4 könnyen elkészí­thető őszi recept

Még nem tudja, hogy mit készí­tsen a családnak a hétvégén? Most remek ötletekkel készültünk. Könnyen és gyorsan elkészí­thető recepteket talál, melyek garantáltan meghozzák az őszi hangulatot.

Savanyú káposztás kacsaragu árpagyönggyel

Hozzávalók

• 1 dl étolaj
• 3 db csontozott kacsacomb
• 2 fej vöröshagyma
• 5 gerezd fokhagyma
• 3-4 babérlevél
• 5-6 szem egész feketebors
• 1 száraz csí­pős paprika
• 1 ek fűszerpaprika
• 10 dkg árpagyöngy
• 1 kg savanyúkáposzta
• 1 szál libakolbász
• 1 ek tejföl

Elkészí­tés
A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a nagyobb kockára vágott kacsahússal együtt az étolajon jól megpirí­tjuk.
Megszórjuk fűszerpaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet és a borsot, belemorzsoljuk a csí­pős paprikát, és felöntjük 2 dl ví­zzel. Kb. 40-50 percig főzzük, majd hozzáadjuk az árpagyöngyöt, a savanyúkáposztát és a felszeletelt kolbászt. Felöntjük annyi ví­zzel, hogy teljesen ellepje, és fedő alatt még egy órát főzzük. Tejföllel tálaljuk, megszórhatjuk friss kaporral vagy csomborral is.

Sütőtökös pite

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:
• 40 dkg liszt
• 20 dkg sütőmargarin
• 10 dkg porcukor
• ½ csomag vaní­liás cukor
• 1 tojás sárgája
• 1 citrom reszelt héja
• 1 ek tejföl
• csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
• 1,5 kg sütőtök
• 4 db tojás
• 15 dkg porcukor
• 2 ek méz
• csipet szerecsendió
• csipet só

Elkészí­tés
A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, a vaní­liás cukorral és a sütőporral, valamint egy csipet sóval, majd a hideg margarint is hozzámorzsoljuk.
Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a tojás sárgáját, majd kézzel alaposan összegyúrjuk, és a tésztát legalább hat órára hűtőbe tesszük. Elkészí­tés előtt a tésztát vékonyra nyújtjuk. Egy tepsi alját és oldalát kibéleljük vele, és 180 fokra előmelegí­tett sütőben 15 perc alatt átsütjük.
A töltelékhez a tököt félbevágjuk, magját kikaparjuk és 160 fokos sütőben 45 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt, lehúzzuk a héját, a húsát egy tálba kaparjuk. Ráütjük a tojásokat, hozzákeverjük a tejfölt, í­zesí­tjük sóval, cukorral, mézzel és szerecsendióval. A masszát ráöntjük a tésztára, és 210 fokos sütőben másfél órán át sütjük.

Szilvás pite

Hozzávalók
• 30 dkg liszt
• 20 dkg sütőmargarin
• 10 dkg porcukor
• 1 tojás sárgája
• 1-2 ek. tejföl
• reszelt citromhéj
• 0,5 dkg vaní­liás cukor
• csipet só
• 0,25 dkg sütőpor
• 50 dkg szilva
• 10 dkg barnacukor
• 1 kk fahéj

Elkészí­tés
A lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg sütőmargarinnal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaní­liás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Ezután a tojássárgájával összegyúrjuk, és ha kell, annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy gyúrható linzertésztát kapjunk. Felhasználás előtt hűtőben pihentetjük egy órán át.
Egy kerek tortaforma alját és szélét kibéleljük a vékonyra nyújtott linzertészta 2/3-ával és 180 fokos sütőben 10 percig sütjük.
A szilvákat félbevágjuk, kimagozzuk, összekeverjük a barnacukorral és az őrölt fahéjjal. Beleszedjük a megsütött linzertésztába és a maradék tésztát burgonyareszelőn a tetejére reszeljük. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.

Szőlős-vaní­liás morzsatorta

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:
• 40 dkg liszt
• 20 dkg sütőmargarin
• 10 dkg porcukor
• ½ csomag vaní­liás cukor
• 1 tojás sárgája
• 1 citrom reszelt héja
• 1 ek tejföl
• csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
• 6 db tojás sárgája
• 6 ek cukor
• 1 rúd vaní­lia
• 3 dl tej
• 3 dl tejszí­n
• 50 dkg szőlő
• 10 dkg mazsola

Elkészí­tés
A tésztához a lisztet összekeverjük a porcukorral, a vaní­liás cukorral, a sütőporral és egy csipet sóval, majd lassan összemorzsoljuk a hideg margarinnal.
Hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a tojás sárgáját is, majd kézzel alaposan összegyúrjuk és legalább 6 órára hűtőbe tesszük. Elkészí­tés előtt a tésztát vékonyra nyújtjuk és kibélelünk vele 6 kicsi (12 cm átmérőjű) vagy egy nagy (28 cm átmérőjű) tortaformát. 180 fokos sütőben, 10 perc alatt elősütjük a tésztát.
A töltelékhez a tejet a tejszí­nnel, a tojások sárgájával, a cukorral és a vaní­lia kikapart magjával ví­zgőz felett, habverővel kevergetve felfőzzük. A szőlőszemeket és a mazsolát elosztjuk a formákban a tésztán, majd rámerjük a vaní­liakrémet. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Az ételek elkészí­téséhez tejföl helyett kipróbálhatja a Vénusz legújabb termékét, a Napfölt, mely friss hazai tej feldolgozásával, magyar üzemben készül, és garantáltan magyaros í­zeket varázsol az asztalra.

Megosztom