Jó fehérjeforrások a szülés utáni diétában

A szülés utáni diétám elsősorban a megemelt fehérjebevitelre épült. Erre – két ok miatt – már akkor is elkezdtem odafigyelni, amikor az első nyolc hétben még egyáltalán nem sportoltam.

Egyfelől amikor több fehérjét ettem, akkor egyúttal kevesebb szénhidrátot vittem be a szervezetembe. Ez már önmagában is jó hatással volt az alakomra, hiszen csökkent a szénhidrátbevitelem. A másik, hogy a fehérje lebontása 30%-kal több energiát igényel a szervezettől, mint a szénhidráté vagy a zsí­ré, vagyis ez felpörgeti az anyagcserét, ami szintén segí­tette a fogyásomat.

Ahogy a szénhidrátok esetében is, a fehérjebevitelnél is a minőségre helyeztem a hangsúlyt és nem a mennyiségre. Elsősorban szárnyas húsok (csirkemell, pulykamell), sovány vörös húsok, tengeri halak, zsí­rmentes tejtermékek, hüvelyesek, tojás és olajos magvak szerepeltek az étrendemben fehérjeforrásként. A baba körüli bokros teendők miatt sokszor nehéz volt időt szakí­tanom a főzésre.

Elegendő mennyiségű fehérjét alapjáraton is nehéz bevinni a szervezetbe „csak” szilárd táplálékból, pláne úgy, ha nem jut időd a konyhában tüsténkedni. Ennek megoldására kiegészí­tésként tí­zóraira vagy uzsonnára fehérjeturmixot fogyasztottam, ami egy étkezést helyettesí­tett. így biztosí­tottam a fehérjeszükségletemet, valamint azt, hogy az anyagcserém folyamatosan működésben legyen. Egy apró trükköt minden reggelinél bevetettem a fehérjepótlásra, a zabkásámba belekevertem fél adag fehérjeport. Ez nemcsak a fehérjeszükségletemet elégí­tette ki, de az édesség iráni vágyam is nagymértékben csökkent.

További tanácsok a facebook-oldalamon: www.facebook.com/FittenPozitivan

forrás: http://www.fitten-pozitivan.com

Megosztom