Padlizsán, a lila vitaminbomba

Érdemes kihasználni az utolsó időszakot a szervezet vitaminraktárainak feltöltésére. Ebben nagy segí­tség lehet a padlizsán, amely magnéziumban, kalciumban és vitaminokban különösen gazdag. Ősz végéig tart a szezonja.

A diétázók számára is optimális növény a padlizsán. Energia- és szénhidráttartalma ugyanis rendkí­vül alacsony, zsiradékból is elhanyagolható mennyiséget tartalmaz, ellenben vitamin- és ásványianyag-tartalma kiemelkedően magas. C- és K-vitamin, folsav bőven található benne. Ráadásul kisebb mennyiségben tartalmaz még béta-karotint, az A-vitamin előanyagát és E-vitamint is. ísványi anyagok közül a kálium, foszfor, magnézium és kalcium forrása.

Éretlenül mérgező

Az éretlen vagy félig érett padlizsán mérgező vegyületet tartalmaz, melynek szí­ne zöld és keserű í­zű. Ugyanez a vegyület található például a burgonyagumóban és a félig érett paradicsomban is. Ez nem meglepő, hiszen mindkettő a padlizsán rokona.

Az érett padlizsán azonban bővelkedik antioxidáns hatású vegyületekben. Ezeknek nélkülözhetetlen szerepe van a sejtanyagcserében és a káros szabad gyökök megkötésében. Segí­tik a C-vitamin hasznosulását a szervezetben, szerepet játszanak a szí­v- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkentik a vérben az LDL-koleszterin szintjét, és növelik a védő hatású HDL-koleszterinét.

Fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak. Előnyös máj- és epebetegségekben szenvedőknek, valamint reumás betegségek esetén is, mivel vegyületei gyulladáscsökkentő hatásúak. Kevés purin és oxálsav van benne, ezért köszvényesek és vesekőképződésre hajlamosak is betervezhetik étrendjükbe.
Az elkészí­tésnél azonban óvatosnak kell lenni. Nagy zsiradékfelvevő képességgel rendelkezik, ezért bő olajban sütve fájdalmas panaszokat okozhat a túlzott gyomorsav-termelődésben, gyomorfekélyben és refluxbetegségben szenvedőknél.

Tudta-e, hogy…

…a padlizsán az egyik leggyakrabban használt zöldség a balkáni, illetve a mediterrán népek étrendjében? Többek között olajos salátákat, illetve egyéb zöldségekkel kombinált ragukat készí­tenek belőle. Bazsalikommal, borsikafűvel (csomborral), borssal, oregánóval, vöröshagymával, fokhagymával, zöldpetrezselyemmel í­zesí­thető, sokszor paradicsomot is adnak hozzá.

… padlizsános egytálétel például a görög muszaka, a francia, provanszi ratatouille, a grillezett zöldségekből álló katalán escalivada, valamint a román és erdélyi magyar padlizsános zöldségkrém, a zakuszka?

…a hazánkba a török hódoltság idején került padlizsánt nevezik törökparadicsomnak is, de időnként találkozni az angol és német nevének tükörfordí­tásaként született tojásgyümölcs elnevezéssel is?

Megosztom