Latin varázslatot hoz Budapestre a Pasión de Buena Vista

A világhí­rű Pasión de Buena Vista elrepí­t minket a karibi szigetek zsúfolt utcáira, ahol átélhetjük a felhőtlen kubai életérzést. Kivételes és eredeti szereplők, slágerlistás kubai énekesek, táncosok, lélegzetelállí­tó szí­npadi show – ezen az estén biztosan mindenkit megfertőz a kubaiak humora és szenvedélye.

Félmillióan látták őket

35 országban adott 400 előadás és 500 ezer néző után a Pasión de Buena Vista produkció 2014-ben visszatér Európába, ahol mindig is népszerűek voltak, és ennek az élménynek a magyar nézők is részesei lehetnek. Két évvel ezelőtt Németországban megkapták a 2008 legjobb show műsorának járó legrangosabb médiadí­jat, a Radio Regenbogen Award-ot, és élőben zenéltek a legnézettebb, Wetten dass…? cí­mű televí­ziós show műsorban.Semmi nem jellemzi jobban a kubai mentalitást, mint az ottani zene és tánc. A ma világszerte ismert zenei stí­lusok, mint a rumba, a mambo, a cha cha cha és a salsa ugyanabból a négy alapelemből épülnek fel, csak mindegyik esetben egy kicsit másképpen.

Eredetileg az ütősökön kí­vül nem használtak mást, dallamos hangszereket már csak a mambo, a rumba és más divatos stí­lus ma ismert, mindenki számára fogyasztható változatában hallhatunk. Az énekesek és a kórus bekapcsolódásából született a „Son”-nak elnevezett stí­lus, a mai salsa elődje.

A „Danzon”-t a kubai felső tí­zezer sokáig lenézte, de ma a sziget legnépszerűbb tánca. A cha cha cha ebből alakult ki. Az országban utazgató énekesek leginkább szomorú, szép balladákat énekelték, de a forradalom időszakában, a szövegeiket megváltoztatva ezeket használták propaganda célokra. Később a zenészek azonban újra visszatértek az eredeti változathoz.

A mai stí­lusok közül minden kétséget kizáróan a Son a legnépszerűbb, amit a cukorültetvények munkásai vezettek be a húszas években. Eredetileg ez három emberes produkció volt, spanyol és latin-amerikai háromhúros gitárkí­sérettel, és más ritmushangszerekkel. Ahogy ez egyre jobban elterjedt az ország összes részén, egyre több hangszert szólaltattak meg az előadásokon, úgy mint a bongost, a marimbulast, majd a negyvenes és ötvenes években a klasszikus amerikai Big-Bandben használt trombitát.
Mindez az európai fül számára első hallásra óriási hangzavart és ritmus kavalkádot eredményez, de a jellegzetes hangzásvilág hamar elvarázsolja a közönséget.

Október 13-án 19:30-kor a Papp László Sportarénában, október 14-én 15 és 19 órakor a RAM Colosseumban élhetjük át a kubai hangulatot.

És egy kis í­zelí­tő az igazi forró kubai életérzésből:

Megosztom