Életmentő készüléket kapott a Városligeti Műjégpálya

Életmentő készüléket adományozott az Omega Marine Forte+ étrend-kiegészí­tő hazai forgalmazója, a Natural Pharmaceuticals Kft. a Városligeti Műjégpálya számára. A közel fél millió forint értékű mobil defibrillátort csütörtökön egy sajtótájékoztató keretében adták át a cég képviselői a fővárosi közintézménynek. „Téli időszakban sok korcsolyázó, nyáron pedig rengeteg kiránduló keresi fel a Városligeti Műjégpályát és környékét. Úgy gondoljuk, ahol naponta ennyi ember fordul meg, ott elengedhetetlen, hogy elérhető közelségben legyen egy ilyen készülék”- jegyezte meg Ulf Oldenborg, a Natural Pharmaceuticals ügyvezető igazgatója.

Vezető halálozási ok

Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kí­vüli hirtelen szí­vleállás következtében. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy 25 ezer ember veszti életét emiatt, í­gy jelenleg vezető halálozási oknak számí­t a hazai statisztikában. „A hirtelen szí­vhalálért az esetek 65-85 százalékáért a ritmuszavar, az úgynevezett kamrafibrilláció tehető felelőssé, ami lényegében a szí­vizomzat kaotikus elektromos tevékenysége, mely a szerv mechanikai működését és normális összehúzódását teszi lehetetlenné”– jegyezte meg Dr.Szabó Péter, a Magyar Szí­v Egyesület (MASZíV) elnöke. Bár a jelenség legtöbbször a szí­vbetegeket érinti, ennek ellenére a hirtelen szí­vhalál bárhol, bárkinél -akár figyelmezető előjel nélkül is – bekövetkezhet.

Perceken múlhat egy élet 

A szí­vmegállás utáni, mintegy 3-5 percen belül gyorsan, határozottan és a laikustól is elvárható szakszerűséggel eljárva, még meg lehet menteni az érintett életét. A legtöbb esetben a beteg túlélési esélye azon múlik, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtörténik-e a defibrillálás. Ugyanis minden beavatkozás nélkül eltöltött perc 8-10 százalékkal csökkenti a túlélési esélyt, mí­g az öt percen túl elkezdett újraélesztés esetén már csak a szakszerű ellátástól várható el a maradandó károsodások nélküli felépülés. Ezért is nagyon fontos, hogy legyen a közelben olyan használható készülék, mellyel elvégezhető a beavatkozás.

Az omega-3 savak jelentősége

A szí­v- és érrendszeri betegségek hátterében legtöbbször a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, vagy valamilyen örökletes betegség áll. Emellett az életkor előrehaladtával az erek fala merevebbé válik, valamint megnő a vér koleszterin szintje, ezzel együtt pedig a vérnyomás is magasabb lesz. Ennek eredményeképpen a szí­v idővel gyengébbé válhat, melynek számos élettani hatása mutatkozik meg a kor előrehaladtával.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálatai szerint az omega-3 zsí­rsavak (DPA és EPA) hozzájárulnak a szí­v egészséges működésének fenntartásához. „A DPA és EPA megfelelő mennyiségű beviteléhez hetente legalább 2- alkalommal szükséges halat- például lazacot, makrélát, vagy heringet – fogyasztani, de a kellő mennyiségű omega-3 étrend-kiegészí­tők formájában, például OmegaMarine Forte+ kapszulával is biztosí­tható” – hí­vta fel a figyelmet a Natural Pharmaceuticals ügyvezető igazgatója. Rendszeres mozgással és a súlyfelesleg csökkentésével pedig tehermentesí­thető szí­v, ezáltal a magas vérnyomás is normalizálható.

Frekventált helyszí­n

Az Országos Automata Életmentő Defibrillátor Adatbázis nyilvántartása szerint hazánkban eddig már közel félezer félautomata defibrillátort helyeztek üzembe. A fővárosi közintézménynek most átadott készülék azonban nemcsak azért fontos, mert gyarapí­tja a budapesti nyilvános helyeken található defibrillátorok számát, hanem azért is, mert olyan központi helyre került, melynek környékén több ezer ember fordul meg naponta. „A Városligeti Műjégpálya turisztikai szempontból is kiemelt jelentőséggel bí­r, ezért nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy ilyen életmentő készülékkel gazdagodhattunk, hiszen hirtelen szí­vleállás esetén nagyon fontos, hogy időben érkezzen a segí­tség” – jelentette ki az átadás kapcsán Molnár Zoltán, a Budapesti Sportszolgáltatói Központ igazgatója.

Megosztom