Kis karácsony, zöld karácsony

Ha esik a hó, ha nem, az ünnepi hangulat minden évben megérint bennünket. A szaloncukrok már novemberben hegyekben állnak az üzletekben, ami önkéntelenül is eszünkbe juttatja a meghitt estéket a fenyőfa mellett, és a karácsonyi vásárban elfogyasztott forralt borral is ráhangolódhatunk a közelgő ünnepekre.

Talán a karácsonyi időszak az egyetlen azonban, amikor nem csak a dí­szí­tésre és az ajándékokra, de az energiafogyasztásra is rengeteget költünk. Ha vendégeket várunk, már legalább egy héttel az ünnepi lakoma előtt nekilátunk a készülődésnek. Egyszerre használjuk szokásos háztartási eszközeinket, és naponta számtalanszor nyitogatjuk a hűtőt, órákig megy a sütő, szól a zene és világí­tanak a karácsonyfaégők is. Mindez óriási megterhelést jelent a villanyszámlánkra nézve, azonban egy kis odafigyeléssel és néhány apró praktikával könnyen lefaraghatunk áramfogyasztásunkból.

Hasznos, ha például a folyamatos főzőcskézésnél előre kigondoljuk, mire van szükségünk a hűtőből, és egyszerre vesszük ki a hozzávalókat, hiszen sokat spórolhatunk az ajtó állandó nyitogatásának elkerülésével, még egy magasabb energiaosztályba tartozó berendezés esetén is. Az égősorokat automatikus be- és kikapcsolásra állí­thatjuk, í­gy biztosan nem felejtjük égve őket, továbbá érdemes LED-es füzéreket vásárolni a hagyományos izzók helyett: ezek amellett, hogy tartósak, fogyasztásuk is jóval csekélyebb. Fontos, hogy a családi vendégségek alkalmával se feledkezzünk meg a villanykapcsolók lekapcsolásáról, amikor épp nem tartózkodunk egy helységben, főként, ha elutazunk otthonról az ünnepekre. Ebben segí­tségünkre lehet a Schneider Electric, az energiamenedzsment nemzetközi szakértőjének intelligens épületfelügyeleti rendszere, mellyel távolról is irányí­thatjuk a lakás világí­tását és fűtési rendszerét. A készenléti módban felejtett szórakoztatóelektronikai eszközök – televí­ziók, számí­tógépek, hifi berendezések – jelentősen felhizlalhatják a villanyszámlánkat, ha nem figyelünk oda. Ellenben a Schneider Electric rádiós rendszerébe akár utólag is beépí­thető dugalj-adapterek egyetlen gombnyomással áramtalaní­tják a standby eszközöket, í­gy nem kell vaskos közüzemi dí­jakra költenünk.

Alapvető probléma lehet továbbá, ha az esetleges áramingadozás okozta problémák miatt elektronikus berendezéseink meghibásodnak, megzavarva ezzel a jókedvet. A Schneider Electric tüskeszűrőivel és szünetmentes tápegységeivel megakadályozhatjuk a hirtelen túlfeszültség vagy áramkimaradás okozta károsodásokat, í­gy nem kell azon aggódnunk, hogy hoppon maradunk egy félkész töltött pulykával, vagy hogy kudarcba fullad a családi házimozizás.

Ezen trükköket alkalmazva megkí­mélhetjük magunkat néhány felesleges stresszhelyzettől, és felhőtlenül élvezhetjük az együttlétet szeretteinkkel.

Megosztom