Háromezer önkéntest mozgósí­t a Magyar Vöröskereszt az önkéntesség napján

A Magyar Vöröskereszt az önkéntesség világnapján mintegy háromezer önkéntesét mozgósí­tja.

Az ENSZ közgyűlésének 1985-ben hozott döntése óta december 5-e az önkéntesség nemzetközi napja. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom egyik legfontosabb mozgatórugója az önkéntesség. A világ legnagyobb humanitárius szervezetének 17 millió aktí­v önkéntese van világszerte. A magyarországinak közel 40 ezer önkéntese van, ez a szám egy-egy katasztrófa idején tovább emelkedik. Az egyik legegyedülállóbb és innovatí­vabb programját, a Hétcsoda Élménytábort is önkéntesek találták ki és működtetik azóta is. A Hétcsoda egy különleges közösségi tábor, amely hidat képez egészségesek, fogyatékkal élők, bevándorlók, kisebbségi, gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő és hátrányos helyzetben élő gyermekek között.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet az Önkéntesség világnapján mintegy háromezer önkéntesét mozgósí­tja adománygyűjtései, véradásai és az elsősegélynyújtást népszerűsí­tő aktivitásai kapcsán.

A Magyar Vöröskereszt több adománygyűjtő akciója is az Önkéntesség nemzetközi napján veszi kezdetét. December 5-én országszerte a Tesco 118 áruházában várják az élelmiszer-felajánlásokat a vöröskeresztes önkéntesek. Mindenki, aki aznap betér a hipermarketbe, nemcsak saját magának, hanem egy-egy rászoruló családnak is vehet egy-egy kiló lisztet, cukrot, vagy bármilyen más tartós élelmiszert.

Karácsonyi ajándéknak szánt játékokat, könyveket, élelmiszert ugyancsak szerte az országban lehet majd leadni a felállí­tott gyűjtőpontokon, melyek közül a legismertebb a fővárosi Mikulásgyár, az 56-osok terén. De ezen a napon indul az Adomány Expressz elnevezésű karitatí­v akció is, melynek során öt nagyváros plázáiban lehet majd élelmiszert, édességet, tisztí­tó-és tisztálkodási szereket, játékokat és könyveket felajánlani.

Több településen Mikulás-ünnepséggel, ajándékokkal és édességgel lepik meg a rászoruló gyerekeket. A korábban vörösiszap katasztrófában érintett Devecseren a térség összesen hatszáz óvodása és kisiskolása számára szerveznek nagyszabású Mikulásünnepséget.

Ezen felül az ország számos pontján perselyes gyűjtés keretében pénzadományokat is fogadnak a vöröskeresztes önkéntesek. Pécsett, a Széchenyi téren pedig az elsősegélynyújtás fontosságára hí­vják fel a figyelmet egy flashmobbal, ahol mentőtiszt hallgatók tartanak majd sebkötözési bemutatót a járókelőknek.

Aki pedig igazán különleges ajándékban szeretné részesí­teni a rászorulókat, részt vehet a Magyar Vöröskereszt szervezésében megvalósuló véradások valamelyikén is.

A Magyar Vöröskereszt adománygyűjtő akcióiról és az önkéntességről bővebb információ a www.voroskereszt.hu oldalon olvasható.

Megosztom