Zsí­rok szerepe a szülés utáni diétában

Abban, hogy a szülés után viszonylag gyorsan visszanyertem a versenyformámat, nagy szerepe volt annak, hogy egyik tápanyagot sem vontam meg magamtól.

Abban, hogy a szülés után viszonylag gyorsan visszanyertem a versenyformámat, nagy szerepe volt annak, hogy egyik tápanyagot sem vontam meg magamtól. Sem a szénhidrátot, sem a fehérjét, sem a zsí­rt. Pedig sok fogyókúra egyik sarkalatos pontja éppen a zsí­rbevitel. Sokan vallják azt a nézetet, miszerint ha valaki fogyni akar, akkor tilos a zsí­rfogyasztás. Márpedig zsí­rokra a fogyási periódusban is szüksége van a testnek. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyenre. A jó zsí­rok fontos szerepet játszanak a szervezet normális működésében. Szükségünk van rájuk a zsí­rban oldódó vitaminok felszí­vódásához, az idegrendszer működéséhez, a sejtek felépí­téséhez és a hormontermeléshez.

Kipárnázza szerveinket és segí­ti a vér sima áramlását. Fogyás szempontjából a zsí­r képes lekötni, közömbösí­teni, eltávolí­tani a szervezetben túltengő savakat. A zsí­r elégetéséből sokkal több energiát nyerünk, mint a szénhidrát, vagy a fehérje elégetéséből. A zsí­rszegény étrendek egy része csökkenti az alapanyagcserét és a jojóeffektust, vagyis gyors visszahí­zást eredményez. Ha fogyni szeretnénk és persze egészségesen étkezni, akkor a telí­tetlen zsí­rokat részesí­tsük előnyben.

Ezek közül is a többszörösen telí­tetlen zsí­rokat, mint pl. a szűz vagy extra szűz olí­vaolajat, a csonthéjas magvakat. Ezek a legjobb energiaforrások, ezek képesek a legtöbb túltengő sav semlegesí­tésére, í­gy a telí­tetlen zsí­rsavak járulnak hozzá leginkább a fogyáshoz és az egészségünkhöz. Én sütéshez, főzéshez olí­vaolajat vagy kókuszzsí­rt használok, ha pedig szeretnék egy kicsit nasizni, de úgy, hogy a diétámba semmiképp ne rondí­tsak bele, akkor egy marék dió vagy mandula nagyon jó szolgálatot tud tenni.

A diétámnak pedig már a szoptatás alatt is hatékony kiegészí­tője volt az omega 3 halolaj kapszula, amely egy esszenciális, jó zsí­rsav. Ez számos jótékony hatása mellett természetes úton segí­tette a fogyásomat, és az anyatejen keresztül a babámnak is jót tett.

További tanácsok a facebook-oldalamon: www.facebook.com/FittenPozitivan

forrás: http://www.fitten-pozitivan.com

Megosztom