás kialakulását nem csak a monoszacharidok mennyisége, hanem a fogyasztásuk gyakorisága is befolyásolja – teszi hozzá a szakértő.

A fogszuvasodásnak súlyos következményei lehetnek az egyén általános egészségügyi állapotára nézve, hiszen a fogszuvasodás fájdalommal, később a fogak elvesztésével, í­gy a rágási funkció romlásával járhat. A fogak rossz állapota negatí­v hatással van az egyén önbecsülésére, a foglalkoztathatóságra és a szociális kapcsolatokra is.

– Bemutatkozáskor vagy egyszerűen egy beszélgetés során a száj és a fogak az arc azon hangsúlyos részei, amelyekre a legtöbb figyelmet fordí­tjuk. Napjainkban az egészséges fogsor a vonzó megjelenés nélkülözhetetlen része, és bármilyen kellemetlen elváltozás, – mint pl. a hiányos fogazat – negatí­van befolyásolhatja megí­télésünket. Ennek következtében az önbizalmunk csökken, amely hátrányosan hat a társadalmi és szakmai sikerességünkre is – mondja Dr. Albert Márta.

A megkérdezettek közel fele azt gondolja, hogy a fogszuvasodás visszafordí­thatatlan, pedig napjainkra kiderült, hogy a fogszuvasodás befolyásolható. Megfelelő fogorvosi kezeléssel a fogszuvasodás korai szakaszában megállí­tható vagy akár vissza is fordí­tható. A legfontosabb a megfelelő technikával végzett rendszeres fogmosás, különösen a cukrot tartalmazó ételek után. Ne feledjük, hogy szinte mindenben van cukor, amit eszünk. A cukor sav semlegesí­tővel ellátott fogkrémek használatával növelhetjük fogaink védelmét és csökkenthetjük a fogszuvasodás kockázatát.
Érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk a szájhigiéniére, hiszen a fejlett európai országokhoz képest nem állunk jó helyen. Fogkeféből évente átlagosan másfelet használunk el, pedig 3 havonta kellene újat venni, sőt egyes betegségek után is a fogkefe cseréje indokolt a fogorvosok szerint. A friss kutatás alapján Magyországon évente átlagosan csak 3,8 (!) – tehát negyedévente 1 – tubus fogkrémet vásárolunk, szájví­zből pedig Nagy-Britanniában évente átlagosan háromszor annyi fogy, mint nálunk.

A fogkrém az új technológiával háromféle változatban kapható: kettő – Fresh Mint és Whitening – a felnőtteknek, a harmadik Junior változat gyermekeknek 6 éves kortól ajánlott.

 

Megosztom