4 “ellenszabály” a boldogság megtalálásához

Próbáld ki, és meglátod hasznos-e számodra… “Minél öregebb leszek – í­gy a cikk í­rója, Susan Kolod pszichológus – és minél többet tudok a randik és párkapcsolatok lélektanáról, annál inkább rá kell jönnöm, hogy voltaképpen nincs ilyen fogalom, hogy a randik szabályai.

Ezzel a véleményemmel meglehetősen egyedül állok egyébként…” A párkapcsolati “szakértők” állí­tják, hogy pontosan tudhatóak a randizás szabályszerűségei, és ezeket kell követni ahhoz, hogy sikeresek lehessünk párkapcsolatainkban. Ilyen mondatok keringenek, akár a neten is: “Ne válaszolj két órán belül a levelére!”, “Légy nagyon bunkó, a nők imádják azokat a férfiakat”, “Ne csak egy emberrel randizzál, tarts egyszerre több vasat a tűzben…” és hasonló hétköznapi bölcsességek.

Miért nem működnek ezek a “szabályok”?

A legnagyobb gond az, hogy a szabályok mindig általánosí­tanak, az emberi vonzalom és kapcsolatok azonban mindenkinél másképpen működnek. Nincsen tehát olyan szabály, ami mindenkire egyaránt érvényes lenne. Minden emberrel más-más kapcsolatban vagyunk, akár még baráti szinten is.
Akkor viszont jogos lehet a kérdés: ha a szakértők vagy barátaink nem adnak hasznos tanácsot, hogyan lehet (normális) kapcsolatokat kialakí­tani?

Váratlan mozzanat, hogy talán maga a kérdésfeltevés rossz! A kapcsolatok, szerelmek nem azért jönnek létre, mert betartunk egy csomó szabályt, hanem általában azért, mert két ember valamiért vonzódik egymáshoz, érdekli a másik, szeretné minél jobban megismerni őt – és ezáltal saját magát is.
Ehhez vezető belső utunk rögös egy kissé… Nem lehet pontosan megtervezni, “legyártani”. Viszont sok akadály keresztezi, az bizonyos.

Egy szerelmi kapcsolatnak időre és térre van szüksége ahhoz, hogy kiteljesedhessen, ezt nem lehet igazán megjósolni, mikor és hogyan történik. Kí­váncsiság, nyitottság, egy kis kockázatvállalás kell hozzá, talán pont ellenkezője mindannak, amit a randiszabályok előí­rnak. Ezért nem szabad rágörcsölni egy kapcsolatra és nagyon tudatosan épí­tkezni, kell egy kis szabadságot hagyni mindenben.

A szerző milyen “ellenszabályokat” javasol?

1. Légy nyitott az ismeretlen vágyak felé!
Lépj túl egy kicsit azon, amit magadról gondolsz, pl. “extrovertált vagyok, szükségem van valakire, akinek beszélhetek, és aki meghallgat.” Légy nyitott a meglepetésekre: “Hú, de jó vele beszélgetni, sosem gondoltam korábban, hogy ennyire fogom imádni, amikor hallgathatom…”
Magunkról valós élethelyzetekben tudunk meg a legtöbbet, valódi vágyaink spontán módon jönnek elő, legyen az akár érzelmi, fizikai, intellektuális, szexuális vágy. Mind-mind akkor lépnek elő, ha nagyon intenzí­ven vagyunk együtt más emberekkel. Ezek sokszor ellentmondhatnak “bevált” kliséinknek arról, kik vagyunk, és mit akarunk. Dobd el nyugodtan a netes személyiségteszted eredményeit, és légy nyitott arra, ami a való életben történik körülötted, veled. Ebből tanulhatsz igazán.

2. Ne védd annyira az egódat!
Az okosok szerint a kapcsolatok csalódásokkal, megbántásokkal és feszültségekkel is járnak. Van egy jó hí­rünk: egónk, személyiségünk mindezt túléli. Egy bimbózó kapcsolatot is nagyon el lehet rontani, ha állandóan az arcunkra és a büszkeségünkre vigyázunk. Ha egész nap arra várunk, hogy a partner válaszoljon az üzenetünkre, akkor bizony hamar kialudhat a láng… Ha nagyon vágysz rá, hogy találkozzatok akár holnap, keresd meg, mondd meg neki!
Aggódsz, hogy kétségbeesettnek látnak? Azt tanácsolták, hogy légy “kemény játékos?” Ha egy kapcsolat őszinte alapokon nyugszik, akkor ő is akar majd látni téged, és kapcsolatotok tovább fejlődik, alakul. A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy nemet mond, te sértettnek érzed magad, de meggyógyulsz, és már várod, mi következik megint…

3. Légy ügyetlen…!
A randizás eleve magában foglalja esetleges, ügyetlen mivoltunkat. Gondold csak el, olyan valakivel találkozol, akit alig ismersz, egy estét, akár egy egész napot együtt töltötök, és ki kell mozdulnod saját komfortzónádból. Természetes, hogy megpróbálsz közös pontokat találni kettőtök érdeklődésében, dolgaiban.
íltalános emberi tulajdonság, hogy megpróbálunk minden helyzetben higgadtnak maradni, és kontrolláljuk magunkat. Ez viszont bukhat, ha a másik ember igazán meg akar minket ismerni. Ha végiggondolod egy együtt töltött este előre nem kiszámí­tható pillanatait, mozzanatait, eseményeit, apró jeleit – akkor voltál igazi, valódi emberi kapcsolatban. Ez vezethet a valódi partnerkapcsolathoz, szerelemhez.

4. Lásd, amit látsz, ne azt keresd, ami nem látható
Ha valakit megismersz (és megszeretsz) lásd az embert a maga teljességében, akit adott pillanatban láthatsz. Figyeld meg, és jegyezd meg, hogy ő milyen. Vannak sémák, klisék, ismétlődő dolgok vele kapcsolatban, de egy valódi ember nagyon is komplex jelenség, és bizony számos esetben meglephet a viselkedése.
A párod lehet, hogy jobban szereti a csendesen együtt töltött estéket, mint a viharos bulizásokat, születésnapi partikat. Ismerd meg a szokásait, de ne gondold soha, hogy már mindent tudsz róla. Egy igazi emberi kapcsolatban mindig ott rezeg az ismeretlenség, felfedezetlenség izgalma.

Megosztom