Van élet a rizsen túl?

A magyar ember körete általában kimerül a fehér rizsben és a krumpliban. Ezek azonban nem a legegészségesebb táplálékaink, ráadásul inzulinrezisztenciásoknak és cukorbetegeknek nem is ajánlják. Varga Dóra dietetikus megosztotta, milyen más köreteket készí­thet helyettük.

BulgurA bulgur neve sokak számára nem cseng ismerősen, pedig az egyik legegészségesebb alternatí­vája a hagyományos köreteknek. A tört búzából készült étel a török és az arab konyha meghatározó alapanyaga, búzatöretnek vagy török rizsnek is nevezik hazánkban. Boltok polcain megtalálható rizsszemnyi méretű és egészen apró szemű változata is, melyből néhány perc alatt í­zletes köret varázsolható. Alacsony a zsí­r-és kalóriatartalma, viszont vitaminokban (B, E), ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas, folsav) és rostban bővelkedik, ami miatt a fogyókúrázók és a cukorbetegek, inzulinrezisztenseken kí­vül a kismamáknak is ajánlott.

KuszkuszAz észak-afrikai csemege egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészséges táplálkozás hí­vei körében, hiszen számtalan felhasználási módja ismert. Köreten kí­vül ugyanis fogyasztható egytálételnek, salátához, sőt, akár még édességekhez is felhasználható! Magyarországon a durumbúzadarából készült változat terjedt el, de ezen kí­vül más gabonákból is készülhet.

A tarhonyához hasonló étel remekül beilleszthető cukorbeteg/IR diétába, – főleg, ha teljes kiőrlésű- hiszen a lassú felszí­vódó szénhidrátok csoportját erősí­ti. Igen magas az antioxidáns és a B-vitamin és kálium tartalma, melynek következtében rendszeres fogyasztása véd a szí­v-és érrendszeri problémák ellen. Fogyókúrázóknak is tökéletes, hiszen magas fehérje,- és rost tartalommal rendelkezik, í­gy hamar teltségérzetet kelt.

Quinoa

A szuper élelmiszerként is gyakran emlegetett quinoát bár gyakran a gabonák közé sorolják, valójában egy spenóthoz hasonló álgabonáról van szó, melynek a magját fogyasztjuk. A vegetáriánus étkezés hí­veinek jó barátja, hiszen magas a fehérjetartalma és minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Jelentős vitamin és ásványi anyagtartalma miatt kiemelkedik a többi gabona közül, í­gy a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők és az idősebbek étkezésében nagy segí­tségünkre lehet.

Magas folsavtartalma miatt kismamáknak is előszeretettel ajánlják, továbbá remekül beilleszthető cukorbetegek, inzulinrezisztensek és gluténmentessége miatt a lisztérzékenyek diétájába is. Felhasználása széleskörű, bátran alkalmazható köretnek, egytálételnek, levesbetétnek, süteménynek, illetve salátákhoz is.

Tipp: Ha nem előáztatott quinoát vásárolunk, akkor áztassuk be főzés előtt, különben kesernyés í­zt tapasztalhatunk.
HajdinaA sokrétűen felhasználható hajdina sem gabona a közhiedelmmel ellentétben, hanem a keserűfűfélék csoportjába tartozik, emiatt lisztérzékenynek is bátran fogyaszthatják. Magas telí­tetlen zsí­rsav tartalmának köszönhetően hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez.

Emellett segí­t a méregtelení­tésben és az emésztési folyamatokban is, hiszen jelentős rosttartalmának következtében hozzájárul a bélrendszer megfelelő működéséhez. Mindezeken kí­vül ásványi anyagokban, köztük magnéziumban, káliumban és is bővelkedik, értékes B-vitamin forrásunk is. P vitamin tartalmának köszönhetően hozzájárul az erek rugalmasságának megőrzéséhez is.

AmarántAz álgabonák táborát erősí­tő amaránt a gabonafélékkel összehasonlí­tva alacsonyabb szénhidrát tartalommal, és magasabb fehérje-, zsí­r-, rost-, illetve ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Kiemelkedő lizin tartalma elősegí­ti az izom épí­tését és regenerálódását, magas kalcium, magnézium tartalmának köszönhetően segí­t a csontritkulás megelőzésében. Nagyszerű köret lehet nyers magja, mí­g pattogatott amaránt formájában alkalmazhatja kenyérsütéshez, salátákhoz, müzlibe, krémlevesekhez.

Megosztom