Őszi éjjel izzik a galagonya

A galagonyát a szí­v gyógynövényének is nevezik, mert bizonyí­tottan jó szí­verősí­tő és -nyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő emberekre, javí­tja a szí­vizomsejtek aktivitását, serkenti a szí­vizom vérellátását.

A galagonya teakeveréke értágí­tó és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segí­t a vérkeringési problémák enyhí­tésében, visszaszorí­tja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szí­vpanaszokra, illetve a szí­vizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készí­tmények fogyasztása.

Nyugtat és altat

A galagonyát más betegségek gyógyí­tásában is régóta használják. Nyugtató hatásának eredményeképpen az álmatlanságtól szenvedők altatószerként szedhetik. Számos kí­sérlet bizonyí­tja, hogy a galagonya fontos szerepet játszik a kollagén, a kötőszöveteket felépí­tő fehérje védelmében; í­gy jelentős szerepe lehet egyes betegségek, mint például az í­zületi gyulladás gyógyí­tásában.

Tudta-e, hogy……a IV. Henrik francia király (1553-1610) udvari orvosától származó ital, a Sirupus Senelorum a galagonya terméséből készült?

…a tövises növény régen a balszerencse szimbóluma volt?

…az akár 9 m magasra is megnövő bokrot évszázadok óta ültetik legelők és telkek köré, hogy kerí­tés magasságúra lenyesve jelölje a birtokhatárokat?

…Jézus töviskoszorúja is galagonyaágakból készült?

Megosztom