Megfázás vagy influenza?

Fejfájás, láz, tüsszögés, köhögés, torokfájás – a hideg hónapok gyakori kellemetlen velejárói. A háttérben állhat egy egyszerű megfázás, de akár a komolyabb szövődményeket is maga után vonható influenza is.

Az őszi és téli évszakok egyik állandó és rendkí­vül kellemetlen vendége a megfázás, amelynek zavaró tüneteit, a torokfájást, az orrfolyást és a köhögést mindenki megtapasztalta már. A megfázás a világ talán leggyakoribb és legrégebbi betegsége, amit egy gyors lefolyású ví­rusfertőzés okoz. Sokszor hallottuk már, hogy vigyázzunk a hidegben, azonban a náthát nem a hűvös időjárás idézi elő. Az ősz beköszöntével sokkal többet tartózkodunk zárt helyen, ahol, ha köhögünk vagy tüsszentünk, több tí­zezer ví­rust hordozó kis cseppecskét juttatunk a levegőbe ezzel megfertőzve másokat is. A megelőzés érdekében a leghatásosabb amit tehetünk, hogy napi minimum 8 órát alszunk, rendszeresen mozgunk, odafigyelünk az egészséges táplálkozásra és sűrűn mosunk kezet.

A hidegebb hónapok másik gyakori ví­rusfertőzéses megbetegedése az influenza, amelynek a megfázáshoz hasonló, de rendszerint súlyosabb tünetei vannak: magas láz, hidegrázás, testi fájdalmak, levertség és fáradtság. A tünetek megjelenését követően a felnőttek szervezetében elszaporodó ví­rusok akár 5-10 napig is fertőzhetnek. Ezért annak érdekében, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és környezetünket, érdemes alkalmazni a megfázás esetén is javasolt megelőzési módszereket. Emellett manapság egyre szélesebb körben elterjedtek a védőoltások is, amelyek a WHO adatai alapján 70-90%-os védelmet biztosí­tanak.

ítlagosan évente 2 alkalommal leszünk náthásak, és kb. 5 napon belül le is küzdjük a betegséget, ami európai viszonylatban igencsak jó eredménynek számí­t. Nem szabad azonban félvállról venni az intő jeleket, ezért érdemes a tünetek észlelését követő 24 órán belül orvoshoz fordulni.Az óvintézkedések ellenére azonban előfordulhat, hogy mégsem sikerül elkerülnünk a megbetegedéseket. Ilyenkor mindenkinek megvannak a jól bevált praktikái. Mi magyarok a különböző forróital porokra és a levesre esküszünk – derült ki a Wick Pharma GmbH 2014. júniusában negyedik alkalommal végzett átfogó kutatásából, amelyben összesen 12 ország, több mint 12 000 lakosa vett részt. Ezenkí­vül gyakran választjuk az olyan vény nélkül is beszerezhető készí­tményeket, mint például a zöld pajzsos termékek, amelyek egyszerre több tünet enyhí­tésére is alkalmasak, és persze figyelünk a megfelelő folyadékpótlásra és vitaminbevitelre is.

Megosztom